«

»

ARACO: Sedinta Consiliului presedintilor FIEC

Share

araco logo cu textLa sfarsitul lui 2014 a avut loc, la sediul Confederatiei belgiene de constructii, sedinta Consi­liului FIEC, eveniment la care au participat reprezentanti ai membrilor FIEC din Germania, Franta, Spania, Italia, Turcia, Grecia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Romania.

LAURENTIU_PLOSCEANUVa prezentam principalele teme puse in discutie. 

 1. Noua structura a Comisiei Europene, care a intrat in functiune la 01.11.2014, precum si zonele de competenta pentru fiecare vicepresedinte de coordonare al CE.
 2. Pozitia salutara si de sprijin a FIEC in legatura cu noul Fond european de investitii strategice, anuntat de presedintele CE in 26.11.2014, fond estimat la 315 mld. Euro, sume care nu vor fi luate in calculul deficitului in executia bugetara a statelor membre.
 3. Executia bugetara prezentata de catre trezorierul FIEC, in care veniturile operationale se mentin cvasiconstante in intervalul 2010-2014, la aproximativ 1,50 milioane Euro, in timp ce rezultatele exercitiului in 2013 si 2014 sunt negative. In 2014 este prognozat un deficit de -28.460 Euro.

Principalii contributori in structura de cotizatii sunt membrii din Germania (19,25%), Franta (15,05%), Italia (12,87%), Turcia (10,04%), Spania (9,21%), Olanda (4,23%).

In cadrul sedintei a fost anuntata revenirea in 2015 a organizatiei de profil din Marea Britanie, dar si retragerea membrilor din Polonia si Cehia. Retragerea acestor doi membri este si cauza pentru care in 2015 se prevede un deficit de -24.000 Euro, in conditiile in care nivelul cotizatiilor este convenit sa ramana constant. De asemenea, s-a anuntat ca, pentru 2016, este nevoie fie de cresterea cotizatiilor, fie de aducerea de noi membri.

