«

»

Muzeul Unirii Iasi. Consolidare si restaurare

Share

iasicon aprilie foto 3 muzeul unirii 2Antreprenor: Iasicon SA, Iasi
Beneficiar: Complexul National Muzeal „Moldova“ Iasi
Proiectant general: GENESIS SRL, Iasi 

Faptul ca publicatia noastra va aduce in atentie destul de frecvent soarta unor vechi imobile consolidate si restaurate nu este un lucru intamplator. Dorim, in acest mod, sa aratam, cu date de specialitate concrete, ca la patrimoniul national nu trebuie sa renuntam usor. Aceasta si pentru ca reputatul om de cultura Octavian Paler spunea raspicat ca o tara care nu are trecut, nu poate avea nici viitor.

Asadar, cei care au in sarcina soarta unor vechi cladiri reprezentative trebuie sa inteleaga, prin exemplele pe care noi le inseram in Revista Constructiilor, ca ele pot si trebuie reintroduse in patrimoniul national. Marturie ne este si exemplul urmator.

 

Valorosul patrimoniu de istorie moderna, Muzeul Unirii, este situ­at in centrul orasului Iasi, pe strada Lapusneanu nr. 14.

Cladirea muzeului constituie, ea insasi, primul si cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un veritabil punct de atractie. Pledeaza, in acest sens, vechimea constructiei, stilul arhitectonic, aseza­rea in peisajul urban si cu pre­cadere destinul istoric de ex­ceptie, casa fiind, la vremea res­pectiva, rese­dinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand.

Construita la inceputul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic, casa trece, de-a lungul primei jumatati a seco­lului, in proprietatea mai multor familii boieresti cunoscute din Moldova: Catargi, Paladi, Cantacuzino-Pascanu, Ghica.

Intre 1859-1862, palatul este inchiriat pentru a servi drept locuinta domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Cei patru ani au fost suficienti pentru ca edificiul sa ramana in memoria colectiva sub numele de“Palatul Cuza”. Timp de peste o jumatate de secol, intre 1886 si 1937, cladirea devine proprietatea Societatii Creditului Urban din Iasi. In timpul primului razboi mondial, atunci cand Bucurestiul a fost ocupat de trupele germane, regele Ferdinand Intregitorul si-a stabilit aici cartierul general. Din anul 1937 edificiul ajunge in pose­sia statului, fiind declarat monument istoric, iar la etajul casei se amenajeaza, la indemnul lui Nicolae Iorga, muzeul “Palatul Cuza-Voda”.

Sub actuala denumire, Muzeul Unirii a fost deschis la 24 ianuarie 1959. In prezent, restaurat si reamenajat, cuprinde colectii importante privind istoria Unirii Principatelor Romane.

iasicon - muzeul unirii foto 1

Lucrarile de consolidare si resta­urare au inceput in anul 1993, cand s-a intocmit expertiza tehnica iar apoi, in 1994, a fost pus in aplicare proiectul de consolidare – restaurare. Structura de rezistenta a cladirii era alcatuita din zidarie de caramida plina cu mortar de var-argila la unele ziduri si cu var-ciment la peretii refacuti in diferite etape.

Degradarile suferite de cladire si constatate la data demararii proiectului de interventie au constat in:

 • deplasarea de la verticala a zidului exterior de la etaj, din zona balconului de deasupra intrarii, cu ruperea legaturilor cu peretii interiori de contravantuire;
 • fisuri mari si mici in peretii longitudinali si transversali;
 • fisuri in buiandrugi si arce;
 • cedari la reazemele grinzilor de lemn ale plan­seelor;
 • desprinderi de ornamente din ipsos;
 • balconul metalic dislocat din zona de incastrare, parapet degradat.

