«

»

Laborator care „masoara calitatea” cailor ferate, drumurilor, porturilor, aeroporturilor…

Share

Distinsele autoare ale randurilor pe care vi le supunem atentiei ne-au surprins (desigur placut) cu modul original de a „vinde” cititorilor publicatiei noastre date, informatii si aprecieri demne de a reme­mora evolutia unora dintre cele mai necesare cai de comunicatie, nelipsite in viata noastra: drumurile rutiere, cele de pe caile ferate, aparitia si dezvoltarea porturilor si aeroporturilor. Citindu-le, veti descoperi si un alt mod de a prezenta un subiect fie el si de specialitate.

Redactia

 

Frumusetea vietii este in ochii celui care priveste, iar daca vrei sa cunosti lucrurile, trebuie sa le privesti de aproape.

Omul poate fi fericit numai prin intelepciune si cumpatare, el trebuie sa fie prietenul pamantului, sa-l iubeasca, sa-l cerceteze, sa-l ingrijeasca…

“Crosul” nostru obligatoriu – crosul vietii, se face intre medii de viata diferite, rurala si oraseneasca, intre oameni simpli si mai putin simpli, pe drumuri, pe ulitele satelor, pe “drumurile de fier” – drumul inseamna viata, frumos si bine, un drum bun va aduce frumos si bine  oamenilor.

Cel mai mare intelept al Chinei, Lao Tze, spunea: “Omul urmeaza caile pamantului / Pamantul urmeaza caile cerului / Cerul urmeaza caile Drumului cel Mare / Iar Drumul cel Mare urmeaza propriile sale cai.”

Acum 1900 de ani, pe pamantul nostru, imparatul Traian a construit drumuri care sa usureze dezvoltarea vietii economice si stapanirea teritoriilor.

O harta antica, „Tabula Pentingeriana”, pastrata in original la bibli­oteca din Viena, cuprinde aproape 200.000 km de drumuri, din care 76.000 km  erau imperiale, facute de Traian. Portiuni de drumuri, cu asa zisele “pietre milenare “, se mai ga­sesc si azi in nordul Romaniei la Porolissum – in Maramures, precum si urme ale podului lui Traian, construit intre anii 103 – 105, urme care se mai pastreaza pe cele doua maluri ale Dunarii si in albie.

Au trecut peste pamantul acesta romanesc bogat multe valuri de “iubitori” ai painii, vinului si aurului nostru.  De la aparitia primei locomotive cu aburi din lume, in 1825, principatele romane au reusit sa inceapa constructia liniei CF Bucuresti-Giurgiu, care a urgentat inlocuirea drumurilor de pamant, in anul 1867, iar in 1868 a aparut prima lege de construire si intretinere a drumurilor impietruite.

Dupa aparitia cailor ferate si a primelor locomotive, in anul 1825, gazetele din Tara Romaneasca si Moldova povesteau de “trasurile cu aburi” care umbla pe drumurile din Englitera, Franta si Germania.

In gazeta “Muzeul National” din 3 iunie 1836, Petrache Poenaru amin­teste de acest lucru, iar in 1846 se construieste prima linie din Romania: Bazias – Oravita.

Inca din cele mai vechi timpuri ale istoriei societatii omenesti au exis­tat reglementari legale, menite sa creeze un sistem de asigurare adecvat conditiilor timpului, pentru obtine­rea garantiilor de calitate.

Se poate vorbi de episodul celebru al descoperirii principiului lui Arhimede, din necesitatea stabilirii continutului real in aur al coroanei executate pentru Hieron, stapanitorul Siracuzei.

Garantiile calitatii erau stimulate prin sisteme de legislatii, dar pedepsele pentru nerespectarea calitatii produselor erau severe. Sunt cunoscute prevederile drastice ale codicelui de legi ale lui Hamurabi privind responsabilitatea constructorilor de case, in eventualitatea degradarii sau daramarii lor dupa darea in exploatare.

In tara noastra au aparut in seco­lul trecut conditii care reclamau dezvoltarea laboratoarelor oficiale de incercari de materiale.

Un drum lung de stradanie, de gandire creatoare, de eforturi, o cantitate imensa de munca, presarata, adeseori, cu jertfe si mai multe acte de eroism ale zecilor si sutelor de mii de constructori au facut o parte insemnata a avutiei nationale.

