«

»

Pe cand „Romania lucrului bine facut”?

Share

ciprian_enacheLasand la o parte „sclipirea” si zanganitul catu­selor, care au devenit in ultima vreme „bijuterii” ale unor „oameni de afaceri”, iata ca, deja a trecut un trimestru din 2015 si lucru­rile in sectorul construc­tiilor au ramas aproximativ asa cum au decurs ele in ultimii 10 ani, ani in care totul a fost alandala, adica dupa capul fiecaruia.

Stai si te crucesti cum mai toti politicienii, prin promisiunile lor sforaitoare, se straduiesc sa ne asigure ca vor revigora starile pagubitoarea din sectorul constructiilor. Dar, situatiile concrete ii contrazic, fie si prin faptul ca, dupa 2008, anul de apogeu in derularea investitiilor din tara noastra, treburile din constructii s-au derulat intr-un trend descendent, influentand negativ firmele de profil.

Acum, trecand de la ce ni se promite, fara pic de rusine, la ceea ce constatam in timp, putem sa exemplificam cu situatia de la manifestarea expozitionala Construct Expo, unde prezenta firmelor a scazut ingrijorator. Daca la un moment dat, Construct Expo avea trei editii pe an, cu o participare consistenta de oferte, in ultimii ani nu se poate „incropi” decat una singura.

Nu mai este nevoie de investitii? Avem o situatie de supraproductie? Ne prisosesc banii si nu mai stim ce sa facem cu ei? Suntem in fruntea economiilor tarilor din UE din care se zice ca facem parte? Ne da afara din casa nivelul de trai? Suntem suprasaturati de infrastructura rutiera, feroviara si utilitara? Satele sunt la nivel urban? Nivelul de sanatate si educatie ne face imuni la orice incercare?

Aceasta enumerare este, din pacate, una de departe sumara dar, care ne arata ca nevoia de a construi mult si bine ramane pe mai departe obligatia numarul unu in prezent si viitor pentru orice guvernanti.

Totul depinde, insa, de vointa si masurile concrete de a da sectorului constructiilor prioritatea pe care trebuie s-o aiba, mai ales intr-o economie ca a noastra unde lucrurile se desfasoara inca, in functie de o conjunctura sau alta. Situatia generala si actuala este destul de neelocventa pentru ca, ora de ora, zi de zi, saptamana de saptamana, luna de luna si an de an singurul lucru care se „lafaie” in atentie este lupta politica surda si ineficienta pentru putere si nu pentru conditii care sa asi­gure dezvoltarea tarii si pe aceasta cale a posibilitatilor de a construi. Este trist, dar adevarat, dar daca s-ar corecta ceea ce nu s-a facut pana acum, desi promisiunile au fost nenumarate si s-ar reconsidera locul ce i se cuvine, constructiile ar putea sigur sa ne ofere un viitor pozitiv.

Asadar, pe langa „sarabanda” restabilirii dreptatii juri­dice pentru ceea ce unii au facut cu banii nostri, sa ne aplecam cu mult interes si pentru un viitor in care sa fim siguri ca furtul va ramane doar o notiune in dictionar si nu posibilitatea sporirii insusirii frauduloase a banilor nostri ai tuturor in folosul catorva „baieti destepti“.

Deci, constructiile trebuie sa fie un lucru „obsedant” pentru oricine vrea binele tarii si a oamenilor ei.

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/14/pe-cand-romania-lucrului-bine-facut/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.