«

»

Podurile: bolti si arce (VI). Podurile boltite din zidarie de caramida

Share

(Continuare din numarul anterior)

buzuloiu 6-1Caramida, un material folosit foarte mult la constructia fundatiilor, a zidurilor, boltilor, cosurilor si plan­seelor, a fost utilizata intr-o masura mai redusa, la executia podurilor boltite, de obicei in plin cintru.

La poduri s-a folosit si se folo­seste caramida plina, foarte bine arsa, de regula dreptunghiulara sau in pana, pentru cosuri si boltisoare.

Pe reteaua de drumuri din tara noastra se afla in exploatare un numar relativ redus de poduri in plin cintru, incastrate, din caramida.

Se pot da ca exemplu cateva poduri si anume:

  1. Podul peste Canalul Timis – Bega, la Costeiu, bolta dublu incastrata, cu deschidere de cca. 14 m si sageata de cca. 3,50 m, cu timpane si parapet din ziduri de caramida – Foto 2; acest pod a ramas in circulatie pana la executarea celui actual de pe DN 6, km 504+764. In ansamblu, zidaria de caramida are degra­dari reduse, cu o buna conservare – Foto 3 si 4.

Probabil, podul a fost dat in exploatare in anul 1758 – Foto 1, in acelasi timp cu amenajarea hidro­tehnica din aval pentru derivatia Canal Bega din raul Timis. Lucrari de mentinere in stare de viabilitate a amenajarilor hidrotehnice si a constructiilor anexa au mai fost executate in anii 1860 si 2007.

  1. Drumul National 6 traverseaza balta – lac, in apropiere de localitatea Vaceni, judetul Teleorman, la km 65+121, pe un pod in solutia bolta in plin cintru, cu lumina de 6,20 m si bolta de 0,50 m. Bolta si timpanele sunt executate din zidarie de cara­mida combinata cu zidarie de piatra de talie la marginile boltii, soclurile de la culei si bordura trotuarelor – Foto 5.

Podul are o parte carosabila de 8,15 m, cu borduri de siguranta de 0,87 m si o lungime totala de 22,40 m. A fost dat in circulatie in anul 1918.

  1. La km 12+185 de pe DN 5, Bucuresti – Giurgiu, la Jilava, o vale cu scurgere locala nepermanenta este traversata de un pod cu lumina de 7,30 m si lungimea de 14,00 m.

Podul a fost construit in doua etape, pentru doua benzi de circulatie, cu o bolta din caramida construita in anul 1899 si largit la patru benzi cu latimi simetrice, cu elemente din beton armat.

Marginile boltii, elevatiile de la fundatiile culeelor si timpanele au fost construite din zidarie de piatra de talie – Foto 6. Anul executiei este incrustat pe boltarul din piatra de la cheie -1899 – Foto 7.

  1. Drumul National 6 traverseaza Valea Mare, la km 386+980, la Mehadia, pe un pod din zidarie de caramida, bolta dublu incastrata, cu o deschidere de 11,60 m si lungime de 18,25 m, construit in anul 1910 – Foto 8.

Podul este realizat in totalitate din zidarie de caramida – Foto 9 si 10.

Are degradari majore localizate in special la bolta si timpane aval – Foto 10 si 11, in conditiile in care a fost reabilitat cu o placa generala din beton armat – Foto 9. Degradarile la timpane pot fi motivate de infiltratiile care se produc in zona timpanelor, la cheie, in mare masura, din cauza inghetului-dezghetului. Aceste degra­­dari favorizeaza prabusirea timpanelor. Exemplu: timpanele podului peste Doftana, la Banesti.

  1. In zona localitatii Mehadia, la km 388+412, DN 6 traverseaza o vale cu scurgere locala nepermanenta, pe un pod cu bolta dublu incastrata, din zidarie de caramida, cu deschidere de 5,60 m si lungimea de 22,40 m, construit in anul 1910 – Foto 12.

Fundatiile au fost executate din zidarie de piatra iar elevatiile din caramida – Foto 13.

Suprastructura podului are degradari la zidaria de caramida, la zidaria din piatra, de la timpane – Foto 12 si la fundatii – Foto 13 si Foto 14.

Podul are o parte carosabila de 6,80 m si nu a fost reabilitat.

  1. DN 57 traverseaza paraul Caras, la km 163+839, in zona loca­litatii Gradinari, judetul Caras-Se­verin, pe un pod din zidarie de caramida cu trei deschideri, bolti dublu incastrate. Din datele D.R.D.P. Timisoara, podul a fost construit in anul 1730 cu parte carosabila de 5,00 m fiind in exploatare pana in anul 1965. In Foto 15, 16 si 17 sunt prezentate imagini cu starea sa actuala. Fiind scos din circulatie, la pod nu s-au mai facut lucrari de intretinere si consevare. Se apreciaza ca podul de la Gradinari este cel mai vechi din zona Banatului.

Pe reteaua de drumuri din Romania mai sunt si alte poduri in solutia bolti dublu incastrate din zidarie de caramida, cu degradari localizate in special in zona de la intrados la cheie.

(Va urma) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 109 – noiembrie 2014, pag. 52

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/11/01/podurile-bolti-si-arce-vi-podurile-boltite-din-zidarie-de-caramida/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.