«

»

SOLETANCHE BACHY FUNDATII: Sanatate si securitate ocupationala in fundatii speciale

Share

sbr logo nou 2013Despre sanatatea si securitatea ocupationala sau sanatatea si securitatea muncii (SSM) se vorbeste rar. Desi avem cu totii Politici referitoare la SSM, Angajamente ale managementului in privinta SSM si respectam legislatia in vigoare. Semnale de alarma se trag si discutii au loc doar in cazul accidentelor fatale.

Un raspuns posibil la intrebarea „de ce nu le prevenim – analizam – evitam?”, ar fi „pentru ca nu credem cu adevarat in utilitatea acestor masuri”. Un superior ajuns intr-un santier, care nu se echipeaza corespunzator (sau deloc) fie si numai pentru o vizita scurta asupra lucrarilor, nu poate avea pretentii de la echipa sa (ingineri si muncitori) sa poarte echipament de protectie, fara a ne referi si la comportamentul adecvat mentinerii sanatatii si securitatii ocupationale. Insa, putem merge mai departe: un ministru si un primar care participa la inaugurarea unui santier – de exemplu intr-o excavatie deschisa deja executata – sunt filmati si dau declaratii purtand cel mult o casca?

 

In domeniul fundatiilor speciale, un domeniu puternic mecanizat, conditiile de lucru sunt severe, riscul accidentelor este poate mai ridicat decat in constructiile civile la lucrul la inaltime.

Daca aruncam o privire asupra piramidei accidentelor (piramida Bird), vedem o legatura statistica intre situatiile periculoase / comportament neglijent si accidentele grave / fatale.

sbr_1TF este un indicator care reflecta numarul accidentelor asociate cu incapacitate de munca raportat la 1 milion de ore lucrate. Scopul grupului Soletanche Bachy este de a mentine TF sub valoarea de 6, apoi reducerea acestuia la 2. Pentru SBR acest indicator este egal cu 0, in anul 2014.

Identificarea si inregistrarea eventimentelor aflate la baza piramidei, analiza lor si apoi, luarea masurilor corective aferente, reduc numarul accidentelor aflate spre varful piramidei.

Angajamentul managementului Soletanche Bachy cu privire la Politica referitoare la Sanatate si Securitate Ocupationala este clar definit: ZERO accidente.

Una dintre masurile implementate de SBR o reprezinta editarea unui „Ghid de prevenire si protectie”, denumit printre angajati „Pasaport SSM” si care se gaseste pe fiecare santier si in buzunarul fiecarui angajat.

Scopul acestuia este de a-i sensibiliza pe oameni in ceea ce priveste:

  • riscurile cele mai importante la care pot fi expusi si pe care le pot intalni atunci cand lucreaza pe santierele si in zona de lucru ale SBR Soletanche Bachy Fundatii, atat in ceea ce priveste securitatea muncii, cat si aspectele de mediu;
  • regulile de comportament care trebuie respectate in privinta securitatii in munca, sanatate si ocrotirea mediului.

SBR Soletanche Bachy Fundatii depune efort pentru realizarea urmatoarelor actiuni, pentru a imbunatati performantele sale in domeniul sanatatii si securitatii:

  • Luarea tuturor masurilor posibile pentru reducerea riscurilor de accidentare, atat in ceea ce-i priveste pe angajatii nostri, cat si pe celelate parti implicate in activitatile noastre (beneficiari, subcontractori etc.);
  • Asigurarea metodelor adecvate de control asupra riscurilor asociate cu practicile noastre de lucru;
  • Asigurarea de resurse suficiente pentru mentinerea nivelului performantelor in domeniul sanatatii si securitatii, stabilit in companie;
  • Furnizarea si mentinerea de sisteme de lucru sigure, care nu implica niciun risc pentru sanatate, securitate si bunastarea companiei si angajatilor nostri;
  • Furnizarea de informatii, instructiuni, instruiri si supraveghere pentru angajatii nostri, corespunzatoare rolului si responsabilitatilor fiecaruia in cadrul organizatiei;
  • Crearea unei culturi pozitive in domeniul sanatatii si securitatii ocupationale in companie si promovarea acesteia ca prioritatea noastra principala in toate domeniile de activitate;
  • Promovarea activa a implicarii angajatilor in aspectele sanatatii si securitatii ocupationale si nivelul de performanta in acest domeniu, la nivel de companie.

Un accident de munca poate distruge in cateva secunde nu doar viata lucratorului ci si pe cea a familiei sale; astfel este afectata si compania noastra. Accidentele nu se intampla din senin: majoritatea lor au drept cauza Imprudenta, Neglijenta, Neatentia.

Succesul in domeniul securitatii si prevenirii se obtine prin con­stien­tizarea celor implicati in procesul de productie. Securitatea si prevenirea nu franeaza productia; dimpotriva, conduc la cresterea profitabilitatii si prosperitatii companiei.

Autor:
ing. Lóránd SATA – director tehnic, SBR Soletanche Bachy Fundatii 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 109 – noiembrie 2014, pag. 28Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/11/01/soletanche-bachy-fundatii-sanatate-si-securitate-ocupationala-in-fundatii-speciale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.