«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: Contributia la edificarea sistemului hidroenergetic national (III). Barajul Izvorul Muntelui (Bicaz) si CHE Dimitrie Leonida (Stejaru)

Share

(Continuare din numarul anterior)

hidroconstructia dec fig 4Continuam seria episoadelor privind contributia societatii S.C. Hidroconstructia S.A. la edificarea sistemului hidroenergetic national, prin prezentarea, in episodul de fata, a primei mari lucrari hidroenergetice din Romania, si anume Barajul Izvorul Muntelui, principalul nod hidroenergetic de pe amenajarea raului Bistrita, amenajare ce a fost prezentata in episodul anterior. 

Barajul de greutate din beton este amplasat intr-un defileu unde roca de baza este alcatuita din gresii, sisturi argiloase si conglomerate. Conditiile geo-morfologice au impus consolidarea si impermeabilizarea rocii prin injectii pe toata suprafata de fundare. Pentru reducerea subpresiunilor si a infiltratiilor, la piciorul amonte al barajului s-a realizat din galerie un voal de etansare si drenaje.

Barajul este prevazut cu 4 deversoare de 11,5 m latime echipate cu vane segment si 4 goliri de fund echipate cu vane plane. Principalele caracteristici sunt: inaltimea – 127 m; lungimea la coronament – 435 m; volumul bara­jului – 1.625.000 m3 beton; volumul acumularii – 1.230 mil.m3.

Lacul de acumulare cu un volum de 1.230 mil. m3 – cea mai mare acumulare de pe raurile interioare ale Romaniei – se intinde pe o lungime de cca 35 km, latime de pana la 2 km, realizand la nivelul normal de retentie o suprafata de cca 3.300 ha.

Priza de apa asigura admisia apei in aductiunea principala si se compune dintr-o parte subterana de 90 m lungime pana la vane, o constructie supraterana care sustine masina de curatat gratarele si putul umed de 46 m adancime in care se afla vanele plane etansate spre amonte.

Galeria de aductiune de 4.655 m lungime, cu Ø = 7,00 m, a fost executata in conditii geologice foarte dificile si a fost conceputa cu o camasuiala dubla din beton. Ultimii 424 m ai galeriei sunt blindati cu tola metalica.

Castelul de echilibru este de tip diferential cu diafragme multiple, cu o camera superioara aeriana cu diafragma cu Ø = 33,00 si inaltimea de 17,00 m si un put de 70 m adancime cu Ø = 23,00 m. Pentru disiparea energiei fundul castelului are o geometrie speciala cu vute laterale.

Conducta fortata este constituita din 2 fire cu diametrul variabil 4.200 mm ÷ 3.800 mm, incastrate in masive de ancoraj. Trecerea de la galeria de aductiune cu 7,00 m diametru la conductele fortate se face printr-o piesa metalica tip pantalon inglobata intr-un masiv de beton. In camera vanelor fiecare fir este echipat cu doua vane fluture cu inchidere rapida.

Centrala hidroelectrica Stejaru este amplasata la baza muntelui Botosanu, la cca 15 km pe firul natural al raului Bistrita. Este de tip semiaerian si cuprinde 6 grupuri de fabricatie ceha, cu turbine Francis cu ax vertical, 4 turbine cu o putere de 27,50 MW si 2 turbine de 50 MW care produc 434 GWh/an. Apa turbinata este evacuata intr-un bazin de linistire din aval, de unde, printr-un canal de fuga se ajunge in lacul Pangarati.

 

Principalele cantitati de lucrari ale amenajarii Izvorul Muntelui – Stejaru:

  • Excavatii la zi in aluviuni – 2.000.000 m3;
  • Excavatii in roca – 1.050.000 m3;
  • Excavatii in subteran – 700.000 m3;
  • Umpluturi – 580.000 m3;
  • Beton – 2.255.000 m3;
  • Injectii – 124.620 m;
  • Echipament – 11.000 t.

Autor:
ing. Mihai Cojocar 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 110 – decembrie 2014, pag. 22



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/12/01/hidroconstructia-sa-contributia-la-edificarea-sistemului-hidroenergetic-national-iii-barajul-izvorul-muntelui-bicaz-si-che-dimitrie-leonida-stejaru/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.