Vrei sa locuiesti sanatos? Piatra naturala este unul dintre materialele ecologice care, folosite in constructii, protejeaza sanatatea locuitorilor, dar si mediul inconjurator. Piatra naturala nu are emisii nocive si este protectoare cu sanatatea oamenilor datorita compozitiei fizico-chimice a majoritatii rocilor. Cladirile construite din materiale naturale nu polueaza mediul inconjurator nici pe timpul functionarii lor si nici dupa sfarsitul duratei de viata, atunci cand sunt demolate, deoarece materialele pot fi reciclate sau reconditionate in proportie majoritara. In plus, piatra este “sanatoasa” deoarece lasa peretii sa respire si nu poate fi atacata de rozatoare sau acarieni. Cele mai indicate, pentru un mediu sanatos, sunt travertinul, granitul, marmura, calcarele si ardezia.
Travertinul
Travertinul se numara printre cele mai sanatoase pietre pentru mediul unei locuinte, deoarece se formeaza la gura unor izvoare minerale, in special termale bicarbonatate, care ies din calcare sau traverseaza roci bogate in carbonat de calciu. Se poate spune, chiar, ca este o roca cu proprietati terapeutice si cu o energie echilibrata.
Suprafata placilor de travertin are o structura specifica, cu gauri si santuri: acestea nu sunt semne de uzura, ci adancituri formate geologic, adica „lacrimarele” care strabat straturile de roca. Ele pot fi utilizate ca atare sau, in cazul bailor sau al blaturilor de bucatarie, pot fi chituite, iar suprafata slefuita.
Travertinul se gaseste in doua variante: spongios poros, alb si usor si compact care este alb, gri, galbui sau brun si cu straturi alternative.
Granitul
Extrem de apreciat de constructori si utilizatorii finali, este renumit pentru duritatea sa (al doilea dupa diamant) si rezistenta la erodare. Este impermeabil la apa, putin afectat de vant, ploaie sau de ciclurile inghet-dezghet; de aceea, este folosit atat la interior, cat si la exterior. Granitele se formeaza in magma bogata in silicati din adancurile pamantului si sunt aduse aproape de suprafata de miscarile tectonice, unde se racesc treptat. Originea magmatica si procesul de solidificare sunt cei doi factori care confera duritatea recunoscuta a pietrei.
Este roca cea mai raspandita in scoarta terestra, si de aceea costurile sale sunt accesibile. Este utilizat la placarea zonelor cu trafic greu (strazi sau alei), la spatii industriale sau comerciale intens circulate ori pentru amenajari rezidentiale in care este nevoie de o rezistenta crescuta la uzura, zgariere si spargere. In comparatie cu asfaltul si alte materiale care cresc efectul de sera al oraselor, granitul se dovedeste o alegere mult mai inspirata si de durata pentru astfel de lucrari urbane.
Marmura
Nu este protectoare doar cu locuinta, ci si cu mediul, inca de la extragerea ei din cariere, unde nu sunt folositi explozivi, deoarece marmura e fragila si se poate sparge repede. Masini de mare precizie taie santuri in stanca, apoi, cu ajutorul unor pene si utilaje se desprind blocurile de marmura, care ulterior sunt debitate cu ferastraie speciale.
Calitatile fizice si ecologice ale marmurei (colorit, rezistenta, usurinta taierii, omogenitate, transparenta, porozitate scazuta) apar ca urmare a procesului de formare a rocii in scoarta terestra.
Marmura este o roca metamorfica non-lamelara, compusa din carbonat de minerale recristalizate, cel mai adesea calcit (forma cristalina a carbonatului de calciu) sau dolomit.
Marmura alba este cea mai apreciata, deoarece apare in urma recristalizarii unui calcit sau dolomit foarte pur. Marmura care contine hematit este de culoare rosiatica sau neagra, cea care contine limonit este galbena iar cea care contine “impuritati” de magneziu sau siliciu este de culoare verde. Practic, orice marmura este o “colectie” de pietre semipretioase si minerale, cu efect pozitiv asupra mediului ambiant, atat energetic, cat si prin estetica.
Calcarele
Reprezinta o gama de roci foarte diversificate din punct de vedere al calitatilor fizice si aspectului. Calcarele din roca masiva, compacta, sau cele cu structura porfirica (numite “marmore”) nu trebuie confundate cu roca poroasa, numita creta. Cea din urma este o roca moale, care se utilizeaza in alte industrii, nu in constructii.
Compozitia sa il face un material prietenos cu mediul, contribuind si el la reducerea efectului de sera sau a poluarii. Calcarul este compus, in mare parte, din calcite si aragonite. Mai poate avea urme de argile, dolomite, cuart, gips etc. Calcarul care contine un procent ridicat de argile este numit marna. Calcarul care are in compozitie, in proportii diferite, elemente organice este numit calcar bituminos.
In constructii se foloseste roca masiva, cu o duritate ce variaza foarte mult de la o roca la alta. Per ansamblu, este mai putin dura decat alte roci. Nu se poate compara cu granitul, marmura sau travertinul, dar compenseaza prin rezistenta buna la ciclurile inghet-dezghet (asemanatoare cu cea a rocilor vulcanice) sau prin posibilitatea de a fi foarte usor compactat atunci cand este vorba despre lucrari de tasare sau specifice constructiilor de drumuri si poduri. Pe de alta parte, este o piatra mai ieftina, datorita faptului ca este foarte raspandita in natura.
Ardezia
Este foarte apreciata de constructorii de locuinte verzi, in care primeaza materialele naturale si aspectul rustic sau traditional. Ardezia este un tip de gresie argiloasa, cu granule fine, care se poate desface usor in foi subtiri. Aceasta despicare naturala din structura ei creeaza texturi interesante, variatii de colorit si umbre, care o fac interesanta inclusiv pentru acoperisuri, creand un aspect inedit de solzi de peste, inlocuind cu succes tigla. Arhitectii si decoratorii o prefera tocmai pentru aspectul natural si rustic pe care il ofera. Cel mai adesea este folosita sub forma de dale pentru pardoseli, care trebuie protejate de umiditate, dar si la acoperisurile caselor.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 109 – noiembrie 2014, pag. 64
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns