Din punct de vedere economic si mai ales al respectarii termenelor de executie a investitiilor, luna decembrie este una a implinirilor sau a… dezamagirilor, in functie de eficienta activitatii fiecarei firme in parte. In 2014, ca si in anii trecuti, SC IASICON SA a avut multiple santiere in zona sau in alte localitati din tara, demonstrand, prin rezultatele obtinute, ca este o firma serioasa si eficienta. Acesta este principalul motiv pentru care ne-am adresat dlui ing. Titel Sinescu – director general al societatii, cu rugamintea sa ne prezinte un succint bilant al activitatii in anul pe care il vom incheia peste putine zile.
Ciprian Enache: Mentionati, va rog, in sinteza, unele dintre lucrarile reprezentative ale firmei, cele care pot scoate in evidenta potentialul tehnic si uman al societatii pe care o conduceti.
Titel Sinescu: Lucrarile mai importante, pe care Iasicon le-a finalizat sau le are in curs de executie, cuprind o gama variata de proiecte din diverse domenii, de la investitii in sectorul rezidential pana la cele de infrastructura:
- CL13 – Modernizarea sistemelor de apa si canalizare in orasul Podu Iloaiei;
- Infiintarea sistemului de canalizare al comunei Todiresti, jud. Iasi;
- Zona de agrement Ciric din Iasi;
- CL15 – Extinderea sistemului de canalizare in zona limitrofa orasului Iasi (partea II);
- Construirea Caminului studentesc “Buna Vestire” Iasi;
- Cresterea accesibilitatii spre zona centrala, economica si comerciala a polului de crestere Iasi;
- Lucrari de consolidare si restaurare la obiectivul Sinagoga Mare, Iasi;
- Constructia Centrului de Management al Deseurilor (CMID), inclusiv a Statiei de sortare si a Statiei de tratare a levigatului, la Rosiesti, din cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deseurilor solide“ in jud. Vaslui;
- Amenajare parc in municipiul Pascani;
- CL12 – Modernizarea sistemului de canalizare in localitatea Harlau;
- Valorificarea turistica a ansamblului mitropolitan din Iasi;
- Lucrari de restaurare a Cetatii Soroca, cu amanajarea spatiului aferent, in cadrul proiectului “Bijuterii medievale: Cetatile Hotin, Soroca, Suceava”;
- Rest de lucrari executate la investitia Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi;
- Extindere si modernizare a Centrului de Management al Deseurilor in judetul Iasi, din cadrul proiectului „Sistem de Management integrat al Deseurilor” in judetul Iasi;
- Restaurarea, Consolidarea, Reabilitarea Bisericii “Sf. Nicolae” – Aroneanu, judetul Iasi;
- Rehabilitation of Food Safety Agency’s office in Chisinau;
- Reabilitarea Statiilor de epurare din Vaslui, Barlad si Husi;
- Restaurare si Consolidare – structura, arhitectura, instalatii, componente artistice la Corp central si Turn cu ceas la Palatul Culturii Iasi;
- Centrul de cercetare fundamentala si dezvoltare experimentala in medicina translationala s.a.
C.E.: Din enumerarea dumneavoastra rezulta ca IASICON SA are potential pentru executia unei mari varietati de lucrari. Cum s-a ajuns la o asemenea diversitate a activitatii si in ce masura va ajuta acest aspect la obtinerea unor bune rezultate economice?
T.S.: SC IASICON SA este specializata in constructii civile, dar, de-a lungul timpului, am participat la numeroase licitatii reusind sa castigam o gama variata de lucrari deoarece firma dispune, in prezent, de o baza de productie complexa, cuprinzand:
- statie de betoane cu toate dotarile aferente;
- hala de productie cu linie de prefabricate;
- atelier de confectionat si fasonat armaturi;
- atelier de confectii metalice;
- hale pentru depozitare;
- atelier pentru confectii PVC si aluminiu;
- parc auto;
- utilaje de mare si mica mecanizare.
Avem, de asemenea, in societate, un numar mare de specialisti cu o pregatire foarte buna si cu experienta indelungata in domeniul constructiilor.
In concluzie, dispunem de dotarea necesara si de potentialul uman care ne permit sa atacam orice proiect din domeniul constructiilor. Acest lucru reiese si din contractele semnate si asumate de IASICON, contracte ce cuprind toata gama de lucrari care au aparut la licitatii si au fost adjudecate de societatea noastra (in majoritate proiecte cu finantare europeana).
C.E.: Cum apreciati colaborarea firmei cu beneficiarii investitiilor?
T.S.: Firma nu are cum sa colaboreze cu beneficiarii sai decat in conditii bune, normale, avand si noi si beneficiarul acelasi tel: finalizarea la termen si de o calitate foarte buna a obiectivelor. Faptul ca am dat si dam la timp si de calitate lucrarile la care ne-am angajat demonstreaza ca aceasta este cheia succesului, adica o colaborare stransa si eficienta pe tot parcursul executiei lucrarilor.
C.E.: Pe plan financiar sunteti multumit de felul in care se deruleaza decontarea lucrarilor executate de catre Iasicon?
T.S.: Decontarea lucrarilor se face destul de greu si partial, la toate tipurile de lucrari (ma refer la modul cum sunt finantate). Este impedimentul care afecteaza esential buna si normala desfasurare a activitatii economice a firmei noastre si cred ca si a altora. Pentru viitor, trebuie, obligatoriu, revizuit modul de finantare si de decontare, in sensul ca finantarea pentru orice obiectiv care este in desfasurare sa fie asigurata integral iar decontarea lucrarilor sa se efectueze mult mai repede. In acest sens, consideram ca siguranta unei activitati normale este data de o piata normala si stabila a constructiilor, de o politica coerenta si continua a investitiilor, de o legislatie aferenta clara si cat mai constanta.
Toate planurile de dezvoltare in domeniul constructiilor, pe termen mediu si lung, trebuie elaborate si facute cunoscute mai rapid decat pana acum, in conditii de transparenta deplina, pentru a fi analizate si abordate intr-o maniera constructiva.
C.E.: Ce asteptati de la anul 2015 din punct de vedere al unei activitati concrete, sigure si cu cat mai putine perturbari legislative si financiare?
T.S.: Pentru anul care vine dorim o dezvoltare accentuata a domeniului constructiilor, cu proiecte diverse, bine intocmite si cu o finantare asigurata. Trendul descendent al investitiilor in ultima perioada a afectat activitatea companiilor cu un consistent potential tehnic si uman, in detrimentul obtinerii unor rezultate economice mai eficiente. De asemenea, incepand cu anul 2015, asteptam o revizuire a legislatiei in domeniu (achizitii, fiscalitate etc.) legislatie care sa ramana cat mai constanta, in timp, deoarece, pana in prezent, se resimt destule lacune din acest punct de vedere, lacune care afecteaza buna functionare a activitatii firmelor, dar si contributia economica a acestora la un buget mai mare si deci la posibilitatea extinderii procesului investitional din tara noastra.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 110 – decembrie 2014, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns