«

»

DOKA: Staxo 40 – sistem usor de esafodaj pentru constructii

Share

doka martie foto 5Geometria in forma de H a ramei Staxo 40 permite crearea unor suprafete complete de montaj, la diverse niveluri ale esafodajului. Acest concept atent proiectat constituie o premisa importanta pentru progresul rapid al lucrarilor, asigurand concomitent un nivel ridicat de siguranta. Un avantaj deosebit este dat de posibilitatea de intoarcere cu 180° a ramelor, prin care se pot obtine platforme de lucru continue la orice nivel al constructiei. La suprastructura de cofraj, zona libera cu o inaltime de pana la 1,70 metri permite montarea si demontarea optima a cofrajului. Sistemul Staxo 40 se adapteaza la diverse inaltimi, gratie existentei a trei dimensiuni de rame, reglarea efectuandu-se cu o precizie milimetrica prin intermediul picioarelor si capetelor de sustinere. De asemenea, forma inovatoare a filetului permite o reglare usoara a inaltimii, chiar si sub incarcari mari.

Eficienta sporita si viteza superioara de cofrare/decofrare 

Staxo 40 este astfel conceput incat sa asigure obtinerea unei eficiente deosebite a operatiunilor specifice, precum si viteze mari ale proceselor de repozitionare. Flexi­bilitatea maxima asigurata de rame si incarcarea optimizata din punct de vedere economic a materialului permit realizarea de distante de pana la trei metri intre ramele turnului, cu ajutorul crucilor diagonale. Aceasta caracteristica a turnurilor de esafodaj contribuie, in mod semnificativ, la reducerea necesarului de materiale si, implicit, la diminuarea valorii si costurilor aferente ope­ratiunilor de cofrare realizate pe santier. Eficienta turnurilor Staxo 40 mai are ca avantaj inclusiv faptul ca acestea pot fi deplasate in intregime, cu ajutorul rotilor de manevra sau prin ridicare cu macaraua, fara a mai fi necesare operatiuni de demontare. Prin felul in care este proiectat si executat, esafodajul Staxo 40 stabileste in mod clar noi standarde cu privire la viteza si siguranta in utilizare. Greutatea scazuta a ramei si ergonomia acesteia permit o utilizare facila si obtinerea unor timpi optimi de cofrare/decofrare.

Cerintele de siguranta sunt indeplinite la cele mai inalte standarde 

Prin punctele de ancorare integrate si accesoriile existente in cadrul sistemului de cofrare, Staxo 40 reprezinta solutia sigura si economica de cofrare a planseelor pentru cladiri cu inaltimi mari de nivel. Desi nu i se acorda intotdeauna suficienta importanta, securitatea in derularea operatiunilor specifice pe un santier de constructii este esentiala, cu atat mai mult cu cat acest sector de activitate prezinta un grad ridicat de risc. In mod concret, siguranta conferita de Staxo 40 consta in faptul ca, prin utilizarea acestui tip de esafodaj, se asigura o zona de lucru sigura si completa sub nivelul suprastructurii de cofraj. Sistemul poate fi montat in plan orizontal (la sol), gratie imbinarilor rigide dintre rame. Un alt beneficiu major este constituit de posibilitatea de atasare la ramele sistemului a unor console avand rolul de a garanta protectia in lucru in etapele de armare si be­to­nare. In anumite cazuri, aceste console Staxo 40 pot fi utilizate si pentru cofrarea unor placi aflate in consola. Mai trebuie mentionat faptul ca, pentru un acces facil la orice nivel, la esafodajul realizat se poate atasa o scara de acces.

Cadru high-tech cu o greutate redusa pentru manipulare ergonomica 

Greutatea redusa a ramelor, de maximum 24 kg, forma inovatoare a acestora in H si pozitia echilibrata a centrului de greutate faciliteaza, in mod suplimentar, procesele de lucru. In combinatie cu ordinea logica de montaj si cu numarul redus de componente ale sistemului, se obtin perioade de montare si demontare foarte reduse. Sintetizand, beneficiile oferite de acest esafodaj utilizatorilor profesionisti sunt: Doka Staxo 40 reprezinta singurul esafodaj cu suprafata de lucru completa. Solutia constructiva include console de lucru cu rol de  protectie perimetrala si/sau de cofrare planseu in consola. Produsul este usor de utilizat in sensul ca se poate asambla rapid pe orizontala, urmand a fi ridicat ulterior in macara, iar distanta variabila dintre ramele esafodajului asigura optimizarea necesarului de material si, implicit, a costurilor. Ca o confirmare a caracteristicilor menti­onate anterior stau lucrarile deja executate sau aflate in curs de executie, dintre care se remarca: Ploiesti Mall, Auchan – Drumul Taberei, Maritimo Shopping Center – Constanta etc.

Compania austriaca Doka, prin cofrajele pe care le produce si comercializeaza, pune in centrul preocuparilor sale respectarea a trei factori importanti: calitatea inalta a produselor, promovarea unor sisteme de protectie integrate si facilitate in utilizare. In cadrul grupului activeaza peste 6.000 de specialisti, in 70 de state de pe intregul mapamond, cifra de afaceri depasind, in anul precedent, 911 milioane de euro. Portofoliul de produse include o gama extinsa de solutii de cofrare, sisteme de sustinere, precum si solutii IT, destinate executiei de lucrari complexe din domeniul constructiilor civile, industriale etc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/14/doka-staxo-40-sistem-usor-de-esafodaj-pentru-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.