«

»

Exponenti ai performantei: AEDIFICIA CARPATI

Share

Finalul oricarui an reprezinta, si pentru societatile de constructii, un prilej de a face o retrospectiva asupra muncii desfasurate si concretizate in obiective de investitii, care sa le confirme drept firme serioase si eficiente pentru ele si pentru beneficiarii lor. In categoria celor mai performante, din acest punct de vedere, se inscrie AEDIFICIA CARPATI, condusa cu profesionalism de ing. Petre Badea, firma traditional permanenta in Revista Constructiilor si care este, in acelasi timp, un reper pozitiv in ceea ce priveste competitivitatea sub toate aspectele ei.

O serie destul de consistenta a investitiilor executate de AEDIFICIA CARPATI in 2014 am prezentat-o in paginile publicatiei noastre pe parcursul mai multor numere. Amintim, aici, doar Teatrul National Bucuresti, Teatrul de Opereta “Ion Dacian”, Noua Aula si Centrul de cercetari de pe platforma campusului Politehnicii Bucurestene.

 

tnb octombrie foto 4 In legatura cu Teatrul National Bucuresti va precizam ca, la data de 10 noiembrie 2014, a avut loc inaugurarea oficiala a cladirii, dupa mai bine de 4 ani de lucrari de reabi­litare, ocazie cu care Ion Caramitru, directorul TNB, a povestit, intr-o atmosfera degajata, epopeea resta­urarii cladirii iar arhitectul prof. dr. Romeo Belea, autorul proiectului, a trecut in revista diversele etape de transformare, impactul lor si detalii tehnice ale reabilitarii.

Modernizarea Teatrului National din Bucuresti a plecat de la necesitatea consolidarii sale antiseismice. Daca inainte de reabilitare cladirea ar fi riscat sa se prabuseasca la un cutremur de 6,5 grade, in prezent constructia are o rezistenta la un cutremur de 8 grade.

Reabilitarea TNB a costat 60 de milioane de euro.

In infatisarea actuala Teatrul National Bucuresti are 4 sali noi, iar in total 7 sali, dintre care una pe acoperis si alta la dispozitia „experimentului tanar din teatrul romanesc“.

 

tno foto 13Despre cladirea Teatrului de Opereta arhitectul Eliodor Popa, autorul proiectului, a precizat ca aceasta este o constructie moderna, realizata pe suprastructura metalica. Infrastructura este din beton armat, inchiderile perimetrale sunt termoizolate, tamplaria incastrata in cladire este performanta, finisajele si tratamentele acustice sunt, si ele, in acord cu normele in vigoare.

Functionalitatea cladirii este moderna, cu dotari si echipamente care servesc total spectacolul, permi­tand multiple genuri de manifestari scenice, de la cele clasice pana la cele contemporane.

 

campus foto 2O alta lucrare deosebita, in curs de executie de catre firma AEDIFICIA CARPATI, este Centrul de Cerce­tari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative “CAMPUS”. Proiectul investitiei, prezentat pe larg in acest numar al revistei, porneste de la conceptul realizarii unei “CONSTRUCTII SUSTENABILE“ care sa indepli­neasca cele mai inalte standarde de calitate, din punct de vedere al functionalitatii, al imaginii plastice, al arhitecturii, al materialelor utilizate pentru realizarea ei, al tehnologiilor de executie, al consumurilor energetice, poluarii, recuperarii de energie si utilizarii energiilor neconventionale. Solutiile propuse asigu­ra, pe deplin, cele patru criterii care definesc o “cladire sustenabila“ si anume: criteriul ecologic, criteriul economic, criteriul social si cel cultural.

 

aula upb foto 8Conceptul noii Aule a Universitatii Politehnice Bucuresti a pornit de la nucleul salii de confe­rinte cu plan circular si s-a dezvoltat prin integrarea ei intr-un volum piramidal care imbraca sala, permitand, prin planurile inclinate ale fatadelor, o iluminare proprie, optima, ce confera o buna vizibilitate cladirii bibliotecii din apropiere.

