Peste 400 de arhitecti din 15 tari vor fi prezenti in capitala pe 10 si 11 noiembrie, in cadrul celor mai ample evenimente din Romania dedicate arhitectilor, la Radisson Blu Hotel Bucuresti, la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” si pe Calea Victoriei.
Parte a expoconferintelor internationale organizate in acest an la Bucuresti, Varsovia si Budapesta, evenimentele din aceste zile reunesc intr-un program complex de conferinte, seminarii, dezbateri, worskhop-uri si intalniri motivationale cei mai apreciati si premiati arhitecti ai momentului, creatori ai unor proiecte spectaculoase, care au retinut atentia mass-mediei internationale pe parcursul acestui an.
Printre invitatii speciali se numara arh. Anders Sælan, castigatorul Marelui Premiu al Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana “Mies van der Rohe” pentru proiectul „Harpa” din Islanda si arh. Ged
Couser, directorul celui mai mare grup de arhitecti din Europa, BDP, cu peste 800 de membri, care activeaza in toate sectoarele majore din domeniul arhitecturii si constructiilor din intreaga lume, distins in ultimii ani cu peste 500 de premii.
Cu peste 75 de speakeri si tot atatea prezentari de proiecte si de noi tehnologii, evenimentele de la Bucuresti marcheaza anul arhitectural 2014 si pun in valoare arhitectura recenta, parte a industriei creative, cu un rol exceptional in promovarea marilor orase.
Prima zi a programului are in centru dezbaterea internationala „Architects and Contractors for Sustainable Built Environment”, cu o ampla participare internationala, cu 15 tari reprezentate de mari arhitecti si mari constructori.
Cu aceasta ocazie, pe 10 noiembrie, va avea loc „Bucharest Architecture Night Tour 2014”, un eveniment organizat in premiera in Romania, care marcheaza prezenta la Bucuresti a elitei europene a arhitecturii. „Bucharest Architecture Night Tour 2014” promoveaza arhitectura Bucurestiului si patrimoniul arhitectural romanesc. Evenimentul reprezinta turul anual a 100 de arhitecti din 15 tari, lideri de opinie si voci importante ale arhitecturii europene contemporane, care vor vizita 10 cladiri simbolice ale Bucurestiului de pe Calea Victoriei. Turul se va incheia cu o receptie, la Hanul Gabroveni.
Evenimentele sunt organizate de Asociatia Culturala Pro Event, ABplus Events, Ordinul Arhitectilor din Romania, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Primaria Municipiului Bucuresti, ARCUB si Patronatul Societatilor din Constructii din Romania, in parteneriat cu Saint-Gobain, Rockwool, Kronospan, Trakya Cam, Luxten, Ceresit, Rinol, Wylze Logistik, Toyota, BASF, Skylux, Hexadome, Siatec si Titan Mar.
Asociatia PRO EVENT are ca misiune dezvoltarea de proiecte culturale si asigurarea unui mediu optim pentru promovarea, sub toate formele, a culturii, a oamenilor care o genereaza, a actiunilor culturale si stiintifice romanesti.
Info/Acreditari/Interviuri: +4-0741-117-720
Extras din programul RIFF 2014: „arhitectura, o expeditie”
Programul RIFF 2014 evidentiaza cladiri iconice ale lumii, cladiri premiate la cele mai recente editii ale competitiilor de arhitectura la nivel european si national, prezentate in alaturare cu tehnologii moderne, aflate in serviciul arhitecturii, utilizate de marii arhitecti ai lumii, disponibile si pe piata din Romania.
Fatade arhitecturale impresionante, modalitati creative de regandire a spatiului construit, cladiri eficiente energetic, materiale de izolare termica, sisteme de acoperisuri verzi destinate cladirilor de birouri, spatii urbane noi prezentate prin intermediul proiectelor incluse in programul RIFF 2014 infatiseaza o lume a arhitecturii fara compromisuri.
Luni, 10 noiembrie 2014
Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, arh. Serban Tiganas va deschide prima sesiune a conferintei, aflata la a cincea editie, cu prezentarea „Arhitectura, o expeditie”.
“Expeditie pe Calea Victoriei” – Bucurestiul, prin ochii arhitectilor din 15 tari
Luni, 10 noiembrie, in intervalul orar 17.00-20.30, pe Calea Victoriei se da startul “Bucharest Architecture Night Tour” – 100 de arhitecti din 15 tari vor vizita 10 cladiri reprezentative ale Bucurestiului.