 1. Congresul FIEC din 2015 va fi organizat la Bruxelles in perioada 4-6 iunie. Se fac demersuri pentru ca principalul speaker sa fie noul presedinte al CE, dl. Jean Claude Junker.
 2. Congresul FIEC din 2016 va fi organizat de Italia si se va desfasura, probabil, la Roma.
 3. Dl Ulrich Paetzold, director general al FIEC, a informat asu­pra stadiului actiunilor pe tema implementa­rii FIDIC in Romania si Polonia. A fost punctat rolul conjugat jucat de ARACO si ARIC in acest context.
 4. In ceea ce priveste actiunile comune ale FIEC si EIC au fost prezentate elemente legate de accesul pe piata al tarilor terte, conditii contractuale abuzive, grupul de lucru constituit pe probleme de Etica.
 5. In raportul de activitate al Sectiunii TEN au fost subliniate urmatoarele aspecte:
 • Reglementarile privind Produsele pentru Constructii (Construction Products Regulation) care au prognozata o revizuire in 2016.
 • Se face lobby pentru revizuirea standardului EN 1090-1. Pozitia membrilor FIEC nu este unitara.
 • CE a numit Ernst&Young, pentru o analiza independenta a Sistemului European de Standardizare.
 • Comunicarea CE COM (2014) 445 privind Oportunitatile eficientizarii resurselor in sectorul de constructii a fost publicata in iulie 2014. FIEC si-a comunicat pozitia in 02.09.2014 si ea este disponibila pe site-urile FIEC si ARACO.
 • In legatura cu Directivele privind gestionarea deseurilor, CE a publicat proiectul in iulie 2014. Pozitia FIEC a fost facuta publica in 18.11.2014 si e disponibila pe site-urile FIEC si ARACO.
 • Comunicarea CE COM (2014) 520 privind Eficienta energetica a fost publicata in iulie 2014. Pozitia FIEC a fost anuntata in 12.11.2014 si este disponibila pe site-urile FIEC si ARACO.
 1. In Raportul de activitate al Sectiunii ECO s-au facut urmatoarele precizari:
 • Valoarea totala a sectorului de constructii in EU in 2013 a fost de 1.162 mld Euro, cu un declin de 2,3% fata de anul precedent.
 • Sectorul inca reprezinta 8,8% din PIB-ul comunitar.
 • In 2013 numarul de salariati a fost de 13,8 mili­oane, adica 6,4% din salariatii din UE.
 • In UE sunt cca 3 milioane de intreprinderi de constructii, cele mai multe fiind IMM-uri.
 • In ceea ce priveste achizitiile publice, dupa 2 ani de proceduri legislative, in ianuarie 2014 a fost adoptat si publicat in Monitorul Oficial al EU un set de directive (Directiva 2014/23/EU privind concesiunile, Directiva 2014/24/EU privind achizitiile publice clasice si Directiva 2014/25/EU privind uti­litatile). Statele membre au 2 ani pentru implementarea in legislatia interna.
 • In ceea ce priveste achizitiile electronice, termenul de implementare este aprilie 2016.
 • In ceea ce priveste Infrastructura de transport, FIEC urmareste modul de implementare a Reglementarii EU nr. 1316/2013 privind Connecting Europe Facility, corelata cu Cadrul financiar multianual 2014-2020.
 • In legatura cu Agenda Urbana a UE, FIEC are o pozitie publica din 26.09.2014, disponibila pe site-urile FIEC si ARACO.
 • Pozitia FIEC in legatura cu Proiectul de directiva privind secretele comerciale este publica din 03.11.2014 si disponibila pe site-urile FIEC si ARACO.10. In Raportul sectiunii SOC au fost semnalate temele de mai jos.
 • Se lucreaza la un Studiu privind reprezentati­vitatile sectoriale ale partenerilor sociali din constructii atat la nivelul UE cat si la nivelul statelor membre, studiu cerut de CE si derulat cu sprijinul Eurofound. Acesta va fi finalizat in cursul anului 2015.
 • CE a prezentat in aprilie 2014 propunerea de constituire a unei Platforme Europene de intarire a coope­rarii in prevenirea muncii nedeclarate. Procedurile sunt estimate a fi finalizate vara viitoare.
 • Avizul in curs de elaborare in cadrul CESE privind Eliminarea Azbestului (raportor Laurentiu Plosceanu) estimat a se finaliza in primavara 2015.
 • Grupul de lucru FIEC-EFBWW privind Sanatatea si securitatea in munca in cazul masinilor si echipamentelor de sapat si transport pamant in santiere.
 • Proiectul comun FIEC-EFBWW privind Scanarea existentei cardurilor la nivelul statelor membre si posibilitatea introducerii legale a unui Card european social ID.11. Noul presedinte al CICA, dl Emre Aykar, presedinte al Yapi Merkezi – Istanbul, ales in acest an, a anuntat ca urmatorul Congres CICA va avea loc in 2015 in Brazilia. A precizat, de asemenea, dezvoltarea colaborarii dintre CICA si CHINCA (Chinese International Contractors Association).12. In interventia pe care am avut-o in cadrul sedintei, am informat si am solicitat urmatoarele:
 • Am transmis multumiri dlui Ulrich Paetzold, DG al FIEC si expertilor atrasi (Frank Faraday si Domenico Campogrande), pentru sprijinul in elaborarea avizelor unde sunt raportor al CES European.
 • Am informat ca ARACO a adoptat in 2013 un Cod Etic actualizat pentru sectorul de constructii, multumind partenerilor din Danemarca si Germania pentru sprijin.
 • Am informat asupra situatiei politice generata de alegerile prezidentiale din Romania, din noiembrie 2014 si asupra oportunitatilor care se creeaza.
 • Am informat ca, in 2013, in Romania, in lotul pri­milor 100 de antreprenori de constructii (care reali­zeaza 90% din cifra de afaceri a sectorului) se regasesc 35 de antreprenori straini, in principal europeni, care realizeaza 45% din cifra de afaceri si obtin 65% din profit, in conditiile in care capitalizarea lor este de numai 17%!
 • Am informat, de asemenea, ca una din sapte Societati de constructii se afla in insolventa.
 • Am solicitat presedintilor si reprezentantilor membrilor FIEC din Italia, Spania, Suedia, Germania, Portugalia, Turcia, Belgia etc. sa determine antreprenorii din tarile lor, care lucreaza in Romania, sa devina membri ai ARACO. Acest lucru este necesar cel putin pentru a putea cola­bora pe teme legate de implementarea directivelor privind achizitiile publice si concesiuni, reimplemen­tarea FIDIC in legislatia interna si certificarea obligatorie a capabilitatilor tehnice si umane ale societatilor de constructii. Daca acest lucru nu se va realiza, ARACO va fi obligata, impotriva vointei ei, sa urmeze calea federatiilor din Polonia si Cehia.

Autor:
Laurentiu PLOSCEANU – presedinte ARACO

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 111 – ianuarie-februarie 2015, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/02/06/araco-sedinta-consiliului-presedintilor-fiec/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.