«

»

Personalitati romanesti in constructii – Mihai NAVODARIU

Share

mihai_navodariuS-a nascut la 2 noiembrie 1930 in Piatra Neamt.

Dupa absolvirea, in anul 1949, a Liceului Petru Rares din localitate, a urmat Institutul de Constructii Bucuresti – Facultatea de Constructii Civile si Industriale, devenind inginer in 1953.

Inca de cand era student, a fost angajat la IPROMET si la Proiect Bucuresti, avand, ca mentori, pe profesorii Victor Popescu, Mihai Hangan, Nicolae Drogeanu si alti specialisti de inalta tinuta profesionala.

In perioada 1953-2005 a activat la Proiect Bucuresti ca proiectant, sef de colectiv, sef de proiect, sef de sectie, consilier CTE, expert si verificator proiecte. In paralel, a fost profesor la Scoala Tehnica de Arhitectura, asistent la Facultatea de Constructii Civile (1963-1982) si verificator proiecte la CSCAS (1963-1977).

Ca proiectant, a realizat: Complexul Cinematografic Buftea, locuinte in cartierele Vatra Luminoasa, Bucurestii Noi, Buftea, bd. Ion Sulea, bloc Magheru IFA, str. Uverturii, lancului, Colentina, Cotroceni 5-7, Pantelimon P + 14E, Spitalul Clinic Municipal (consolidare), Magazinul Bucur Obor, Ma­gazinul Unirea, Piata Delfinului (cupola metalica D = 50 m), Policlinica Grozo­vici, Sala de Sport Giulesti etc.

La toate proiectele realizate, a folosit elemente de noutate. Exemple: Sala de Sport Giulesti are structura periferica in cadre din beton armat si acoperisul (42,0 m x 42,0 m) metalic, alcatuit din bare dispuse la 450 fata de laturile salii, imbinate in noduri sferice. Reteaua superioara a acestei sali are elementele dispuse la 2,12 m, iar reteaua inferioara este rarita la 4,24 m. Solutia se caracterizeaza prin redu­cerea eforturilor in zona centrala, datorita incastrarii structurii pe reazeme; consum redus de metal prin reducerea numa­rului de bare la partea inferioara; folosirea unui sin­gur tip de nod sferic; reducerea diametrelor capetelor bare­lor, direct, prin laminare; structura livrata din fabrica sub forma de ferme triunghiulare rezemate pe contur si pe un turn central si bare suplimentare.

Un alt proiect este cel al Spitalului Universitar Bucuresti, cel mai mare spital din tara, avand 1.540 paturi. Alcatuit din patru tronsoane care vibrau indepen­dent, cu stalpi si diafragme flexibile cu goluri mari si plansee dala, a fost consolidat cu un nucleu central si diafragme periferice, care au solidarizat cele patru tronsoane si cu diafragme suplimentare.

Mentionam ca blocul Magheru IFA cu S + P + 9E (1954) a fost prima cladire din tara proiectata antiseismic in concept dinamic.

Dupa seismul din martie 1977, a participat la actiunile de reabilitare a cla­dirilor avariate, elaborand relevee, expertize si proiecte de consolidare (Spitalul de Urgenta, Magazinele Bucur Obor si Unirea, Spitalele Universitar, Panduri, Clinic Dr. Al. Obregia, bloc Patria, Teatrul Nottara, scoli – 24 clase, locuinte Colentina, Boteanu, Calea Victoriei, Facultatea de Medicina Generala etc.).

Remarcam solutia de consolidare adoptata la spitalele de Urgenta Flo­reasca (1977) si Panduri (2000), prin proiectarea si realizarea unor structuri suplimentare, perifierice, exterioare, din beton armat, cu men­tinerea in func­tiune a spatiilor medi­cale interioare.

O realizare remarcabila a ing. Mihai Navodariu este procedeul si agregatul Cofraj spatial, care a facilitat realizarea cladirilor etajate, in zone seismice, din beton armat monolit (cu viteza de 1-2 apartamente pe zi), in conditii superioare celor construite din elemente prefabricate (eliminand fabricile de prefabricate, transporturile, montajul cu imbinari nesigure care slabesc structurile etc.). S-au realizat, astfel, mii de apartamente folosind un set de cofraje de dimensiunile unei camere deplasate pe sine in exterior si cu macara turn (Inventie nr. 49339/1966: Procedeu si agregat de cofraj spatial pentru executarea constructiilor din beton armat monolit, care pot fi conformate antiseismic).

Proiectele realizate au necesitat experimentari cu numeroase elemente de noutate tehnica, studii si incercari pe modele pentru cladiri cu P + 36E, experimen­tarea fatadelor usoare cortina (1972); structuri din blocuri mari; pano­uri mari si elemente spatiale din beton armat prefabricat.

Ing. Mihai Navodariu a fost premiat la concursurile CSCAS: pentru stalpi din beton precomprimat pentru linii electrice si pentru constructii demonta­bile. A publicat numeroase articole si cartea „Manualul de constructii si instalatii pentru liceele industriale” (1980).

Bogata sa experienta a fost prezentata la numeroase conferinte nationale si internationale, printre care, Sectiunea 41 (UNESCO) – Cladiri inalte (Moscova 1971); Urbanism vertical (Paris, 1972); International Association for Shell and Spatial Structures (IASS Bucuresti – 2005).

A fost decorat cu diferite ordine si medalii si este membru al IASS.

Mentionam ca a practicat sportul de performanta, cucerind titlul de campion national scolar la schi in anul 1948, multiple titluri de campion national la yachting si locul 4 la Campionatul Est-European de Yachting.

Ing. Mihai Navodariu s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni proiectanti: intuitiv, prolific, inventiv, dovedind inalt profesionalism in abordarea problemelor tehnice puse de realizarea a numeroase cladiri importante din Bucuresti.

Este pionier al arhitecturii structurale integral ingineresti, urmarind prin­cipiile inginerului-arhitect, liber sa se exprime in urbanism, in conceptia de ansam­blu, in compozitie, volumetric, in solutiile estetice si in tehnologia de executie.

La virtutiile de bun specialist, ada­ugam: inteligenta, cultura, sinceritatea, probitatea, umanitarismul – exemplu in slujba binelui si a adevarului -, argumente care il situeaza in randul perso­nalitatilor de seama in constructii din tara noastra.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii, autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 109 – noiembrie 2014, pag. 60

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/11/01/personalitati-romanesti-in-constructii-mihai-navodariu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.