S-a nascut la 3 martie 1944, in comuna Afumati, judetul Dolj.
Dupa absolvirea Liceului Fratii Buzesti din Craiova (1961), a urmat cursurile Facultatii de Constructii Civile si Industriale a Institutului de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1967.
Activitatea tehnica a inceput-o in anul 1967, ca inginer proiectant la Institutul pentru Planuri, Amenajari si Constructii Hidrotehnice, continuand-o ca inginer proiectant principal la Institutul pentru Sistematizare, Locuinte si Gospodarire Comunala, unde a activat pana in anul 1985. In aceasta perioada, a proiectat si urmarit realizarea a peste 100 de lucrari de investitii, in 30 de orase din tara – proiecte care acopera intreaga gama de lucrari din sistemele de alimentare cu apa si canalizare ale oraselor si industriilor.
Dintre lucrarile cu grad mare de dificultate, mentionam: chesonul plutitor si zidurile de dirijare la priza de apa Dunare pentru Combinatul Siderurgic Galati (debit 6 m3/sec.), captarea, cu dren de mare adancime, la Timisesti, pentru alimentarea cu apa a orasului Iasi (dren la 15 metri adancime, vizitabil, cu lungime de 5 km), statii de tratare a apei pentru combinatele chimice Midia-Navodari, Arad, Savinesti, Turnu Magurele, Combinatul de apa grea Turnu Severin; statii de epurare pentru Iasi, Arad, Combinatul Chimic Ramnicu Valcea, castel de apa (1.000 m3, H = 50 m) la Fabrica de geamuri Buzau, rezervoare tampon si avarie (2 x 15.000 m3) la Combinatul Chimic Arad.
A elaborat proiectele de structura pentru 14 proiecte tip, de interes national (studii, proiect tehnic, detalii de executii), dintre care amintim: decantoare suspensionale cu recircularea namolului pentru debitele Q = 200; 300; 500; 800, 1.000 l/sec.; decantoare cu viteza ascensionala variabila si module lamelare (Q = 500 l/sec.); sectiuni de canale colectoare (toate tipurile si dimensiunile); gazometre (500 si 1.000 m3).
A participat la elaborarea proiectelor de structura pentru statia de tratare si epurare a apei la Sanatoriul Al-swani (Libia), fiind si reprezentantul ISLGC pentru avizarea proiectului de experti ai partenerului strain. De asemenea, a participat, ca expert tehnic, in grupul de experti romani care au acordat asistenta tehnica guvernului algerian in urma seismului de la El-asnam, analizand deficientele de conceptie ale sistemului structural utilizat in zona: fenomenul de stalp scurt, nivelul de asigurare necesar, interactiunea cadrelor cu zidaria etc.
Intre anii 1985 – 1992, s-a transferat in invatamantul superior la Catedra de inginerie sanitara si protectia apelor a Facultatii de Hidrotehnica din Institutul de Constructii Bucuresti, elaborand, in premiera nationala, proiectele de structura pentru cele mai mari lucrari de acest gen din tara (statia de epurare Glina a Capitalei: treapta de decantare primara cu 16 decantoare radiale cu diametrul de 55 m, precomprimate; treapta de decantare secundara cu 16 decantoare cu diametrul de 65 m, cu pereti din elemente prefabricate asamblate prin precomprimare; rezervoare pentru fermentarea anaeroba a namolului – 10 unitati cu volum de inmagazinare de 8.000 m3 fiecare). Pentru prima data s-au proiectat in tara rezervoare de forma ovoidala, precomprimate pe doua directii.
Activitatea didactica: Din 1980 pana in anul 1985 a predat cursul de Beton armat (titular prof. dr. ing. Ion Mihai), la Facultatea de Hidrotehnica.
Intre anii 1985 – 1991 a activat ca cercetator la Catedra de inginerie sanitara si protectia mediului, indrumand, totodata, studenti la intocmirea proiectelor de diploma. Incepand din anul 1991, a predat cursurile Calculul structurilor, Constructii si structuri hidroedilitare, Tehnologia lucrarilor hidroedilitare.
A obtinut, pe baza de concurs, titlul de profesor universitar in anul 1999.