Traseu tur: Muzeul National “George Enescu” (Palatul Cantacuzino) – Casa Dissescu (Institutul de Istoria Artei “George Oprescu”) – Academia Romana- Ateneul Roman – Palatul Regal (Muzeul National de Arta al Romaniei) – Biblioteca Centrala Universitara- Palatul Cercului Militar National – Muzeul National de Istorie a Romaniei – Palatul CEC- Manastirea Stavropoleos.
Proiecte din intreaga lume, prezentate de creatorii lor, la RIFF 2014
Harpa – Reykjavik – Sala de Concerte si Centru de Conferinte, Islanda, proiectul care a castigat premiul Uniunii Europene pentru arhitectura contemporana “Mies van der Rohe” 2013, va fi prezentat de arh. Anders Saelan de la biroul de arhitectura Henning Larsen Architects (Danemarca).
Proiectul prin care a fost extins centrul subteran de conferinte din Edinburgh, Scotia, in valoare de 75 milioane de lire, va fi prezentat de arh. Ged Couser – biroul de arhitectura BDP (Marea Britanie). Cel mai mare grup de arhitecti din Europa, BDP, a dezvoltat si Clinica Queen Elizabeth, un concept de „spital ideal„, rezultat in urma consultarii cu pacientii, vizitatori, personalul si grupuri de testare si revizuire ale clinicii.
Proiectul B.S.R 3+4, Bnei Brak, un complex de birouri compus din doua cladiri, de 35 si respectiv 39 de etaje de inalta clasa, va fi evidentiat in cadrul RIFF 2014 de arh. Yoav Michael, de la biroul YASHAR ARCHITECTS (Israel), specializat in planificarea si constructia cladirilor inalte. Amprenta arhitectilor Yashar poate fi vazuta in multe dintre cladirile cele mai renumite ale Israelului, precum Muzeul de Arta si Universitatea din Tel Aviv sau Centrul Dizengoff.
Arh. Richard Jobson (Marea Britanie), director al biroului de arhitectura al anului 2014 in cadrul Premiilor Institutului Regal al Arhitectilor Britanici (n.r. premiul obtinut pentru stabilirea standardului de excelenta in arhitectura europeana) prezinta la RIFF 2014 cladirile Abercrombie si John Henry Brookes, ale Universitatii Oxford, proiect in valoare de 132 milioane de lire sterline.
Arh. Murat Tabanlioglu (Turcia), desemnat Arhitectul Anului 2013 in cadrul Middle East Awards si castigatorul categoriei “Office” la World Architecture Festival, Singapore, va vorbi arhitectilor romani in sesiunea RIFF din 10 noiembrie 2014, unde prezinta Centrul de Congrese Selcuklu, o cladire de uz-mixt, care gazduieste toate tipurile de activitati cultural si sociale.
Arh. Nasser Abulhasan (Kuweit) aduce in conferinta internationala de arhitectura RIFF o noua optica asupra infrastructurii de sanatate prin prezentarea proiectului noii clinici Sulaibikhat din tara sa natala, proiect al biroului de arhitectura AGi Architects , care a castigat in 2013 premiul World Architecture Festival la categoria “Future Projects – Health”, iar in 2014 la categoria “Religion”. Clinica a devenit un pionier in sectorul sanatatii, aspecte precum viata privata si securitatea fiind abordate prin intermediul unui nou model architectural.
Muzeul de Fundatie din Zwolle (Olanda), realizat de Bierman Henket Architecten, a castigat premiile Dutch Design Award 2013 – Best Exterior si Materia Co-Creation 2014. Muzeul situat la granita dintre centrul orasului medieval si parcul ce dateaza din secolul al 19-lea, a fost extins printr-un acoperis voluminos si spectaculos pe cladirea fostului Palat de Justitie, iar despre acest proiect va vorbi la RIFF 2014 arh. Yvonne Wan Wilderen.
Arh. Philippe Chiambaretta (Franta) prezinta noul centru comercial al aeroportului Charles de Gaulle din Paris la RIFF 2014, centrul de retail si divertisment Aéroville, in valoare de 185 de milioane de euro.
Proiecte creative din Romania, evidentiate in cadrul expoconferintei internationale RIFF 2014:
Proiectul de reabilitare a Castelului medieval din Carei, proiectul pavilionului Romaniei la Expozitia Mondiala 2015, cladirea Directiei Silvice Bacau, o casa-concept din Bucuresti care a castigat premiul sectiunii “Arhitectura”-categoria “Social-cultural”, la Anuala de Arhitectura 2014, alaturi de proiectul castigator la categoria “Locuinte” – Urban Spaces, se regasesc in programul RIFF 2014, in cele doua zile de eveniment, pe 10 si 11 noiembrie 2014.
Vezi aici programul complet al conferintei.
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns