«

»

Centrul de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative „CAMPUS” (II)

Share

Proiectant: SC CARPATI PROIECT
Constructor: SC AEDIFICIA CARPATI SA

(Continuare din numarul 110, decembrie 2014) 

campus foto 3Continuam sa va prezentam noi date si aspecte privind proiectul constructiei Centrului de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative din incinta Universitatii Politehnica Bucuresti. 

Distributia spatiilor functionale, pe nivele

La subsol – S-au amplasat, in principal, spatiile teh­nice, de deser­vire, utilitatile, adapostul de aparare civila, rezervoarele de apa, grupuri sanitare, circulatii, precum si doua laboratoare, care, in procesul de cercetare, nu necesita multa lumina naturala.

Accesul la aceste spatii se reali­zeaza din nodul principal de circulatii verticale, care cuprinde doua ascensoare si doua scari iar prin intermediul a doua curti de lumina (curti engleze), situate pe laturile de nord si est, se asigura decomprimarea spatiilor cu pericol de explozie din vecinatatea lor, accesul pompierilor militari in cazuri de urgenta si introducerea echipamentelor tehnologice de mari dimensiuni.

Aceste curti de lumina sunt prevazute cu scari meta­lice, inclinate la 820, care permit un acces tehnologic in curti si in spatiile adiacente, acces din exterior direct de la nivelul terenului.

Spatiile subsolului beneficiaza de lumina naturala prin intermediul unor ferestre dezvoltate in soclul cladirii, precum si a unor ferestre si usi dezvoltate in curtile de lumina.

La parter – Sunt dispuse accesele in cladire, principal si secundar, prin intermediul a doua scari si a unui ascensor pentru persoane cu dizabilitati, ascensor ampla­sat la intrarea principala (sud), holul principal al cladirii, cabinele de poarta si informatii, patru labo­ratoa­re, spatii tehnice, grupuri sanitare, circulatii orizontale si verticale.

Toate laboratoarele si spatiile functionale sunt lu­minate si ventilate natural.

La etajul I – Sali de conferinta (2), birouri (2), oficii (2), foyer, came­re conferentiar (2), grupuri sanitare, spatii tehnice, circulatii orizontale si verticale si un laborator.

Toate spatiile sunt luminate si ventilate natural.

La etajul II – 6 laboratoare, sali de studiu (2), oficii (2), grupuri sani­tare, spatii tehnice, circulatii.

Toate spatiile sunt luminate si ventilate natural.

La etajul III – Amplasamentul spatiilor este urmatorul: Hol de distributie functionala, 5 laboratoare, sali de studiu (2), oficii (2), grupuri sanitare, spatii tehnice, circulatii.

Toate spatiile functionale sunt luminate si ventilate natural.

La etajul IV – 6 laboratoare, sali de studiu (2), oficii (2), grupuri sani­tare, spatii tehnice, circulatii.

Toate spatiile functionale sunt luminate si ventilate natural.

La etajul V – Hol de distributie functionala, 5 laboratoare, sali de studiu (2), oficii (2), grupuri sanitare, spatii tehnice, circulatii.

Toate spatiile functionale sunt luminate si ventilate natural.

La etajul VI – 6 laboratoare, sali de studiu (2), oficii (2), grupuri sani­tare, spatii tehnice, circulatii.

Toate spatiile functionale sunt luminate si ventilate natural.

La etajul VII – 6 laboratoare, sali de studiu (2), oficii (2), grupuri sani­tare, spatii tehnice, circulatii.

Toate spatiile functionale sunt luminate si ventilate natural.

La etajul VIII – TERASA

  • scara de acces pe terasa;
  • ascensor pentru acces pe terasa;
  • camera tehnica a celui de-al doi­lea ascensor;
  • terasa amenajata GRADINA VERDE si spatii pentru relaxarea personalului;
  • spatii tehnice amenajate.

La etajul IX – TERASA CASA SCARII, ASCENSOARE

  • spatiu amenajat pentru PANOURI SOLARE.