In facultate, a imbinat activitatea didactica cu cea de cercetare-proiectare, fiind responsabil la peste 50 de contracte, dintre care mentionam: Statia de epurare Glina a orasului Bucuresti; Experimentarea sistemului si materialelor de impermeabilizare la decantoarele secundare; Expertiza tehnica: Reabilitarea decantorului pulsator modulul II – Uzina de apa Targu Mures; Expertiza tehnica: Solutii tehnice de protectie si izolare la depozitul de namol deshidratat si instalatia de deshidratare namol din statia de epurare Brasov; Expertiza tehnica a rezervorului de fermentare din statia de epurare a orasului Tarnaveni; Expertiza tehnica a colectorului principal Germani din Braila; Studiul de fezabilitate pentru statia de epurare a orasului Braila; Solutii cadru pentru asigurarea rezistentei si stabilitatii galeriilor sub presiune, pentru transportul apei (beneficiar MLPAT – PROED SA); Prevederi privind protectia antiseismica a recipientilor din beton armat si beton precomprimat (beneficiar INCERC Bucuresti); Expertiza tehnica: Analiza capacitatii portante, consolidarea si etansarea aductiunii NH Crivina – SP Sud; Rezervoare pentru fermentarea anaeroba a namolului in solutii optimizate 2 x 2.000 m3 (beneficiar ISLGC); Studii parametrice privind determinarea starii de eforturi in structura recipientilor din actiunea hidrodinamica (beneficiar INCERC Bucuresti); Studii privind forma optima a rezervoarelor pentru fermentarea namolului din statiile de epurare (beneficiar ISLGC); Statia de epurare Glina – Bucuresti a apelor uzate; Proiect de executie: Turn ascensor si pasarele de legatura la gospodaria de namol; Studii privind analiza starii de eforturi si deformatii in structura rezervoarelor de fermentare din statia de epurare Glina – Bucuresti; Faza preliminara: Definirea presiunilor hidrodinamice si Faza finala: Stari de eforturi in structura.
Activitatea stiintifica: In anul 1979, a obtinut titlul stiintific de doctor inginer cu lucrarea Calculul si conceptia structurilor axial simetrice, aplicate in tehnica tratarii si epurarii apei, luand in considerare rezemarea lor pe mediu elastic, in care a studiat: problema comportarii si determinarii starii de eforturi si deformatii in placile curbe cilindrice supuse actiunii variatiilor de temperatura; problema comportarii si calculul starii de eforturi in placi plane rezemate pe mediu elastic; calculul recipientilor cilindrici la actiunea seismica.
A efectuat numeroase studii si cercetari pe domenii specifice conceptiei si calculului structurilor aplicate in tehnica captarii, tratarii si epurarii apelor. Toate acestea sunt prezentate in carti, articole, comunicari stiintifice, publicate in tara si strainatate, dintre care mentionam: Dinamica placilor plane si curbe, Ed. CONSPRESS, 2000 (coautor) – o carte de exceptie in domeniu, cu contributii originale; Calculul structurilor pentru transportul apei, Ed. CONSPRESS, 2005 (coautor). In carte este analizata comportarea si calculul conductelor flexibile din materiale compozite, precum si modelele de calcul ale tuturor sistemelor structurale pentru transportul apei (stabilirea categoriei de comportare a conductelor; modele de calcul pentru conducte rigide, semirigide si flexibile; definirea starii de eforturi si deformatii, luand in considerare mai multe modele de interactiune structurala – masiv de pamant si diverse alcatuiri structurale; criteriile de dimensionare si verificare atat pentru structuri rigide cat si pentru structuri flexibile); Analiza starii de eforturi si deformatii in placile curbe cilindrice, circulare actionate de un camp termic stationar oarecare, Buletinul Stiintific UTCB, Anul XLIII, nr. 4/2000; Determinarea suprapresiunii hidrodinamice in lichidele cu nivel liber inmagazinate in rezervoare de forma cilindrica si paralelipipedica, Simpozion INCERC, Bucuresti, 1994 (coautor).
In afara acestor realizari de exceptie, dr. ing. Dumitrel Furis are meritul de a fi pus bazele Directiei de protectie antiseismica din Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, detinand si functia de director general.
Prin realizarile sale (in special la Statia de epurare de la Glina a municipiului Bucuresti – proiecte de structuri in premiera nationala), calitatea de pedagog desavarsit si autor al celor doua carti de exceptie mentionate, prof. Dumitrel Furis se inscrie printre cele mai de seama personalitati ale stiintei si tehnicii din Romania.
In betonul precomprimat, prof. dr. ing. Dumitrel Furis si ing. Mircea Cretu sunt printre cei mai de seama specialisti din tara.
Inteligent, cult, perseverent, rational in gandire, cu multa intuitie si cu reale cunostinte tehnico – stiintifice. Un novator prin excelenta!
De remarcat capacitatea sa de a-si asuma riscul controlat in conceperea unor noi tipuri de structuri, ca si capacitatea de analiza si de sinteza, proprie oamenilor de seama. Prin realizarea statiei de epurare de la Glina, s-a inscris, inca din viata, in istoria constructorilor romani.
Deosebit de modest, comparativ cu rezultatele obtinute, onest, generos, altruist, oricand dispus sa acorde ajutor profesional colaboratorilor.
Acesta este inginerul, profesorul si omul de stiinta Dumitrel Furis, ale carui fapte (pe teren sau hartie) il onoreaza pe deplin, si pe care m-am bucurat sa-l inserez in carte.
(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 78
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns