«

»

PSC: Retrospectiva 2014

Share

psc logo nouAnul 2014 a reprezentat, pentru Patronatul Societatilor din Constructii, un an de referinta in definitivarea si implementarea viziunilor propuse pentru sustenabilitatea actiunilor din domeniul constructiilor ale firmelor membre.

In acelasi timp, s-a urmarit sustinerea activitatii filialelor regionale si consolidarea retelei patronale la nivel national.

 

tiberiu_andrioaieiCu o experienta de peste 12 ani in domeniu, PSC a demarat, incepand cu 2010, un program intensiv de reorganizare pe principii moderne, care sa asigure membrilor sai atat facilitati de colaborare comerciala si adaptare la noile realitati economice interne si internationale, cat si sansa ca, pe termen lung, sa devina un partener credibil si reprezentativ in relatia cu decidentii politici cu care sa-si negocieze interesele specifice comune.

Membership-ul PSC este format din firme de constructii de toate dimensiunile, producatori de materiale de constructii, societati de proiectare si consultanta pentru constructii.

Antrenat in dezvoltarea mediilor asociative, ca partener al UEPC (Uniunea Europeana a Promotorilor in Constructii), al Comisiei de dialog social pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, si, nu in ultimul rand, exponent UGIR in Consiliul de Export de pe langa Mi­nisterul Economiei, Patronatul Societatilor din Constructii a jucat un rol important in trasarea activitatilor la nivelul sectorului public pentru sprijinirea membrilor sai.

Una dintre miscarile recente si importante in acest sector a fost sustinerea grupului de membri producatori de caramizi in protejarea unei piete de profil libere. De altfel, PSC a promovat, de-a lungul timpului, o piata concurentiala corecta, in care fiecare jucator sa aiba sanse egale, cu deplina armonie intre sectoare.

Misiuni economice

O alta parte componenta importanta a activitatii din 2014 a PSC a reprezentat-o organizarea unor misiu­ni economice cu destinatii de real inte­res pentru sfera constructorilor romani: Kazahstan si Republica Moldova.

Din momentul in care PSC a devenit membru in Consiliul de Export al Romaniei, au fost derulate o serie de misiuni economice internationale la care au participat firme din constructii de toate dimensiunile, din toata tara. Intre destinatiile vizitate de de­legatiile PSC se numara Federatia Rusa, Kurdistan, Kazahstan, Algeria, Republica Moldova, Polonia si Olanda.

Este al patrulea an consecutiv in care PSC, in colaborare cu Ministerul Economiei, consoli­deaza activitatile de promovare internationala ale firmelor romanesti din domeniul construc­tiilor, iar targurile economice si misiunile organizate de Patronatul Societatilor din Constructii in anii precedenti au inregistrat un real succes, motiv pentru care se vor organiza, in continuare, astfel de actiuni, atat pentru a incuraja firmele romanesti sa lucreze pe pietele internationale, cat si pentru a atrage investitii straine in tara noastra.

Strategia de export a Romaniei promovata de PSC cuprinde piete de real interes pentru constructorii romani. Au fost introduse in strategie, cu prioritate, acele zone aflate in plina dezvoltare: zone post-conflict, precum Orientul Mijlociu si Nordul Africii sau zone care dezvolta programe speciale, cum este cazul Federatiei Ruse, organizatoare a Olimpiadei si Campionatului Mondial de Fotbal in 2018; sunt zone in care sectorul de constructii romanesc are, deja, o imagine buna si in care firmele noastre sunt competitive.

 

Proiecte PSC de pregatire a capitalului uman

Inca din anul 2012, PSC a sustinut proiectul Build Up Skills – ROBUST, proiect finantat prin fonduri europene, care a realizat o scanare a pietei constructiilor din punct de vedere al calificarii fortei de munca din domeniul reabilitarii termice, iar in 2013 a devenit partener in proiectul BUILD UP Skills QualiShell (Pilonul II), urmarind dezvoltarea si implementarea, la nivel national, a schemelor de calificare a montatorilor de sisteme opace de termoizolatie pentru cladiri. 

In continuarea a ceea ce am realizat in BUILD UP Skills QualiShell, in aprilie 2014 am inceput implementarea proiectului Califica-te! Da-ti o sansa la o viata mai buna!, finantat prin Fondul Structural European – Programul POSDRU, prin care PSC, impreuna cu ceilalti parteneri implicati, PPTT (Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolata) si FDP (Fundatia Dezvoltarea Popoarelor), s-au angajat sa furnizeze servicii de consiliere si formare profesionala pentru un numar de 962 de angajati. Obiectivul general al proiectului este cresterea competitivitatii si adaptabilitatii persoanelor angajate, prin promovarea benefi­cii­lor formarii profesionale in randul angajatilor si intreprinderilor, acces si participare crescuta a angajatilor la programele de formare profesionala.

Cursuri gratuite, pentru muncitorii din con­struc­tii, cursuri care se vor desfasura in perioada noiembrie 2014 – septembrie 2015:

  • Lucrator in Izolatii – Nivel I;
  • Dulgher – Tamplar – Parchetar – Nivel II;
  • Fierar – Betonist – Nivel II;
  • Montator de sistem de tamplarie termo­izolanta – Nivel II;
  • Confectioner de tamplarie din aluminiu si mase plastice – Nivel II.

 

Activitate de sprijin si promovare a organizatiilor membre

Dintre evenimentele active la care PSC a fost o parte componenta importanta, ca unic organizator sau ca partener principal institutional, amintim:

  • 5 Conferinte regionale – Cluj Napoca, Bucuresti, Sibiu, Galati si Ploiesti;
  • 6 Workshop-uri si Paneluri de consultare in cadrul proiectului Build Up Skills Qualishell la Bucuresti, Cluj Napoca, Sibiu, Galati, Ploiesti si Craiova;
  • Participare la evenimente in calitate de par­tener: Contractor, Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri.

Patronatul Societatilor din Constructii a oferit suport pentru imbunatatirea activitatii membrilor sai, reusind sa includa solutii de optimizare si crestere a randamentului, in timp ce se micsoreaza eforturile depuse in interiorul organizatiilor.

Totodata, Patronatul Societatilor din Constructii vine in sprijinul organizatiilor membre cu asistenta constanta in mediul virtual, fiind o prezenta activa in societatea actuala, prin intermediul sectiunii de stiri din domeniul constructiilor, actualizata zilnic, si al Newsletterului saptamanal sau al calendarului de evenimente pe care le prezinta.

Autor:
Tiberiu Andrioaiei – secretar general PSC
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 110 – decembrie 2014, pag. 20 

PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: office@psc.ro | Web: www.psc.roDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/12/01/psc-retrospectiva-2014/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.