Calculul structurii de rezistenta pentru stabilirea gradului de asigurare seismica a fost facut conform normativului P100 – 92. In baza calculelor efectuate a rezultat, pentru cladirea existenta, un grad de asigurare de 0,37 pentru directia longitudinala si 0,31 pentru directia transversala, fiind mai mici decat valoarea minima admisa de 0,60 pentru cladiri din grupa a II-a de importanta.

iasicon - muzeul unirii foto 2

Pentru aducerea cladirii in depli­na siguranta in exploatare au fost luate urmatoarele masuri de interventie:

 • introducerea unor elemente verticale sub forma unor stalpisori executati in grosimea zidurilor;
 • realizarea de centuri atasate la nivelul planseului peste parter si totale pe grosimea zidurilor la plan­seul peste etaj;
 • suprabetonarea planseului peste par­ter pe zona cu bolti;
 • injectarea fisurilor cu mortar fluid de ciment;
 • injectarea in masa a zidariei cu mortar fluid de ciment;
 • marirea suprafetei de fundare;
 • realizarea unui ecran etans din argila pe conturul exterior al cladirii.

Dupa introducerea elementelor de consolidare, gradul de asigurare al cladirii rezultat este de:

Rlongitudinal = 0,82

Rtransversal = 0,618

Acest grad de asigurare este mai mare decat cel minim admis de 0,60.

Se precizeaza ca, la determi­na­rea gradului de asigurare seismica, s-a tinut cont de degradarile in timp, printr-un coeficient “D“ compus din produsul rezultat din:

D = D1 x D2 x D3

in care:

D1 – coeficient in functie de deteriorarile in timp ale elementelor structurale, clasificat in concordanta cu prevederile STAS 3684 – 71;

D2 – coeficientul prin care se iau in considerare influentele reparatiilor si consolidarilor efectuate asupra cladirii;

D3 – coeficient care tine cont de numarul de cutre­mure cu grad mai mare de 6 pe scara M.S.K. care au afectat cladirea.

iasicon - muzeul unirii foto 4

Pe parcursul executiei, dupa decopertari, s-au constatat o serie de neconcordante cu etapa de expertizare si proiectare, cand cladirea era in exploatare, care constau in:

 • unele ziduri exterioare au fost executate din trei straturi, avand la mijloc aer pe inaltimi diferite;
 • executia zidurilor, realizata cu materiale diferite si calitati diferite; astfel, avem ziduri din piatra, zone cu plombari mari din beton simplu si zidarie de caramida de calitati diferite;
 • buiandrugi din beton armat fara o rezemare corecta asigurata;
 • la planseele din beton armat nu este asigurata acoperirea cu beton a armaturilor;
 • goluri de cos de fum in gro­simea zidurilor.

Toate aceste situatii au facut necesara reconsiderarea si completarea ex­pertizei tehnice si implicit a solutiilor de consolidare.

Masurile de consolidare au fost verificate prin calcul privind gradul de asigurare seismica obtinut dupa aplicare (mentionat anterior).

Parterul prezinta tematic aspecte ale epocii Unirii, precum si un istoric al casei. Printre temele abordate sunt cele ce privesc dubla ale­gere, oamenii Unirii, politica reformatoare a domnitorului Al. I. Cuza.

Etajul este destinat apartamen­te­lor domnesti si cuprinde principalele destinatii ale locuintei princiare de la jumatatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului si, respectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul  Doamnei, un dormitor.

iasicon - muzeul unirii foto 5

In prezent, Muzeul Unirii din Iasi este in functiune si nu a mai aparut nicio problema dintre cele mentionate a fi existat inainte de inceperea lucrarilor.

Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebita valoare istorica, memorialistica, do­cu­mentara, dar si artistica: documente, carte rara, harti vechi, fotografii, costume, arta decorativa (mobilier, portelan, argintarie, ceasuri, corpuri de iluminat, covoare) apartinand fami­liei domnitoare Cuza, dar si aristo­cratiei din respectiva perioada. Muzeul poseda si o valoroasa colectie de monede vechi si medalii.

Institutia organizeaza, pe langa activitatile specifice muzeului, programe de pedagogie muzeala, serate muzicale, simpozioane, congrese, lansari de carte.

Programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 10-17.

Informatii actualizate privind pretul biletului, gratui­tatile si taxa de ghidaj, gasiti pe site-ul www.muzeul-moldova.ro

 

Autor:
ing. Constantin Firtea – expert tehnic atestat M.L.P.A.T. si M.C.C. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 111 – ianuarie-februarie 2015, pag. 12

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/02/06/muzeul-unirii-iasi-consolidare-si-restaurare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.