Gandirea functionala, care se poate defini ca „introvertita”, induce o concentrare spre interior, atat la nivel formal, cat si metaforic. In interiorul unui volum unitar, functiunile aferente se distribuie spatial pe patru niveluri: demisol, parter si doua etaje. Nucleul functional il constituie sala de conferinte, amplasata in centrul de greutate al constructiei, toate celelalte spatii gravitand in jurul ei. S-a urmarit o dispunere fluenta a spatiilor, atat in plan orizontal, cat si vertical, conectarea fiind rea­lizata prin intermediul scarilor ample si al lifturilor panoramice.

Marele hol de la parter are destinatii multiple: garderoba, grupuri sanitare, zona de asteptare-discutii cu celule alveolare, plasata sub sala mare, un spatiu multivalent care permite organizarea de expozitii, sesiuni stiintifice si alte evenimente.

 

hanul_gabroveniUn loc aparte in ansamblul lucrarilor executate de AEDIFICIA CARPATI este obiectivul turistic si reprezentativ din trecutul Bucurestiului Hanul Gabroveni.

In urma cu doi ani si jumatate a inceput restaurarea cladirii care, in timp, devenise o ruina. Constructorul si-a asumat raspunderea readucerii monumentului cat mai aproape de original. In acest sens, s-au folosit tehnici traditionale de constructie, imbinate discret cu modalitati de consolidare ultra-moderne. Prin restaurarea Hanului Gabroveni, in circuitul cultural al Capitalei a fost introdusa si o noua sala de spectacole, cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri.

 

palatul_patriarhieiCompania de constructii AEDIFICIA CARPATI executa lucrari de res­taurare si consolidare si la Pala­tului Patriarhiei din Bucuresti. Cladirea Palatului Patriarhiei a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, pe locul fostei sali a Adunarii Deputatilor de pe Dealul Mitropoliei.

Lucrarile de restaurare, consolidare si protectie pentru acest monument au fost atribuite constructorului, de Patriarhia Romana, la jumatatea lunii februarie a.c. De mentionat ca si aceste lucrari vor fi finantate din fonduri europene, prin Programul Operational Regional, valoarea lor fiind de 67,7 mil. lei.

 

casa_cesianuO alta lucrare finalizata in cursul anului 2014 este restaurarea si consolidarea de la Casa Cesianu. Casa Cesianu este un monument istoric, situat pe Calea Victoriei, fiind un exemplar de casa boiereasca de la inceputul secolului al XIX-lea, singurul care si-a pastrat toate elementele in varianta originala. Cladirea gazduieste, provizoriu, zece dintre colectiile aflate in patrimoniul Capitalei, colectii care includ arta plastica si decorativa.

Pentru lucrarile de consolidare, restaurare si conservare la acest monument Primaria Generala a obtinut fonduri europene, prin Programul Operatioal Regional 2007-2013, valoarea proiectului fiind de 8.585.807 lei. In cadrul lucrarilor de restaurare si consolidare s-a amenajat si un depozit digital, in cadrul caruia doritorii pot admira colectii mai putin cunoscute, precum cea de armament sau cea vestimentara.

 

Fugara enumerare a acestor importante lucrari din peisajul bucurestean, credem ca scoate in evidenta potentialul tehnic si uman al firmei AEDIFICIA CARPATI, parti­cipanta la lucrari importante si de anvergura, raspandite in Bucuresti si in alte zone ale tarii.

Este, deci, meritul dlui ing. Petre Badea si a intregului colectiv al Societatii pentru calitatea lucrarilor executate. Le dorim, in continuare, realizarea cat mai multor edificii reprezentative in domeniul construc­tiilor din tara noastra.

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 110 – decembrie 2014, pag. 5

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/12/01/exponenti-ai-performantei-aedificia-carpati/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>