«

»

Personalitati romanesti in constructii – Octavian COSOVLIU (1927 – 2014)

Share

octavian_cosovliuInca o stea dispare de pe cerul Romaniei !

Cand s-a stins din viata academicianul prof. dr. ing. Radu Voinea – personalitate remarcabila a mediului academic si ingineresc din tara noastra si om de mare valoare in domeniul stiintei si tehnicii in Romania – am fost atat de impresionat incat am fost tentat  sa scriu si eu un modest articol despre aceasta mare pierdere, intitulat: „A mai apus o stea pe cerul Romaniei“.

Totdeauna am considerat si continui sa cred ca astfel de oameni merita sa fie cat mai bine cunoscuti, nu numai pentru virtutile lor profesionale si umane dar, mai ales, pentru a fi un indemn, un imbold pentru generatiile viitoare de a le urma exemplul si de a deveni, la randul lor, un model de urmat, perpetuandu-se, astfel, valoarea, inteligenta si creativitatea – calitatile cele mai sigure ale prosperitatii unui popor.

Am comparat aceste personalitati cu niste stele, caci, asa cum stelele stralucesc pe bolta cereasca, tot asa oamenii de valoare stralucesc si aduc lumina in domeniile lor de activitate. Fie ca pe acest Pamant sa existe cat mai multe asemenea stele!

De curand s-a stins din viata inca o mare personalitate – dr. ing. Octavian COSOVLIU – despre care nu pot sa ma abtin sa nu scriu deoarece, nu numai ca mi-a intrat in suflet prin va­loarea sa profesionala si umana, dar mai ales pentru ca, datorita modes­tiei sale, poate ca nu era chiar atat de cunoscut pe cat de mult ar fi trebuit sa fie.

Dr. ing. Octavian Cosovliu s-a nascut in urma cu 87 de ani, mai precis in 18 septembrie 1927 la Braila, unde a copilarit si si-a facut studiile preuniversitare, inclusiv liceul teoretic „Nicolae Balcescu“. Fiind un elev silitor si cu tragere de inima pentru carte, s-a inscris la Facultatea de Constructii a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi“ din Iasi, pe care a absolvit-o cu brio in 1950, devenind inginer constructor in specialitatea „Constructii Civile, Industriale si Agricole“ la varsta de 23 de ani.

Dupa absolvirea facultatii a revenit ca tanar inginer in urbea natala, unde a activat succesiv in executie la Intreprinderile de Constructii din Braila si Galati, realizand nenumarate constructii civile si edi­litare din zona si imprejurimi (uzine de apa, fabrici, hale pentru diverse ateliere, scoli, magazii-silozuri pentru cereale, modernizari de sosele, sedii administrative si locuinte, blo­curi in centrul municipiului Galati etc).

Datorita cunostintelor sale profesionale, spiritului creativ si inteli­gentei native deosebite, a fost cooptat, din anul 1959, in activitatea de proiectare a Institutului de Proiectare din Galati (devenit DSAPC si dupa 1990 I.P.J. Galati), unde a lucrat, cu multa pasiune si devotament, pana la obstescul sfarsit din 4 noiembrie 2014. La acea­sta institutie a proiectat, in calitate de sef de proiect si apoi a coordonat, in calitate de director tehnic, nenu­marate constructii de anvergura din zona si nu numai, precum fabrici, santiere navale, restaurante, hoteluri, sedii administrative, blocuri de locuinte, cinematografe, cheuri fluviale, docuri, diguri de aparare etc., etc., printre acestea remarcandu-se Palatul Navigatiei si Palatul Prefecturii din Galati – constructii impozante si de mare valoare arhitecturala.

Din anul 1993 a devenit consilier de nepretuit al acestei prestigioase institutii, aducandu-si contributia, cu inestimabilele sale cunostinte, cu experienta si cu ideile sale valo­roase. Pentru contributia sa de mare valoare in domeniul constructiilor, a fost rasplatit, inainte de 1990, cu Ordinul  Steaua Republicii – clasa a V-a si Ordinul Muncii clasa a III-a. Dupa 1990 nu prea a mai existat rasplata pentru oamenii de valoare.

Dr. ing. Octavian Cosovliu, impreuna cu predecesorul sau, reputatul prof. dr. ing. Alexandru Cismigiu si alti corifei din domeniul constructiilor civile, au desfasurat si o intensa activitate de consolidare, reconditionare si reabilitare a nenumarate sfinte lacasuri, printre care: Catedrala „Sf. Nicolae“ si Catedrala „Inaltarea Domnului“ din Braila, manastirea „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil“, Catedrala Episcopala Galati si multe altele. Drept rasplata pentru aceasta munca facuta cu pasiune si daruire, a primit, din partea Patriarhiei, „Ordinul Inalta Cruce a Sfintei Patriarhii a Bisericii Ortodoxe Romane“.

Doctoratul si l-a sustinut in anul 1984 cu teza intitulata: „Studiu asupra conlucrarii structurii cu terenul de fundare la unele tipuri de cladiri de locuit cu cinci niveluri fundate pe loess in regiunea Galati“.

