«

»

Personalitati romanesti in constructii – Iurie DRUTA

Share

iurie_drutaInginer cu realizari notabile in executia unor importante obiective de investitii, autor de inventii si inovatii, profesor universitar asociat, Iurie Druta a fost, totodata, un bun conducator al societatii SC Hidroconstructia SA. Calitatile sale deosebite: initiativa, tact, obiectivitate, capacitate de sesizare a esentialului, onestitate, dragoste si respect fata de salariati, reprezinta insusiri care il situeaza printre personalitatile de seama ale tehnicii romanesti in domeniul constructiilor hidrotehnice.

Iurie Druta s-a nascut la 9 februarie 1932 in localitatea Soroca (Basarabia).

A absolvit cursurile Facultatii de Constructii Civile si Industriale – Institutul de Constructii Bucuresti, deve­nind inginer in anul 1956.

Activitatea inginereasca a inceput-o la Ministerul Energiei Electrice – ISPE, Sectia Dunarea, dupa care s-a transferat la primaria Capitalei, in functia de sef de sectie, pana in 1958.

Ulterior, a continuat sa activeze ca inspector tehnic la Banca de Investitii Pitesti – Filiala Ramnicu Valcea (1958-1959). In perioada urmatoare il gasim ca sef de lot la intreprinderea Constructii Montaj Govora (1959), in timp ce se executa linia ferata industriala Bistrita – Govora, conducand lucrarile de arta (poduri, podete, apa­rari de maluri). A fost controlor tehnic principal la Banca de Investitii Ramnicu Valcea, raspunzator de finantarea si executia de drumuri si poduri in judet, lucrand, de asemenea, si la Com­binatul Chimic Govora (1959-1962).

Incepand din anul 1962, timp de 41 de ani, a activat in sectorul hidroenergetic, fiind sef sector diriginti pentru barajul Vidraru (1962-1966); aductiuni secundare; front Valea cu Pesti, Cumpana, Calugarita si tronsonul de aductiune principala realizat pe San­tierul Baraj Vidraru, dupa care a fost inginer sef adjunct (Santierul Baraj – Uzina, 1966-1969) si inginer sef, la Grupul de Santiere Portile de Fier l (1970-1973); sef santier Motru, la amenajarea Cerna – Motru – Tismana (1973-1974); inginer sef la Grupul de Santiere Sebes – TCH Bucuresti (1974-1976); director al Grupului de Santiere Sebes – TCH Bucuresti (1976-1977). In cariera sa profesio­nala a fost director tehnic al TCH (devenit TAGCH, SC Hidroconstructia SA Bucuresti, 1977-1993) si director general la SC Hidroconstructia SA Bucuresti (1993-2003).

Intr-o etapa in care s-a facut schim­barea statutului juridic, de la intreprindere de Stat la societate privata pe actiuni (actionarii fiind salariatii) si ca urmare a reducerii capacitatii de finantare a statului (in afara amenajarilor de la Targu-Jiu, Avrig, Izbiceni, Cornetu, Rucar, Cugir), societatea Hidroconstructia, condusa de ing. Iurie Druta, a realizat si alte lucrari: punc­tele vamale si de frontiera de la Salonta, Turnu, Portile de Fier II, Ramnicu-Valcea, Giurgiu, hale industriale in Lugoj, Timisoara, Bucuresti, drumuri si poduri in judete, alimentari cu apa si canalizari in comune si orase (Pitesti, Cluj, Iasi, Bacau, Brasov).

De amintit ca, incepand cu anul 1959, ing. Iurie Druta a realizat nume­roase inovatii in domeniul tehnologiilor privind executia de linii ferate, poduri, excavatii, sustinere si betonari de galerii, ancore etc.

Este atestat tehnico-profesional in domeniul constructiilor si al amenajarilor hidrotehnice MLPAT, 1992 si a efectuat numeroase cursuri de perfectionare in managementul restructurarii si dezvol­tarii agentilor economici de piata IROMA, 1994; management competitiv CODECS, 1996.

De subliniat ca a activat si in inva­tamantul superior, ca profesor asociat (din anul 1978), la Facultatea de Constructii Hidrotehnice – Institutul de Cons­tructii Bucuresti, predand cursurile: Organizare de santier si Tehnologii pentru executia lucrarilor hidroedilitare. Din anul 1990, este conducator de proiecte de diploma.

Aceasta succinta enumerare a cali­tatilor profesionale si umane, a puterii de munca, a spiritului organizator si de management, a preocuparilor inovative, a tenacitatii in tot ceea ce a facut, il situeaza pe buna dreptate in galeria personalitatilor remarcabile din domeniul constructiilor.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 111 – ianuarie-februarie 2015, pag. 58

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/02/06/personalitati-romanesti-in-constructii-iurie-druta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.