Pe ansamblul cladirii, spatiile sunt distribuite dupa cum urmeaza:

  • 41 laboratoare de cercetare;
  • 2 sali de conferinte cu foyer, si camere conferentiar (2), anexe;
  • 2 birouri pentru administratie;
  • 12 sali de studiu;
  • 14 oficii;
  • 18 grupuri sanitare separate pe sexe (cate 1/sex/nivel) respectiv 2/nivel;
  • 2 scari de circulatie verticala si evacuare, 2 ascensoare, dintre care unul de interventie;
  • spatii tehnice la subsol si distri­buite pe fiecare nivel;
  • adapost de protectie civila (ALA);
  • rezervoare de apa (3);
  • terasa VERDE si spatii exterioare pentru pozitionare echipament;
  • terasa pentru instalatie de cap­tare solara;
  • spatiu exterior pe ATRIUM pentru amplasare panouri fotovoltaice.

Circulatia pe orizontala se reali­zeaza prin intermediul unui coridor perimetral cu latimea de 1,80 m, care, pe latura de sud, se deschide catre ATRIUM, din doua in doua nivele, la etajul I si la parter.

Pe verticala circulatia se reali­zeaza prin intermediul celor doua scari (cladire inalta) si al celor doua ascensoare de mare capacitate (8 ÷ 9 persoane/ascensor).

Una dintre scari, ca si un ascensor, ajung pana la GRADINA VERDE situata pe terasa obiectivului.

Tot conceptul descris in randu­rile anterioare a urmarit realizarea unei CONSTRUCTII SUSTENABILE, respec­tarea componentelor ECOLOGICA, ECONOMICA, SOCIALA SI CULTURALA ale acestui concept.

Materiale utilizate pentru finisarea constructiei, respectiv inchideri, compartimentari pereti, pardoseli, tavane, tamplarii, hidroizolatii, termoizolatii, tratamente acustice

Structura de rezistenta din beton armat a cladirii este inchisa perimetral cu panouri speciale tristrat de perete, cu imbinare labirint, “thermal safe”, de 18 cm grosime, coeficient de transfer termic k(u) = 0,111 w/m2k0, latimea utila 1.150 mm, gata finisate, excluzand in acest fel costurile ge­nerate de finisarea exterioara a cladirii, costuri necesare in cazul utilizarii altor solutii de finisare exterioara.

Aceste panouri tristrat sunt compuse din doua straturi metalice la exteriorul lor si un strat termoizolant la interior, sunt gata finisate, foarte usoare, se monteaza rapid, au un coeficient de izolare foarte bun (conductivitatea termica 0,202 mk/w) si sunt reutilizabile.

Greutatea redusa a acestor pano­uri de inchidere usureaza foarte mult structura de rezistenta a cladirii, generand, in acest fel, economii substantiale la bugetul investitiei (componenta ECONOMICA).

Inchiderile perimetrale ale constructiei sunt completate de o tamplarie performanta din profile de aluminiu, cu rupere de punte termica grupa premium (1,0) cu bariera termica  35 mm si latimea constructiva a profilului de aluminiu 70,00 mm, care, impreuna cu o structura de geam termoizolator performant cu factor de protectie solara (SF) 22 – 29%, transmitenta luminoasa (LT) 40 – 48% si indice de selectivitate (S) 1,69, conduc la realizarea unei tamplarii performante cu indicele de transfer termic k(u) = 1 ÷ 1,2 w/m2k0.

In acest fel, pierderile energetice ale constructiei devin foarte mici si indeplinesc exigentele componentelor ecologice si economice ale „cladirii sustenabile“.

Utilizarea acestor materiale pentru inchiderile perimetrale ale „Centrului de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inova­tive“ conduce la importante economii investitionale, precum si la foarte importante economii generate de intretinerea in timp.

Partile din beton ale cladirii, respectiv infrastructura si terasa ultimului nivel, sunt termoizolate cu polistiren extrudat in grosime de 10 cm pe toata infrastructura, inclusiv radi­erul din beton armat si cu vata mine­rala bazaltica de 20 cm grosime la terasa acoperisului.

Hidroizolatia verticala si orizontala este realizata cu membrane termosudabile armate cu fibra de sticla, cu protectie antiradacini in zona TERASA VERDE si cu protectie din solzi de ardezie in rest.

Hidroizolarea subsolului se reali­zeaza cu membrane fara protectie, aceasta (protectia) fiind asigurata de stratul de polistiren extrudat de 10 cm.

Toate terasele exterioare, soclul cladirii si scarile de acces in cladire sunt proiectate a fi finisate cu placaje din piatra naturala (granit), cu tratamente antialunecare pe zonele expuse.

Balustradele exterioare si interi­oare sunt realizate integral din sticla speciala.

Toate compartimentarile interi­oare sunt executate din panouri de gips-carton pe structura metalica. Structura compartimentarilor este in stransa corelare cu pozitia si gradul de securitate la incendiu ce trebuie indeplinite de aceste compartimentari (EI 30’ ÷  EI 180’).

Tamplaria interioara este din profile de aluminiu, fara rupere de punte termica, prevazuta cu geam securi­zat sau duplex, pentru a permite iluminarea corespunzatoare a circulatiilor orizontale.

In zonele tehnice si in zonele speciale (case de scara, spatii secu­rizate, adapost ALA, spatii tehnice), tamplaria este conforma cu cerintele acestor spatii sau zone (rezistenta la foc, rezistenta la efractie etc).

Toate compartimentarile vor fi fini­sate prin vopsire cu vopsele lavabile pe coridoare, scari, spatii comune si anumite zone ale laboratoarelor, placari cu placi ceramice in grupuri sanitare, oficii, zonele umede din laboratoare.

Spatiile speciale, cum ar fi: came­ra alba, salile de conferinte, salile (spatiile) speciale din laboratoare (ca­mera semianecoida, camera oar­ba, camera cu tempe­ratura controlata) vor primi finisaje adecvate functiunii adapostite, si anume, trata­mente acustice cu zone absorbante sau zone reflectante, tratamente cu folii speciale antibacteriene, antifo­nice etc., in functie de situatia concreta a fiecarui spatiu in parte.

Zona perimetrala a nucleului central din beton care adaposteste circulatiile verticale (scari, ascensoare, grupurile sanitare si spatiile tehnice), va ramane finisata ca beton aparent, pentru a crea o imagine speciala si a asigura incalzirea de baza a cladirii (peretii din beton armat contin o instalatie de incalzire inglobata).

Datorita sistemului “bubble-deck”, utilizat la realizarea planseelor, sistem care nu are grinzi aparente, nu se propun plafoane false, in majo­ritatea spatiilor betonul ramanand aparent. Se utilizeaza plafoane false doar in spatiile care necesita tratamente acustice, si anume, salile de confe­rinte, incaperile speciale din cadrul laboratoarelor (camera alba, camera oarba etc.) zona de parter si etaj I ale atriumului si coridoarele de la toate etajele. Acest gen de rezol­vare a plafoanelor gene­rea­za eco­nomii investitionale consistente.

La pardoseli s-a optat pentru solutia rasinilor epoxi­dice in majoritatea spatiilor. Aceste pardoseli sunt foarte rezistente, usor si rapid de executat, au un aspect placut, pot fi finisate lucios sau mat, cu diverse grade de rugozitate si au un pret rezonabil.

In zonele speciale (sali de confe­rinte, birouri, sali de studiu, hol de acces parter) s-au propus pardoseli speciale, cum ar fi: mocheta la salile de conferinta, parchet la birouri si sali de studiu, piatra naturala (granit) la holul parterului si holurile etajelor, gresie si faianta la grupurile sanitare.

Toate tipurile de pardoseli utili­zate se vor monta direct pe placa din beton armat, fara sape. Acest procedeu este permis de sistemul de plansee “bubble-deck”, sistem ce permite economii substan­tiale si indeplinirea componentei „economice” a cladirii sustenabile.

Constructia este finantata din fonduri europene obtinute de Universitatea Politehnica Bucuresti, printr-un proiect referitor la dezvoltarea cer­cetarii romanesti si a facut obiectul unei licitatii publice.

Autor:
arh. Eliodor Popa 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 8

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/14/centrul-de-cercetari-avansate-pentru-materiale-produse-si-procese-inovative-campus-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.