«

»

Contemporani cu un constructor longeviv – profesor universitar emerit, academician Panaite Mazilu la 100 de ani

Share

Cand spui 100 de ani, aproape instantaneu urmatorul cuvant este un secol si este catalogat ca fiind ceva enorm, ceva care inseamna mult si ca timp trecut in clepsidra eternitatii dar si o perioada care chiar reprezinta un record.

Da, un record, in special atunci cand secolul, adica suta de ani este parcursa de un… muritor. Si mai este un record in acest sens si pentru ca, de-a lungul timpului, in univers nu s-au prea putut lauda multi dintre locuitorii planetei cu o asemenea performanta.

Nu stiu daca in tara noastra institutiile de statistica au o evidenta cat de cat apropiata a numarului centena­rilor care au trait in intervalul de cand un asemenea indicator ar fi putut fi urmarit. Cert este, insa, faptul ca sigur nu sunt multe persoane care sa fi atins sau depasit un secol de viata.

Lasand, insa, la o parte timpul celor 100 de ani, pentru orice om care priveste un asemenea „recordman” important este sa vada si daca o astfel de varsta, ca longevitate, este doar rezultatul sanatatii si vietii chibzuite sau inseamna si lucruri care sa nu se rezume doar la aceste constatari.

Performant ca centenar pentru unii dintre cei care au atins un asemenea prag este si daca in timpul vietii au facut si au lasat ceva concetatenilor in mijlocul carora si-au trait viata.

Daca au facut asa ceva, atunci ei merita laude si aprecieri din partea fiecaruia dintre noi.

Ei bine, in Romania trebuie sa ne bucuram ca suntem contemporani cu un asemenea om centenar care, pe 21 martie 2015, atinge stacheta a 100 de ani de viata, o viata remarcabila nu numai ca numar de ani, ci mai ales pentru ceea ce a facut si lasat valoros in urma sa: prof. univ. emerit, academician Panaite Mazilu.

 

Panaite MaziluPentru cei care nu-l cunosc, prima precizare este ca s-a nascut pe 21 martie 1915 in comuna Brosteni, jud. Vrancea, deci, cu ocazia unui echinoctiu de primavara.

Clasele primare le-a facut la Brosteni, dupa care a urmat liceul internat din Iasi, in urma unui concurs in care a primit si bursa. La baca­laureat a obtinut calificativul exceptional si nu a fost o greutate sa urmeze cursurile Politehnicii din Bucuresti – sectia Constructii –, unde a beneficiat, prin concurs la inceputul cursurilor, de bursa V. Adamachi a Academiei Romane.

Revenind la perioada de studii la Politehnica, profesorul de mai tarziu Panaite Mazilu a avut ca dascali o serie de perso­nalitati importante. A fost ultima serie de studenti care l-a mai „prins“, la Rezistenta Materialelor, pe eminentul Nicolae Filipescu.

Ca tanar absolvent, Panaite Mazilu si-a inceput activitatea, intre anii 1940 si 1945, ca inginer proiectant sef de birou pentru calcule statice, la Directia de Studii si Arhitectura CFR, apoi, intre anii 1945 – 1986, a parcurs toate gradele didactice in invatamantul superior, de la asistent la profesor emerit.

Intre 1952 si 1963, a fost profesor de Rezistenta Materialelor si Calcule Speciale pentru Utilaj Petrolier, la Institutul de Petrol si Gaze. De asemenea, intre 1952 – 1958 si 1993 – 1995 a fost profesor la Academia Tehnica Militara, la disciplinele: Statica Constructiilor, Teoria Elasticitatii, Stabilitatea Constructiilor, Placi curbe subtiri, Calculul Constructiilor subterane.

Dupa 1990 a fost profesor de Statica, Dinamica si Stabilitatea Constructiilor, la Universitatea Transilvania – Brasov.

Incepand cu anul 1961 a condus lucrari de doctorat la specialitatea Mecanica Construc­tiilor, perioada in care a acordat 25 de titluri de doctor inginer si inca 5 titluri de doctor inginer pentru ceta­teni straini.

Domnia sa a fost si profesor la Institutul de Constructii, intre 1962 si 1968.

Profesorul Mazilu este o enciclopedie de activitati in cadrul Asociatilor Profesionale cu caracter stiintific: membru al Asociatiei Internationale de Poduri si Sarpante AIPC, cu sediul in Elvetia, participant la congrese si conferinte AIPC in Canada, SUA, Anglia, Spania, Portugalia, Cehoslovacia, Finlanda, membru al Asociatiei „Tall Building“ cu sediul in SUA (a organizat un simpozion al acesteia, in 1974, la Iasi).

Dupa 1989 profesorul Mazilu si fidelul sau colaborator, ing. Traian Popp, au format un tandem, in calitate de patroni, la biroul de proiectare AEDIFICIA Carpati, care a realizat lucrari importante in domeniul constructiilor impreuna cu redutabilul profesionist, ing. Petre Badea.

Pentru cei din breasla constructorilor si nu numai, in aceasta zi de 21 martie a.c. este onorant sa ne plecam cu recunostinta in fata unui om care a facut si face mult pentru generatiile care au trait si vor trai peste timp.

Opera si contributia sa valoroasa, din toate punctele de vedere, pot fi indemnul ca, indiferent cat vom trai, sa nu o facem in zadar.

Exemplul lui este un stimulent care nu trebuie neglijat.

La Multi Ani, stimate dle profesor universitar emerit, academician Panaite Mazilu! 

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/14/contemporani-cu-un-constructor-longeviv-profesor-universitar-emerit-academician-panaite-mazilu-la-100-de-ani/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.