Dar, fara laborator nu se poate!

Iata ca, acum 140 de ani, Alfons Saligny, fratele lui Anghel Saligny, profesor si cercetator in domeniul incercarilor de laborator ale materialelor de constructii, a infiintat, pe langa Scoala Nationala de Poduri si Sosele din Bucuresti, primul laborator pentru analize si incercari de materiale din Romania – fiind dotat si organizat la nivelul celor mai mo­derne laboratoare ale timpului.

Profesor inginer Scarlat Varnav, director al acelei scoli, descrie laboratorul compus din urmatoarele sali: cabinet pentru incercari de calorimetrie, cabinetul profesorului sef al la­boratorului, sala pentru un motor de gaz de 4 cai putere, laborator de analize pur stiintifice, laborator pentru incercari industriale, o camera pentru balante de precizie, o alta pentru spalat si curatat aparatele intrebuintate, o sala mare cu mese pentru experientele elevilor-ingineri.

In primii trei ani, s-au facut analize si incercari caracterizate in Buletinul Societatii Politehnice ca fiind exemple de constiinciozitate si minutiozitate, fiind calificate ca indiscutabile si inatacabile prin contraexpertize.

Nu se poate concepe cea mai mica lucrare in constructii fara un mijloc de masurare a calitatii materialelor utilizate si a produsului finit. Nu se poate concepe nicio societate de constructii cu un nume fara un laborator pentru studii, cercetari si aplicatii directe in productie, astfel:

 1. Un laborator cu aparatura adecvata, personal scolarizat si auto­rizat – masoara, examineaza, incearca, etaloneaza, determina caracteristicile si performantele materialelor sau produselor pentru constructii.
 2. Laboratorul de incercari in constructii – emite rapoarte tehnice, studii in ramura constructiilor, certifica conformitatea materialelor de constructii prin rezultate valide din punct de vedere tehnic.

Trebuie sa se faca evaluarea conformitatii si supravegherea pietei pentru toate produsele introduse sau utilizate in Romania pe baza principiilor:

 • competenta si impartialitate;
 • transparenta si credibilitate;
 • independenta;
 • asigurarea confidentialitatii si pastrarea secretului profesional;
 • reprezentarea intereselor publice;
 • contributia la promovarea principiului liberei circulatii a produselor.

Sistemul calitatii in constructii se compune si din:

 • calitatea produselor folosite in constructii;
 • agremente tehnice ale produse­lor respective;
 • autorizarea si acreditatrea laboratoarelor.

Normal si necesar este ca un santier in deschidere sa organizeze, in primul rand, laboratorul, grupul sanitar si in cele din urma biroul Directorului etc…

Spatiile si conditiile de mediu pentru amenajarea laboratoarelor de orice tip trebuie sa asigure o activitate normala conform normelor de securitate si a celor atestate de normativele romanesti.

Trebuie respectate fluxurile, spa­tiile de depozitare, arhivare, informare, pregatire profesionala si, in final, asigurarea securitatii, confidentialitatii etc.., conditiile de temperatura si umiditate trebuie riguros respectate in functie de felul incercarii din incapere.

Organizarea laboratorului, din punct de vedere al personalului, asigura incadrarea acestora cu atributii si responsabilitati, tinandu-se cont de relatii functionale si reprezentare, stabilirea competentelor.

CCF_Betoane-1-230x160Fondat in anul 1969 si cunoscut de-a lungul timpului sub mai multe denumiri, LABORATOR CENTRAL CONSTRUCTII CCF SRL are, ca principala activitate, efectuarea verificarii calitatii lucra­rilor si materialelor de constructii, atat in laborator cat si pe teren.

Pe parcursul celor peste 45 de ani de activitate, laboratorul a parti­cipat la lucrarile de realizare a Transfagarasanului, Metroului din Bucuresti si Palatului Parlamentului, culminand cu lucrarile moderne din ultimii ani, precum Pasajul supra­teran Basarab, Pasajul superior peste calea ferata la Otopeni, Drumul National Bucuresti – Brasov, Auto­strada Bucuresti – Constanta, Reabi­litarea statiei de epurare a apei Bucuresti, Aeroportul International Sibiu, reabilitari de drumuri nationale si constructii de autostrazi in Romania. Experienta dobandita ne-a calificat drept unul dintre cele mai apreciate si mai cautate laboratoare, fiind solicitati pentru toate tipurile de constructii: civile, industriale, edilitare, drumuri si poduri, porturi, aeroporturi si cai ferate.

