Traversarea raului Dranse a avut o importanta semnificativa in construirea noii Sosele ocolitoare a orasului Thonon-les-Bains din pitoreasca regiune franceza Rhône-Alpes.
Acest nou drum, situat de-a lungul raului, va face legatura intre orasul Thonon-les-Bains si incantatoarea vale Dranse. In particular, s-a incercat integrarea constructiei in mediul natural si minimizarea oricarui efect advers asupra ecosistemului. Acesta este motivul pentru care a fost luata decizia amenajarii unui drum cu partea carosabila de-a lungul raului, pe nivele diferite.
Pentru realizarea parapetilor laterali de sustinere si protectie a fost utilizat sistemul Vsol (VSL), compus din placi dreptunghiulare din beton, ancorate prin intermediul unor curele de armare (metalice sau polimerice), curele montate, la intervale regulate intre ele, direct in pamantul de umplutura. Avantajele acestui sistem nu au constat numai in reducerile semnificative de costuri, ci si in posibilitatea integrarii peretilor de protectie in peisajul stancos al raului, imbinand conceptul fatadei din beton cu cel al mediului inconjurator.
Suprafetele personalizate ale elementelor din beton au fost realizate in stransa colaborare dintre biroul de arhitectura Strates (Lyon) si artistul sculptor Pascal Jacquet. Textura conceputa de ei recompune o structura de roca ale carei straturi geologice au fost erodate si expuse.
Cinci module diferite au fost elaborate, cu scopul de a obtine, in final, o imagine de ansamblu extrem de variata. Structura elementelor, avand o adancime de 20 de cm, reflecta jocuri de umbre si lumini care par a anima suprafata betonului, putand fi percepute chiar si din cele mai indepartate zone.
Pentru texturarea suprafetelor din beton a fost adoptata solutia producerii si utilizarii matritelor elastice RECKLI. Elasticitatea materialului folosit in producerea matritelor (RECKLI PUR A 55) a garantat decofrarea fara deteriorare atat a matritelor cat si a elementelor din beton si obtinerea unor suprafete extrem de adanci si fin structurate. Matritele elastice poliuretanice au fost produse de RECKLI in Germania. Pentru realizarea lor, RECKLI a utilizat un elastomer poliuretanic de inalta elasticitate (RECKLI PUR A 55), aproape complet non-contractabil, care a fost testat ani de zile in productia elementelor din beton si care a asigurat indeplinirea celor mai stricte cerinte pentru acest proiect.
In vederea turnarii elastomerului lichid RECKLI PUR A 55, a fost necesara realizarea matritelor master (pozitivelor) dintr-un material pe baza de poliester. Ulterior, suprafetele acestora au fost tratate cu agent decofrant (RECKLI Stripping Wax), urmand, imediat dupa uscarea solutiei, procesul de turnare a matritei elastice RECKLI.
Timpul de intarire al materialului, in vederea decofrarii, a fost cuprins intre 12 – 24 ore. Greutatea matritei astfel obtinute s-a situat in jurul valorii de o tona iar in scopul manipularii si transportului, aceasta a fost prevazuta cu piese metalice montate direct in cantul matritei. Dupa ce procesul de polimerizare (intarire) a fost complet (aprox. 3 zile), matritele elastice, ambalate in cutii plane din lemn, au fost transportate in Franta si depozitate in fabrica producatoare de elemente prefabricate din beton, in vederea pregatirii pentru turnare.
In total, pentru realizarea intregului proiect, au fost comandate 30 de matrite elastice cu dimensiunile de 2,18 m x 1,78 m si 5 cu dimensiunile de 2,88 m x 1,78 m.
Inaintea turnarii betonului, matrita elastica a fost fixata intr-un cadru metalic si pozitionata pe masa de productie. Greutatea ridicata a facut posibila asezarea libera a matritei, fara a mai fi necesara, ca in cazul matritelor standard, aplicarea acesteia pe un alt suport rigid din lemn.
Elementul prefabricat din beton obtinut masura aproximativ 3,8 m2 si avea o greutate de aproape 2 tone. Zilnic au fost produsi in jur de 50 m2, suprafata totala necesara pentru intregul proiect fiind de 9.100 m2. Pentru usurinta identificarii si instalarii in santier, elementele din beton au fost numerotate.
Factorul foarte ridicat de reutilizare al matritelor elastice RECKLI (100 de cicluri garantate) a permis maximizarea eficientei costurilor, conditia esentiala care trebuia indeplinita in acest proiect, chiar daca modelul ales a fost unul extrem de complex. Pentru finalizarea proiectului (9.100 m2) a fost utilizata o cantitate totala de 142 m2 de matrite elastice.
Cooperarea dintre RECKLI, biroul de arhitectura, constructor si producatorul de elemente prefabricate a asigurat succesul acestui proiect, care a fost finalizat in termen record.
Contact:
RECKLI GmbH
Soseaua Iancului nr. 5-7, Sector 2
024330 Bucuresti – Romania
Persoana contact: Bogdan Stroe
Tel.: +40 751 29 44 00
E-mail: bstroe@reckli.com
Web: www.reckli.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 22
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns