«

»

Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta – organizatie dinamica in sprijinul breslei

Share

pptt logo 2014Patronatul, conform statutului sau, are ca obiect de activitate sustinerea si apararea  intereselor producatorilor si montatorilor de ferestre, usi, fatade si vitraje izolante, in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice, atat in plan national, cat si international.

Unul dintre obiectivele propuse pentru acest an a fost sa se consolideze organizatia din punct de vedere al reprezentativitatii (in virtutea legii 62/2011 a dialogului social) prin cooptarea unor companii-etalon din industria de profil, in special firme care deruleaza activitati sustinute de productie. Pana in acest moment, opt companii au devenit noi membri PPTT.

In acest fel putem avea un dialog constructiv cu autoritatile publice si, in acelasi timp, putem sa maximizam sansele de a obtine rezultatele dorite in urma discutiilor respective, in deplina concordanta cu interesele de afaceri ale societatilor care fac parte din asociatia patronala.

 

In cadrul patronatului, s-a conturat necesitatea certificarii, intr-un cadru legislativ, a capacitatii tehnico-profesionale a operatorilor in constructii si, in particular, a operatorilor din domeniul realizarii si montarii tamplariilor termo­izolante.

Legea 10/1995 a calitatii in constructii prevede necesitatea unui sistem al calitatii in constructii “[…] care sa conduca la realizarea si exploa­tarea unor constructii de calitate cores­punzatoare, in scopul protejarii vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator. […]”  insa aplicabilitatea standardului EN ISO 9001, care ofera cerintele unui astfel de sistem de calitate, nu este o conditie legala de functionare nici macar pentru operatorii care participa la licitatiile cu bani publici. Conditia necesitatii certificarii implementarii unui sistem de management al calitatii, asa cum este el descris in EN ISO 9001, este ceruta in multe caiete de sarcini ale unor investitii cu fond public sau privat, insa nu reprezinta o obligatie.

In Articolul 4, aliniatul 1 al Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European si al Consiliului, din 9 martie 2011, de stabilire a unor conditii armonizate pentru comercializarea produselor pentru constructii se pre­vede necesitatea insotirii produselor de o Declaratie de performanta realizata in urma obtinerii unui marcaj de conformitate (CE). Prin aceasta Declaratie de performanta, Regulamentul 305/2011 impune obli­gativitea obtinerii, de catre producatorii de feres­tre termoizolante, a unui marcaj CE pentru produsele destinate pietei, conform standardului armonizat specific acestei activitati, EN 14351.

In cazul producatorilor de geam termo­izolant, standardul de produs este EN 1279 (1 – 6). Practic, dupa data de 01 iulie 2013 (specificata in Regulamentul 305/2011) toti producatorii de ferestre si de sticla termo­izolanta trebuie sa isi insoteasca produsele cu aceasta Declaratie de performanta, eliberata in urma certificarii de conformitate a produsului.

Pentru a veni in intampinarea cerin­telor legale si pentru evitarea concu­rentei neloiale, cel putin pentru participantii la licitatiile cu bani publici, PPTT propune ca atestarea tehnico-profesionala a firmelor de profil sa reuneasca nu numai cerintele de calitate, de sistem si de produs necesare unei corecte realizari a produselor de profil, ci si a conditiilor de punere in exploatare a acestor produse, vizand competentele profesionale ale perso­nalului desemnat pentru operatiile de fabricatie si montaj a acestor produse.

Obligativitatea, legiferata guvernamental, de obtinere a Atestatului tehnico-profesional, poate fi o solutie de clarificare a conditiilor de participare la licitatiile pe bani publici si un criteriu de selectie a furnizorilor acestor produse, in cazul licitatiilor cu fonduri private.

Intalnirea organizata in luna iunie a.c., intre producatorii si furnizorii de sticla si materiale necesare vitrajelor izolante, a reprezentat atingerea unui obiectiv asumat cu mult timp in urma in cadrul PPTT.

Evenimentul a fost organizat sub egida organizatiei noastre, cu sprijinul sponsorilor AGC Flat Glass Romania si Saint-Gobain Glass Romania. La intalnire au participat reprezentanti ai companiilor marcante din domeniul vitrajelor, companii care se afla in primele 30 de pozitii ca cifra de afaceri. Participantii au facut o analiza a domeniului de productie a vitrajelor izolante si au adus in dezbatere elemente care tin de specificul acestui domeniu.

Continuarea derularii proiectelor cu fonduri obtinute de la Uniunea Europeana este un alt obiectiv important al organizatiei noastre.

Proiectul BUILD UP Skills Quali­Shell urmareste dezvoltarea si imple­menta­rea, la nivel national, a schemelor de calificare a montatorilor de sisteme termoizolante de anvelopa si a montatorilor de sisteme de tamplarie termo­izolanta, prin dezvoltarea instrumentelor care sa permita acumularea cunos­tintelor si competentelor adecvate in calificarile relevante si sa stimuleze evolutia sistemului national al calificarilor si a viziunii actorilor cheie din sectorul constructiilor, asigurand trecerea efectiva de la practicile curente de construire a cladirilor la realizarea corecta a cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero, in Romania.

In cadrul proiectului, expertii PPTT au elaborat, pana in prezent, Curriculumul cursului de formare profesionala pentru montator de sisteme tamplarie termoizolanta, manualul de curs pentru  montator de sisteme tamplarie termoizolanta si ghidul pentru formatori montatori de sisteme tamplarie termo­izolanta.

Manualul de curs si ghidul formatorului vor fi testate in cadrul proiectului, cu ajutorul unei grupe formate din 16 angajati ai firmelor membre ale organizatiei noastre.

PPTT este in proces de autori­zare si ca furnizor de servicii de formare profesionala. In cadrul proiectului „Ca­lifica-te! Da-ti sansa la o viata mai buna!” POSDRU/164/2.3/137877, proiect cofi­nan­tat din Fondul Social European, prin Programul Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013. Inves­teste in oameni!, PPTT a realizat eva­luarea de competente pentru 33 de angajati ai unor companii din Bucuresti-Ilfov pentru calificarea de confectioner tamplarie din aluminiu si mase plastice si confectioner geam termoizolator.

Vor beneficia de evaluare gratuita si persoane angajate la companii cu sediul in Cluj si Timisoara iar pana la finalizarea proiectului vor fi evaluati 150 de angajati.

Contextul economic al ultimilor ani a conturat unul dintre obiectivele principale ale organizatiei noastre pentru anul 2015 – exportul.

Exportul reprezinta o necesitate pentru firmele romanesti producatoare de tamplarie. Avantajele sunt pretul competitiv, obtinerea unui profit acceptabil, utili­zarea mai eficienta a capacitatilor de productie. Pentru 2015 se prevede majorarea exportului in special privind tamplaria din PVC.

In 2013 exportul total de tamplarie (PVC si lemn) a fost de 90 milioane EUR, din care: 81 milioane Euro tamplarie PVC (90% din valoarea totala a exportului) si 9 milioane Euro tamplarie lemn (10% din valoarea totala a exportului).

Principalele tari in care se exporta sunt: Italia, Franta, Belgia, Cehia, Germania.

In acest sens, PPTT si-a propus o conduita proactiva in relatia cu Consi­liul de Export din cadrul Ministerului Economiei, identificand oportunitati de export prin participarea la Targuri Internationale de profil, pentru promovarea exportului cu sustinere de la bugetul de stat.

Colaborarea PPTT cu Consiliul de Export din cadrul Ministerului Economiei a avut la baza dorinta membrilor PPTT de a testa si accesa si pietele interna­tionale.

Pentru anul 2015, PPTT si-a propus participarea la cel putin trei Targuri Internationale.

Primul este Targul  Batibouw care se desfasoara in Belgia, la Bruxelles, in perioada 26 februarie – 8 martie 2015. Batibouw reprezinta o importanta platforma de intalnire pentru actorii din domeniul constructiilor. Este o expozitie recunoscuta printr-o calitate de exceptie a produselor prezentate de fiecare com­panie.

Are 13 pavilioane, impartite in trei sectiuni principale: constructii, renovare, design interior cu urmatoarele subsectiuni: amenajari interioare, mobi­lier si decoratiuni de interior, caramizi, acoperisuri, structuri, automatizari, solutii de iluminare, incalzire, aer conditionat, instalatii, bucatarii,  energie.

A doua actiune de acest gen este Targul Made Expo care se desfa­soara in Italia, la Milano, in perioada 18-21 martie 2015.

Made Expo  reprezinta o platforma de intalnire pentru producatori, arhi­tecti, designeri, si antreprenori din domeniul constructiilor.

Din 2015 acesta va fi mai specia­lizat si va include 4 sectiuni: constructii si materiale de constructii, ferestre si acoperisuri, finisaje interioare si exterioare, software, tehnologii si servicii.

Organizatorii pun la dispozitie un spatiu dedicat intalnirilor B2B intre expozanti si delegatii din diferite tari interesate de oportunitatea de export si accesarea unor piete noi pentru produsele proprii. Made Expo este un eveniment important si cu o foarte buna reputatie, companiile participante beneficiind de o mare vizibilitate, de oportunitatea de a incheia contracte cu companii italiene, precum si cu companii din alte tari. Participarea la aceasta manifestare poate fi un catalizator pentru un dialog intens cu autoritatile si cu cele mai cunoscute nume din piata de profil.

Franta gazduieste o alta manifes­tare internationala de succes, Targul Batimat de la Paris, care se desfa­soara in perioada 2-6 noiembrie 2015.

Expozitia acopera toate sectoarele din domeniul constructiilor: structuri, instalatii, izolatii, usi si ferestre, utilaje si echipamente, solutii de racire, amenajari interioare.

Companiile  participante la aceasta actiune economica isi doresc sa participe la intalniri organizate prin amabi­litatea Consiliului de Export, impreuna cu Consulatul Afacerilor Externe din Franta, in scopul crearii premiselor de dezvoltare a unor relatii economice fructuoase si de lunga durata cu companii interesate ale tarii organizatoare (dealeri de tamplarie si vitraje izolante, arhitecti, firme de constructii).

Speram ca aceste actiuni sa convinga firmele din domeniul constructiilor, respectiv din domeniul tamplariei, ca fiind membre ale unei organizatii puternice, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizo­lanta, care le intelege problemele, pot gasi aici un suport real si profesionist.

Autori:
Lorincz Barnabás – director executiv PPTT
Daniela Luca – coordonator marketing si comunicare PPTT
Dragos Sima – consilier tehnic PPTT 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 110 – decembrie 2014, pag. 34 

PATRONATUL PRODUCATORILOR DE TAMPLARIE TERMOIZOLANTA
Bd Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, et. 8, ap. 130, Bucuresti, Sector 3
Tel.: +4 021-311.16.30 | Fax: 021-311.80.10
E-mail: office@pptt.ro | Web: www.pptt.roDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/12/01/patronatul-producatorilor-de-tamplarie-termoizolanta-organizatie-dinamica-in-sprijinul-breslei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.