Colectivul nostru de specialisti si-a castigat reputatia si in ceea ce priveste elaborarea agrementelor tehnice pentru materiale si sisteme de constructii si realizarea incercarilor necesare pentru certificarea de produse, precum si a retetelor pentru diferite tipuri de betoane, mixturi asfaltice, pamanturi stabilizate si incercari de mediu.

Principalele servicii oferite de laborator sunt:

 • Incercari fizico-mecanice si chimice, in locatie proprie si pe teren, pentru stabilirea calitatii reale a materialor si produselor pentru constructii, in baza prevederilor standardelor romanesti si europene: teren de fundare, agregate de balas­tiera si cariera, piatra sparta si fasonata, anrocamente, lianti si paman­turi stabilizate, cimenturi, mor­tare, betoane, elemente de zidarie, pavele dale, borduri, otel beton, bitum si lianti bituminosi, filer, mixturi asfaltice, mastic, produse pentru colmatarea rosturilor, membrane hidro­izolante, noroi bentonitic; incercari de mediu pe sol, apa si in aer.
 • Incercari in vederea stabilirii starii tehnice a constructiilor sau elementelor de constructii existente: incercari nedistructive pentru structuri de beton, carotaj sonic pentru coloane din beton, incercari prin impedanta mecanica, incercari pe carote extrase din lucrare.
 • Realizarea de retete pentru: mortar, beton, pamant si balast stabilizat, mixtura asfaltica.
 • Interpretarea rezultatelor obtinute pe probele de beton si mixturi asfaltice prelevate de la statiile de preparare ale acestora si din lucrare.
 • Elaborarea de agremente tehnice pentru: pereti de etansare, invelitori, finisaje, protectii anticorozive si speciale, tencuieli, pardoseli, hidroizolatii, membrane, pamanturi stabilizate cu lianti hidraulici, materiale reciclabile (beton concasat, zgura de otelarie etc.)

Laborator Central Constructii CCF SRL detine:

 • Certificat de acreditare RENAR nr. LI 366, pentru efectuarea activi­tatii de incercari in domeniul materialelor si produselor pentru constructii;
 • Autorizatie ISC nr. 2055 din 03.06.2010 ca laborator de grad I pentru efectuarea de incercari si determinari;
 • Autorizatie AFER seria AL nr. 294/2006 – R3, ca laborator pentru incercari si verificari specifice produselor feroviare;
 • Notificare la Comisia Europeana (nr. notificare NB 1874);
 • Abilitare pentru elaborarea de Agremente Tehnice in Constructii din 31 martie 2011;
 • Certificat de Autorizare nr. AAZ 26/2014 emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana pentru pres­tarea in domeniul aeroportuar a testarilor tehnice pe materiale si produse pentru constructii precum si asu­pra factorilor de mediu (apa, aer, sol);
 • Certificat SRAC nr. 9295 / 19 decembrie 2012 emis pentru activi­tati de testare si analiza tehnica pe materiale si produse pentru construc­tii; determinari si analize tehnice asupra factorilor de mediu (apa, aer, sol).

Constructorii scriu prea putin despre lucrarile lor, nu prea au avut timp sa publice monografiile lucra­rilor, dar ramane dovada celor concepute si facute de inaintasii nostri – “unii fac istoria si altii o scriu”.

„Calatoria de o mie de mile incepe cu un pas. Niciun pas nu s-a facut in istorie fara ajutorul pasiunii. Pasiunile au invatat pe oameni ratiunea. Pasiunea inalta.” (Mihail Eminescu)

Autori:
Elvira Dumitrescu,
Gabriela Andries – Laborator Central Constructii CCF Bucuresti
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 109 – noiembrie 2014, pag. 74

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/10/29/laborator-care-masoara-calitatea-cailor-ferate-drumurilor-porturilor-aeroporturilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.