«

»

DEDAL BAHAMAT: Istorie si constructii. Mausoleul Sud Focsani

Share

dedal feb foto 1Finantare: Programul operational regional Sud-Est REGIO
Beneficiar: Unitatea Administrativ Teritoriala a Judetului Vrancea
Executant: Asocierea – lider: SC DEDAL BAHAMAT SRL, – asociati: SC NS CONSART ’96 SRL, SC AG GRUPINSTAL SRL
PROIECTANT: Asocierea – SC ABRAL ARTPRODUCT SRL, SC LUDOCRIS SRL si SC INTERGROUP ENGINEERING SRL

Perioada derularii lucrarilor: iunie 2009 – noiembrie 2013

 

Dupa ocuparea Bucurestiului, in 6 decembrie 1916, de catre trupele Puterilor Centrale, conduse de gene­ralii August von Mackensen si Erich von Falkenhayn, guvernul tarii si curtea regala romana s-au retras la Iasi.

Luptele au continuat in anul 1917, Moldova ramanand neocupata datorita strategiei de aparare in triunghi a Armatei a 4-a (cu pierderi minore dupa retragerea mentionata anterior), si neclintita in apararea Carpatilor Rasariteni.

Oprirea ofensivei inamice, insa, a fost scump platita, inregistrandu-se mii de morti, raniti si disparuti. Este si motivul pentru care, in memoria eroilor neamului, s-au ridicat monumente de aducere aminte a acestor fapte. In anul 1926, de pilda, au inceput, din initiativa Societatii „Mormintele Eroilor“, lucrarile de construire a Mausoleului eroilor din Focsani.

Societatea s-a adresat si Primariei Focsani, pentru obtinerea unui sprijin material necesar ridicarii mausoleului care sa adaposteasca ose­mintele ostasilor romani cazuti in razboiul intregirii neamului, osemin­te aflate in cimiti­rele din Focsani si imprejurimi. S-a apelat, de asemenea, la subscriptia publica.

Initiativa a venit din partea generalului T. Liscu, reu­sindu-se ca, la inceputul anului 1927, sa se incea­­pa lucrarile de constructie (care aveau sa dureze aproape un deceniu), fiind inhumati in osuar 1.904 eroi, iar in morminte individuale (firide), 418 eroi, deci un total de 2.422 eroi.

Mausoleul eroilor romani din Primul Razboi Mondial se afla situat pe Bulevardul Bucuresti nr. 9 bis, in partea sudica a orasului Focsani, la 200 de m de axul soselei.

Monumentul se incadreaza in categoria celor mai reprezentative edificii de acest gen din tara si este inscris in Lista Monumentelor Istorice la nr. 366, cu codul VN-IV-m-B-06592.

Proiectul, inspirat din arhitectura bizantina, a fost realizat de arhitectul Stefan Balosin. Cladirea mausoleului are aspectul unei biserici bizantine, cu o turla inalta cu cupola, inconjurata de cupole mai mici, pe o compozitie perfect simetrica, des­cendenta din ax catre margini. In interior spatiul este conformat dupa un plan de cruce cu bratele trilobate.

Din cauza gradului ridicat de dete­riorare, pana la inceperea lucrarilor actuale de restaurare, consolidare si punere in valoare a cladirii Mauso­leului eroilor din Focsani, acesta statea, in marea majoritate a timpului, inchis.

Degradarile erau atat de natura structurala cat si nestructurala, din cauza infiltrarilor si zonei seismice Vrancea. Astfel, la exterior tencuiala de pe fatade prezenta multiple fisuri, cu zone in care era desprinsa si cazuta, lasand vizibile portiuni ale paramentului de caramida. O parte a sorturilor de tabla zincata care acopereau umerii zidurilor de caramida erau desfacute de vanturi. De asemenea, o parte a geamurilor de la cupola mare si de la ferestrele de la nivelul parterului erau sparte. Scurgerea apelor pluviale a stropit peretii si pictura aproape la fiecare ploaie, umiditatea fiind absorbita, in masa zidariei de caramida, pana la fata interioara. Astfel se explica degradarea accentuata a tencuielilor interioare la nivelul trotuarului exterior.

O degradare insemnata a tencuielii interioare se putea observa la „turla mare“, la nivelul nasterii arcelor pendantivi pe care se ridica cupola. Elementele de structura erau rupte sau fisurate. Degradarea pro­venea de la infiltratii, fie prin feres­trele superioare, fie prin invelitoarea dete­riorata (sortu­rile de tabla des­prinse). Instalatia electrica interioara era si ea depasita si compromisa.

Pornind de la aceste constatari facute de specialistii care au studiat si evaluat starea monumentului, s-a trecut la adoptarea celor mai indicate solutii de proiectare si realizare a lucrarilor de restaurare, consolidare si punere in valoare a cladirii Mousoleului eroilor din Focsani.

Ele au avut in vedere exigentele legate de pastrarea si punerea in valoare a edificiului care poate fi considerat un unicat in peisajul constructiilor privind cinstirea eroilor nostri.

In rezumat, iata principalele lucrari care au fost executate la cladirea acestui mousoleu:

  • Lucrari de injectare a fisurilor din zidarie;
  • Lucrari de refacere a sarpantei din lemn de brad, inclusiv tratamente de ignifugare si antiparazitare;
  • Refacerea invelitoarei din tabla zincata, precum si a sorturilor, jghea­burilor si burlanelor;
  • Refacerea tencuielilor exteri­oare;
  • Executia drenului de suprafata;
  • Refacerea hidroizolatiei verticale si consolidarea partiala a fundatiilor;
  • Refacerea trotuarelor;
  • Reparatia treptelor exterioare mozaicate;
  • Refacerea tencuielilor interioare;
  • Reparatia pardoselilor din dale mozaicate si a treptelor mozaicate;
  • Revizuirea tamplariei metalice;
  • Reparatii ale aleilor din incinta si amenajarea spatiilor verzi;
  • Iluminat exterior si decorativ al fatadelor.

Conlucrarea benefica dintre pro­iectant si constructor a facut ca lucrarile la acest obiectiv sa fie executate in ritm alert, gasindu-se solutii de ultima generatie pentru o reabi­litare durabila, iar receptia a fost posibila inainte de termenul preva­zut in contract.

Autor:
Dumitru Bahamat – director DEDAL BAHAMAT Galati
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 111 – ianuarie-februarie 2015, pag. 56

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/02/06/dedal-bahamat-istorie-si-constructii-mausoleul-sud-focsani/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>