«

»

ROMFRACHT SPEDITION: Armarea dispersa a betoanelor cu fibre din polipropilena

Share

romfracht logoDe multe ori, in drumurile noastre prin tara vedem si poate si admiram numeroasele constructii aparute in mai toate marile localitati. Ele poarta, de cele mai multe ori, amprenta noului ca arhitectura, ca estetica, dar si ca forme constructive. Din acest punct de vedere, nu stiu cati dintre noi, cei neavizati suficient cu exigentele unor asemenea lucrari, ne gandim si din ce materiale si cu ce tehnologii au fost construite pentru a lua infatisarea lor cotidiana. Arhitectii, proiectantii si constructorii, insa, sunt primii interesati sa le reali­zeze, in conditii de rezistenta, functionalitate si eficienta.

Prima coordonata, deci, de care se tine seama la orice constructie este rezistenta in exploatare, in conditiile dure ale naturii si, cu deosebire, ale seismicitatii. Sigur, astazi in lume sunt multiple solutii de asigurare a acestui deziderat: rezistenta. Din acest punct de vedere, fibrele din polipropilena nu sunt deloc de neglijat.

De exemplu, Fibra Forta Ferro este o fibra de inalta performanta, oferind maximum de durabilitate pe termen lung, precum si imbunatatiri structurale. Capacitatea de absorbtie in beton poate creste cu mult peste fibra me­talica. Este folosita in aplicatii de performanta, cum ar fi: pardoseli industriale, platforme betonate, parcari, rampe incarcare/descarcare, produse prefabricate, captusirea tunelurilor etc. Prin faptul ca, impreuna cu materialele, oferim si solutia tehnica, a fost posibil sa se realizeze proiecte de anvergura cu aceste tipuri de fibre. Anul trecut, de pilda, s-au turnat zeci de mii de metri patrati de pardoseli cu fibra Forta Ferro.

Sa nu uitam nici fibrele din polipropilena EconoNet si SuperNet. Acestea sunt folosite oriunde este nevoie de fibre cu performanta superioara, cu scopul de a controla craparea cauzata de contractie sau de temperatura si pentru a imbunatati proprietatile de durabilitate pe termen lung. Fibrele EconoNet si SuperNet sunt ideale pentru sapele care se toarna peste instalatiile de incalzire in pardoseala.

Una dintre lucrarile de baza in orice constructie sunt sapele, suprafetele plane dintre stalpii de rezistenta ai oricarei constructii.

romfracht nov foto 1Stim cu totii, insa, ca sapele sunt „cu probleme”. Armarea cu plase sudate, folosita inca, nu are niciun efect in armarea sape­lor, deoarece este o armare locala, cu o eficienta mult mai mica in comparatie cu armarea dispersa cu fibre meta­lice.

De fapt, ce astep­tam de la o sapa, mai ales de la cele turnate peste incalzirile in pardoseala? Vrem, in primul rand, sa controlam contractiile termice, pentru ca sapa sa se pastreze si sa ofere aplicatia pentru care a fost conceputa. Iar pentru aceasta oferim o mare varietate de fibre. Dar, cum le alegem pe cele potrivite?

Fibrele pentru sape sunt din categoria celor fibrilate cu maximum 19 mm lungime, gen EconoNet. Dupa noua noastra denumire, RoNet. Pretul produsului este nesemnificativ in raport cu efectele favorabile ale fibrei in sapa. Mai sunt unii constructori care folosesc pentru sape fibre monofilament tip Rawwhite, in loc de EconoNet. Nu este gresit, dar aceste fibre au cu totul alt rol in beton. Ele elimina microfisurile si durifica betonul, dar nu il armeaza si nu controleaza termic sapa. Deci, trebuie sa avem mare atentie ce fibre utilizam. La terasele blocurilor este foarte usor sa se toarne sapele cu pungutele de 900 g de EconoNet. In acest mod, se poate constata ca nu mai este nevoie sa urci plasa sudata la etajul 10. De exemplu, la noua policlinica privata din orasul Pantelimon, de langa Bucuresti, s-a folosit acest tip de fibre. Un alt exemplu in acest sens este MegaMall–ul care se construieste acum in Bucuresti.

Pentru armare dispersa, ca inlocuitor al fibrelor meta­lice sau al plasei sudate, sunt folosite fibrele din gama RoFero sau Forta Ferro. Acestea sunt fibre care, pe plan mondial, au multiple aplicatii, deoarece sunt fibre cu rezistenta inalta. Daca in cazul fibrei metalice sunt 2.800 pana la 4.600 fire/kg, in cazul fibrelor din gama RoFero sau Forta Ferro sunt cca. 160.000 fibre/kg.

Fiind o solutie viabila din punct de vedere tehnic si ceva mai ieftina, aceste tipuri de fibre s-au folosit in Romania la lucrari de anvergura, cum ar fi RAR-ul din Targu Mures, Tecsa Business, magazinele Lidl, la care s-au turnat mii de metri patrati de pardoseli industriale. Si, in acest sens, se mai pot da multe exemple.

Ca un detaliu tehnic, este de apreciat comportamentul fibrelor in beton la diferente termice; este cazul depozitelor frigorifice la care s-a folosit acest tip de fibra. Tinand cont ca fibra din polipropilena este inerta la orice agresiune, ea poate fi utilizata si in domeniul agricol, la suprafetele mari de depozite pentru furaje sau la fermele de animale, precum cele de la recentul santier din judetul Calarasi.

De retinut o observatie pentru cazul cand folosim “puf-ul“ (jargonul pentru fibrele monofilament Rawwhite). In primul rand ele nu sunt fibre de armare, ci doar pentru controlarea contractiei betonului. De aceea, aceste fibre trebuie folosite in paralel cu alt tip de armare (fibre metalice, Forta Ferro sau plase sudate), ele fiind fabricate in 3 lungimi. Aceste fibre trebuie adaptate in functie de agregatele cu care turnam, de tipul de armare folosit si de conditiile meteo. Asadar, pentru a nu gresi la folosirea fibrelor pentru armarea betonului si pentru a obtine eficienta maxima, cu costuri cat mai scazute, va sfa­tuim sa contactati cu incredere specialistii Romfracht, pentru a folosi dozaje optime si pentru a optimiza consumurile.

In ceea ce ne priveste, ne preocupam, in continuare, sa oferim nu doar fibrele, ci si solutiile complete pentru realizarea aplicatiilor necesare clientilor nostri.

Autor:
ec. Florin Florian – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT SPEDITION 

Pentru a cunoaste mai in amanunt performantele produselor noastre, va rugam sa vizitati noua noastra platforma www.fibre-polipropilena.ro care este, acum, mult mai prietenoasa, ea facand posibila interactiunea online cu un specialist in domeniu! 

Lucruri deosebite veti putea afla si daca, in perioada 19-24 ianuarie 2015, veti participa la München la traditionalul targ BAU! 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 109 – noiembrie 2014, pag. 12 

ROMFRACHT SPEDITION
www.fibre-polipropilena.ro
www.fibre-metalice.ro
www.hidroizolatiibeton.ro
Tel.: 021.256.12.08



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/11/01/romfracht-spedition-armarea-dispersa-a-betoanelor-cu-fibre-din-polipropilena/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.