«

»

Bucuresti – 19-21 noiembrie 2014. A XXV-a editie a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri

Share

banner_04

Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri, cel mai important eveniment al acestei branse la nivel international, reuneste anul acesta la Bucuresti, intre 18 si 22 noiembrie, un numar mare de aplicatori, constructori, arhitecti si producatori din Europa si de pe alte continente, constituind o manifestare de cea mai mare insemnatate si pentru piata constructiilor din Romania. Traditia de peste un sfert de secol a acestui concurs, reprezentarea la nivelul cel mai inalt a unor companii si institutii cu notorietate, numarul record de tari care si-au anuntat participarea – iata argumentele pentru participare la un eveniment care a starnit interesul intregii piete de profil din Romania, care ne onoreaza si ne responsabilizeaza in acelasi timp.

Evenimentul din Romania va fi un adevarat festival al roofer-ilor, incluzand concursul propriu-zis, Congresul IFD (International Federation for the Roofing Trade), expozitia specializata Best Roofs & Facades, un program de conferinte pentru arhitecti si pentru toti cei interesati de acest domeniu, demonstratii ale unor echipe de montatori profesionisti, seri festive dedicate participantilor si sponsorilor, programe turistice in Bucuresti si imprejurimi pentru invitatii de peste hotare. Toate acestea se desfasoara sub patronajul IFD, forul international al bransei, avand ca organizator si partener strategic in tara noastra Asociatia Nationala a Montatorilor de Acoperisuri din Romania (ANMAR), membru IFD.

Ca partener logistic al manifestarii, revista noastra va ofera cateva detalii referitoare la organizare, reluand si completand informatiile pe care le-am mai popularizat in editiile anterioare.

Federatia Internationala a Pietei de Acoperisuri IFD (Die Internationale Föderation des Dachdeckerhandwerks – International Federation for the Roofing Trade) a aparut la München in 1952, la initiativa unui grup format din 4 asociatii profesionale din domeniul acoperisurilor. Scopul initial a fost de a face schimb de experienta si a stabili o reprezentare comuna, puternica a intereselor bransei. In timp, IFD a devenit principala organizatie internationala a pietei de acoperisuri, atragand de partea sa tot mai multe asociatii profesionale nationale, organizatii comerciale din comertul international, producatori si firme de montaj.

Congresele IFD se organizeaza de regula in toamna fiecarui an, in locatii diferite, avand ca scop intalnirea membrilor pentru schimb de informatii si experienta. In cadrul acestor manifestari, se tin prelegeri si se organizeaza mese rotunde, dupa o ordine de zi dinainte stabilita. De asemenea, se vine cu propuneri noi pentru activitatea organizatiei, se fac consultari si recomandari si se voteaza pentru diverse decizii referitoare la activitatea ulterioara. Pe durata Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri de la Bucuresti se desfasoara si cea de-a 62-a editie a Congresului IFD, in centrul de conferinte Ramada Plaza din capitala Romaniei.

 

Un concurs al viitorilor specialisti

Asa cum arata si titulatura (IFD – World Championship of Young Roofers, pana in 1999 fiind numit International Competition of Young Roofers), concursul de montaj este destinat tinerilor, varsta lor fiind de maximum 26 de ani – element care a ramas bine stabilit inca de la prima editie din 1988. Desi este o competitie care mizeaza pe idei precum performanta si materialele de calitate, exista si scopuri indirecte: armonizarea pregatirii profesionale in diferitele tari membre IFD si nu numai, constientizarea publicului si a tinerilor de importanta invatamantului de specialitate in domeniul acoperisurilor, promovarea profesiei de montator si specialist in acoperisuri. Chiar daca sunt promovate materialele si sistemele de lucru moderne, cele mai multe etape de lucru sunt realizate cu scule clasice, de mana, specifice acestei meserii de secole, fie ca este vorba despre tigla ceramica sau invelitoare metalica. Aceste unelte apartin montatorului (doar echipamentele grele sunt asigurate de organizatori), fiind modul sau de a se identifica – se demonstreaza astfel respectul pentru traditie, cunoasterea in detaliu a meseriei, a principiilor de baza, se pastreaza un specific al bransei si un atasament fata de aceasta.

Numarul tarilor participante este in crestere fata de editiile anterioare, ceea ce arata interesul tot mai mare pentru actiunile organizate sub sigla IFD, dar si fata de Romania, in contextul in care tara noastra este o punte de legatura intre tarile occidentale si Estul european. Asadar, la competitie participa circa 30 de echipe din Austria, Belgia, Cehia, China, Elvetia, Estonia, Germania, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Romania, dar sunt asteptati si reprezentanti ai altor tari care si-au aratat interesul in calitate de observatori sau aspiranti la o participare in anii urmatori. Asa cum remarcati, si tara noastra este reprezentata, IFD sustinand proiectul de a se organiza in viitor un concurs national, sub patronajul acestei organizatii.

Evenimentul a suscitat interesul principalilor producatori si furnizori de materiale dedicate acoperisurilor, prezenti pe piata romaneasca si/sau europeana. Astfel, au venit alaturi de organizatori companiile Velux si Arcon (ca Parteneri Gold), Sika (Partener), Fakro, Lamilux, Enke, Triflex, Kemper System (ca sponsori principali), Tondach, Bramac si Ruukki (sponsori ai unor sectiuni de concurs) si altii.

 

Un festival al roofer-ilor

Concursul se desfasoara in Pavilionul C3 al Complexului Expozitional Romexpo, pe o suprafata de peste 3.000 mp, unde sunt instalate stative de dimensiuni si forme standard, pe care concurentii aplica materialele si sistemele prevazute de organizatori, cu acceptul IFD. Ei primesc cu o zi inainte toate informatiile necesare executiei, avand timpul necesar pentru a se consulta intre ei si a cere sfaturi mentorului. Materialele furnizate garanteaza o calitate superioara si sunt puse in opera prin metode cunoscute in toate tarile de unde provin echipele.

Pe durata evenimentului, sunt organizate seri festive, cu participarea tuturor celor implicati in competitie, a membrilor IFD care vin la congres, dar si a sponsorilor si invitatilor speciali. Aici sunt prevazute organizarea unei receptii de bun venit, a unei seri traditionale, in care participantii sunt familiarizati cu obiceiurile unei petreceri romanesti (Restaurantul Pescarus), respectiv seara de gala in care sunt acordate premiile. Aceasta din urma se desfasoara la Casa Centrala a Armatei, una dintre cele mai reprezentative cladiri din Bucuresti, monument de arhitectura eclectica de la inceputul secolului trecut. Insotitorii concurentilor si ai membrilor IFD prezenti la manifestare pot participa la un program turistic ce include vizitarea unor obiective din Capitala si imprejurimi.

Atat echipele concurente, cat si ceilalti invitati (staff-ul IFD, membri ai organizatiilor profesionale nationale, sustinatori) sunt cazati in complexul Ramada Plaza – Ramada Parc, din imediata apropiere a locului desfasurarii concursului.

Pe durata zilelor de concurs, in proximitatea zonei de lucru se desfasoara o serie de evenimente care capaciteaza intreaga industrie aferenta acoperisurilor, cu conexiuni in alte ramuri ale domeniului constructiilor. Astfel, va avea loc prima editie a expozitiei specializate Best Roofs & Facades, un eveniment care se doreste a deveni o prezenta constanta in peisajul expozitional romanesc. De asemenea, se vor sustine conferinte pe teme de interes pentru vizitatori, in special pentru arhitecti, constructori si montatori. Speakeri vor fi cadre didactice din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (partener al evenimentului), specialisti si producatori de materiale si sisteme pentru acoperisuri.

 

Ce se aplica

7

La sectiunea ”Acoperisuri clasice”, cea mai veche sectiune a competitiei, care vizeaza probabil cel mai important segment de piata (si la care participa in mod traditional cel mai mare numar de echipe), concurentii au de rezolvat 3 teme, pe cate o zona distincta a standului de concurs. Ca elemente principale mentionam montarea unei invelitori din tigla de beton Bramac, a uneia din tigla ceramica Tondach, respectiv a unei invelitori din sindrila bituminoasa policroma in cadrul probei de creativitate. In prealabil, sunt montate ferestre Velux, care trebuie integrate in cadrul lucrarii. La aceasta sectiune, dificultatea consta in rigurozitatea taieturilor placilor de tigla, la ceramica existand de asemenea obligativitatea de a asigura abordarea continua cu tigla a zonei de dolie.

