«

»

ASTALDI – EUROCONSTRUCT TRADING 98 – RCV GLOBAL GROUP: Pasajul Subteran Piata Sudului, Bucuresti

Share

astaldi ps foto 8Beneficiar: PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI
Antreprenor General: Asocierea Astaldi S.p.A. – Euroconstruct Trading `98 – RCV Global Group
Proiectant General: Tecnic Consulting Engineering

Imbunatatirea continua a circulatiei vehiculelor si necesitatea de a reduce timpul de deplasare, dintr-un punct in altul al orasului, reprezinta una dintre provocarile cele mai mari ale unei Capitale moderne.

Orasul Bucuresti a raspuns acestei pro­vo­cari si prin implementarea proiectelor de modernizare a infrastructurii rutiere, intre care se numara si realizarea pasajului subteran din Piata Sudului.

Pasajul este situat la intersectia dintre Strada Nitu Vasile, Sos. Olte­nitei si Calea Vacaresti, zona ce reprezinta un nod nevralgic pentru circulatia rutiera spre centrul orasului.

Intersectia este strabatuta de linii de tramvai si troleibuz si de un mare numar de treceri pietonale din cauza prezentei in zona a unui centru co­mercial, a magazinelor, bancilor si statiei de metrou.

Pentru a fluidiza traficul in intersectie si a asigura continuitatea inelului principal al Municipiului Bucuresti, este in curs de executie un pasaj rutier subteran pe directia Str. Nitu Vasile – Calea Vacaresti.

Copy of PLAN PSPasajul rutier are o lungime totala de 356 m, din care:

  • Rampa Vacaresti, 111 m, cu doua rampe independente, cate una pe fiecare sens de circulatie, cu des­chidere de 8,0 m, fiecare avand partea carosabila de 7,0 m (2 benzi de circulatie) si cate doua trotuare cu latimea de 0,5 m fiecare;
  • Rampa Nitu Vasile, cu o lungime de 160 m, este o rampa unica cu cate doua benzi de circulatie pe sens, cu deschidere de 15,8 m, in care este inclusa o parte carosabila cu latime de 14 m (4 benzi de circulatie: cate doua pe fiecare sens), un separator de trafic de 0,8 m si doua trotuare pe margini, cu latimea de 0,5 m fiecare;
  • Partea subterana are o lungime de circa 85 m.

De asemenea, la intersectia Calea Vacaresti – Sos. Oltenitei – Str. Nitu Vasile se vor realiza lucrari de mo­dernizare a carosabilului si trotuarelor, asigurandu-se, in sensul giratoriu existent, patru benzi de circulatie. Adiacent rampelor pasajului rutier se vor realiza bretele cu cate doua benzi pe sens, atat pe Calea Vacaresti cat si pe str. Nitu Vasile.

Pentru a elimina interferenta dintre circulatia vehiculara si traficul pietonal se vor executa, in paralel, patru pasaje subterane. Doua dintre acestea sunt paralele cu pasajul rutier in sens longitudinal, un altul in sens transversal pe strada Nitu Vasile, la intersectia cu Strada Secuilor si celalalt, de-a lungul Sos. Oltenitei, care leaga peroanele statiei de tramvai aflate pe Sos. Oltenitei de metrou.

Toate lucrarile de mai sus vor fi executate in paralel cu lucrarile de relocare si protejare a utilitatilor existente din zona.

Pentru realizarea lucrarilor sunt prevazute urmatoarele activitati  prin­cipale:

  • Executia a circa 12.000 mp de pereti mulati cu grosime de 0,6 m si cu adancime variabila intre 5 m si 18 m;
  • Sapaturi de circa 60.000 mc;
  • Executia structurii de rezistenta a pasajului rutier si a celor pietonale, pentru care se vor folosi circa 30.000 mc de beton si 3.200 tone de otel;
  • Executia pilotilor cu D = 400 mm si adancime de 10 m, pe o lungime totala de circa 6.000 ml.

Proiectul este cofinantat din fonduri europene iar executia lucrarilor a fost atribuita Asocierii Astaldi S.p.A. – Euroconstruct Trading `98 – RCV Global Group.

Pasajul Subteran Piata Sudului, Bucuresti este cel mai mare proiect de infrastructura urbana construit din fonduri europene.

Lucrarile au inceput in luna iunie 2014 si vor fi finalizate in 18 luni.

Autor:
ing. Ion DEDU – director executiv, Primaria Municipiului Bucuresti / DTDSC,
ing. Grigorie VERENCIUC – director de proiect,
ing. Mirko ROSSON – director adjunct de proiect – Asocierea Astaldi S.p.A – Euroconstruct Trading ’98 – RCV Global Group 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 109 – noiembrie 2014, pag. 54

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/11/01/astaldi-euroconstruct-trading-98-rcv-global-group-pasajul-subteran-piata-sudului-bucuresti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.