Dr. ing. Octavian Cosovliu a desfasurat si o intensa activitate didactica, fiind solicitat sa predea cursuri la Scoala Medie Tehnica de Drumuri si Poduri din Braila in perioada 1951-1956; cadru didactic la Institutul Politehnic din Galati (1960-1965); cadru didactic asociat la Universitatea din Galati (1971-1979); cadru didactic asociat la Facultatea de Industrie Alimentara, Acvacultura si Tehnica Piscicola din anul 1998. De asemenea, dl Cosovliu a sustinut si o bogata activitate de cercetare. Fiind inzestrat cu un inalt spirit de inventivitate si creativitate, a fost cooptat in activitatea de colaborare cu diverse unitati de cercetare, precum: Universitatea Galati, Institutul de Constructii Bucuresti, Centrul de Fizica Pamantului si Seismologie, Institutul de Cercetari in Constructii – INCERC, ISPIF, ICH, PROCEMA, Laboratorul Central MLPAT.

Distingandu-se ca personalitate remarcabila in domeniul proiectarii, desigur ca a fost antrenat si in acti­vitatea publicistica prin prezentarea a nenumarate lucrari in reviste de specialitate sau la simpozioane, conferinte, congrese din tara si din strainatate. Calitatea sa de profesionist remarcabil l-a indreptatit sa faca parte din nenumarate asociatii profesionale nationale si interna­tionale, printre care merita amintite: membru de onoare al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii; membru al Asociatiei Inginerilor din Romania – presedinte al Sucursalei Galati; membru de onoare al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania – Sectia 6 „Constructii & Urbanism“; vicepresedinte de onoare al Comisiei Nationale „Comportarea in situ a Constructiilor“; membru al Academiei de Stiinte Tehnice din New York; membru al Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor, Geoteh­nica si Fundatii etc.

Activand cu multa pasiune si daruire pentru prosperitatea melea­gurilor sale natale, pe care le-a slujit cu drag intreaga viata, a primit diploma de „Cetatean de Onoare“ al municipiilor Braila si Galati. In cursul indelungatei sale activitati a elaborat, in ca­litate de expert, sute de expertize tehnice de valoare, dand solutii corecte, eficiente si durabile si a veri­ficat, cu multa constiinciozitate, nenumarate proiecte, ca verificator de calitate.

Activitatea sa prodigioasa, desfa­surata pe o indelungata perioada de timp cu rezultate dintre cele mai bune, il situeaza pe dl dr. ing. Octavian Cosovliu pe scara cea mai inalta a valorilor nationale, in domeniul stiintei si tehnicii in constructii.

O activitate profesionala continua de peste 64 de ani, cu nenumarate si incontestabile realizari remarcabile, nu poate fi considerata decat o exceptie de invidiat in mod admirativ, dar si de apreciat in cel mai inalt grad posibil.

Dl dr. ing. Octavian Cosovliu a fost un neobosit fauritor al bunurilor materiale utile oamenilor, care si-a dedicat intreaga viata pentru binele si prosperitatea societatii, pe care a slujit-o cu cel mai inalt devotament.

Constructor executant si proiectant, cercetator si cadru didactic asociat, a activat deopotriva cu multa pasiune si daruire, fara pretentii de rasplata, ci doar pentru a rezolva si realiza lucruri bine facute. Cand l-am sunat in ziua de 18 septembrie sa-l felicit cu ocazia implinirii varstei de 87 de ani, Domnia sa lucra, la vene­rabila-i varsta, la niste proiecte pentru obstea din care facea parte. Sa tot ai asemenea oameni!

Modestia sa proverbiala, intelepciunea si talcul spuselor sale, caldura si lumina radiate ca o aureola in jurul sau, il faceau sa fie apreciat, indragit si respectat deopo­triva, atat de cei din generatia sa, cat si de cei mai tineri.

Comisia Nationala „Comportarea in situ a Constructiilor“, intregul corp ingineresc, sufera o grea pierdere prin disparitia dintre noi a dr. ing. Octavian Cosovliu. Menti­nerea unui echilibru stabil in asociatie si a unui anumit statut de competente repre­zentau o latura de valoare a asociatiei CNCisC, a carei absenta se va resimti.

Pentru va­loarea sa incontestabila i s-a conferit in cadrul comisiei si titlul de VICEPRESEDINTE DE ONOARE al CNCisC. Chiar si pentru ultima intalnire, jubiliara, cea de-a 30-a de la Brasov, aveam pregatita o diploma speciala, de membru fondator. Aceasta ii va fi inmanata fiicei sale, Lavinia, la proxima intalnire.

Cu totii il vom pastra, in suflete si in inimi, asa cum l-am cunoscut: competent, drept, corect, altruist, patriot, inteligent, ingenios, erudit,… numai cu calitati laudabile.

Acum, la despartirea de o ase­menea personalitate din domeniul constructiilor, vom incerca sa valori­ficam, noi si generatiile mai tinere, tot ceea ce dr. ing. Octavian Cosovliu ne-a lasat prin opera sa.

Cu deosebita piosenie,
ing. Victor Popa – presedinte CNCisC, membru corespondent ASTR
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 110 – decembrie 2014, pag. 58

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/12/01/personalitati-romanesti-in-constructii-octavian-cosovliu-1927-2014/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.