DSC_0144Sectiunea de ”Acoperisuri metalice” presupune acoperirea cu tabla din diferite materiale metalice a unor suprafete prestabilite, asigurand si de aceasta data integrarea si etanseizarea unor ferestre de mansarda Velux. Miza este stapanirea operatiunilor de faltuire, amplasarea corecta, in ordine, a elementelor metalice, protejand straturile termo- si hidroizolante aplicate anterior.

6

La sectiunea de ”Acoperisuri terasa”, cea mai noua proba de concurs (initiata in 2002) straturile termo- si hidroizolante (PVC, membrane bituminoase si hidroizolatii) incluse in sistemele Sika si Arcon puse la dispozitie trebuie sa acopere o serie de suprafete cu diferente de nivel si detalii, precum si domurile Lamilux si ferestrele Fakro montate anterior. Ziua a treia va apartine hidroizolatiilor lichide furnizate de Enke, Triflex, Kemper.

DSC_0041

Una dintre regulile comune tuturor probelor de concurs este ca straturile sa fie dimensionate decalat (stratul mai nou este mai scurt cu 10 cm decat cel anterior), pentru a fi verificata succesiunea corecta a tuturor etapelor.

 

 

 

Din regulamentul de concurs

 • Concursul se desfasoara pe 3 sectiuni: acoperisuri clasice, acoperisuri metalice si acoperisuri terasa (etanseizari).
 • Fiecare tara (membra IFD) poate participa cu maximum o echipa pentru fiecare sectiune.
 • Fiecare sectiune are doua probe impuse si una optionala (de creativitate), care se vor desfasura pe parcursul celor 3 zile de concurs efectiv.
 • Fiecare echipa (corespunzatoare unei categorii) va fi formata din 2 membri cu varste de maximum 26 de ani (impliniti in anul 2014) si un mentor (fara specificatie de varsta); mentorul, care are doar rol consultativ, poate supraveghea si alte echipe din tara pe care o reprezinta.
 • Echipele nationale participante vor concura, in cadrul fiecarei sectiuni, pentru cele 3 medalii (de aur, de argint si de bronz), dar si pentru premiul special acordat de Presedintele IFD, Michael Olszewski.
 • Lucrarile se desfasoara pe stativele puse la dispozitie de organizatori, care incearca sa simuleze cat mai bine situatii concrete de lucru, de santier, iar concursul nu vizeaza lucrari de anduranta, ci cu precadere detaliile, acele lucrari care reflecta adevarata cunoastere a meseriei.
 • Lucrarile sunt evaluate de un juriu format din 6 membri alesi de IFD (desemnati anterior pe 3 ani) si, suplimentar, din cate inca un membru din partea tarii gazda pentru fiecare categorie.
 • Cele 3 zile de concurs dureaza intre orele 9 si 18, participantii avand o pauza la pranz pentru masa.
 • Temele sunt stabilite de organizatori si trebuie sa aiba grade de dificultate estimate atent (astfel incat concurentii sa poata executa lucrarile in timpul alocat, dar ocupandu-le in intregime zilele de concurs)

 

Ce puncteaza juriul

 • precizia executiei in raport cu proiectul
 • performantele lucrarii finale
 • acuratetea detaliilor
 • folosirea corecta si eficienta a materialelor
 • aptitudinile tehnice demonstrate
 • realizarea lucrarilor intermediare solicitate
 • folosirea adecvata a instrumentelor
 • respectarea masurilor de protectie a lucrarii, a propriei persoane si a colegilor
 • ordinea si curatenia la locul de munca

 

Mai multe detalii despre concurs, parteneri si organizatori:
www.acoperismagazin.ro/campionat
www.ifd-roof.eu

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/10/07/bucuresti-19-22-noiembrie-2014-a-xxv-a-editie-a-campionatului-mondial-al-tinerilor-montatori-de-acoperisuri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.