«

»

SACHSISCHE BAU: Metoda de etansare rapida cu argila modificata

Share

sachs logo

Metoda de etansare rapida cu argila modificata reprezinta o alternativa convenabila si sigura pentru impermeabilizarile verticale subterane la palplanse, pereti „Mixed-in-Place“ sau coloane. Acest sistem s-a aplicat acum, cu succes, la impermeabilizarea digurilor si barajelor care prezinta scurgeri, precum si la incapsularea locu­rilor de depozitare sau in subsolul terenurilor contaminate, care trebuie puse in siguranta. 

Tehnologia

sachs mar foto 3La metoda de etansare cu argila modificata se introduc, succesiv, in terenul de fundare, prin batere sau vibrare, profile din otel, iar fanta rezultata se umple cu suspensie din argila modificata, simultan cu  scoa­terea profilului (perete ingust). In func­tie de terenul de fundare, se pot face “injectii” si in terenul inconjurator.

Grosimea peretelui se stabileste in functie de rezistenta piciorului consolidat (albastru deschis in ima­ginea 3D) al peretelui ingust. Ea poa­te avea, de obicei, intre 8 cm si 12 cm, dar dimensiunile se pot adapta dupa nevoi (fig. 1).

Punctul de plecare, la construirea peretelui ingust, este o incinta de distributie pentru suspensie, in axa proiectata a sectiunii de baza. Aceasta incinta preia excesul de suspensie provenit de la extragere si umplere si controleaza viteza de extragere a peretelui din profile, prin coborarea sau urcarea nivelului suspensiei. Totodata, suspensia in-situ faciliteaza introducerea, prin vibrare, a  profilelor.

Cu ajutorul tevilor (negru in ima­gine), suspensia este condusa la piciorul profilelor, unde umple fanta rezultata.

La metoda clasica, palplansele pentru pereti ingusti sunt coborate, prin suprapunere, cu palplansa precedenta. Metoda noastra utilizeaza doua profile de palplansa, legate una de alta prin imbinari  continue de la muchia de sus pana la cea de jos (albastru inchis in ima­gine), rezultand un perete unitar.

Astfel, se coboara in incinta primul profil, iar al doilea se coboara prin culisare cu primul. Se extrage, apoi, primul profil si se umple fanta cu suspensie.

Utilajul purtator se deplaseaza la pasul urmator, sustinand profilul extras si reintroduce profilul prin vibrare, pe imbinarea profilului care se gaseste deja in teren.

Apoi, utilajul purtator  ia cel de-al doilea profil, il trage, umple, se muta si il introduce din nou prin vibrare (fig. 2).

Utilaje

In functie de lungi­mea profilelor, se pot folosi utilaje obisnuite pentru domeniul peretilor de palplanse, sau, in cazul terenurilor afanate si la lungimi mai mici, se poate folosi si  un excavator pe senile clasa 15-20 to cu vibrator incorporat, prefe­rabil cu vibrator cu prindere laterala.

Material

Materialul de umplere, compus din argila modificata, face parte din seria MTG patentata (Amestec de Argila Modificat) iar substanta de baza contine, in procent de 97,5%, minerale argiloase naturale. Obtinem, astfel, impermeabilizari cu valori k de pana la 10-10. Materialul este rezistent la eroziune si nu are efecte  asupra panzei freatice si a mediului inconjurator. In plus, prin adaos de ciment, putem induce materialului rezistente mai mari, dupa nevoie.

Limitari ale metodei

Metoda este deosebit de potrivita pentru terenurile cu granulatie mixta (pietris, nisipuri medii si grosiere), precum si pentru terenuri partial pulverulente. Nu este potrivita pentru „nisipuri monogranulate“, care, la vibratii, tind sa se deplaseze si sa alunece, nici pentru terenuri foarte coezive si roci tari, respectiv – din motive de uzura – la terenuri cu o proportie prea mare de roca sau blocuri.

Avantaje

  • Foarte performant, asadar avantajos ca pret;
  • Nu prezinta pericol de surpare a sapaturii;
  • Garantare a impermeabilitatii, prin metoda cu doua profile si traiectorie impusa;
  • Nu are efecte negative asupra mediului inconjurator.

Calitate

Metoda este urmarita continuu, in cadrul firmei si prin institutii externe, in ceea ce priveste proprietatile materialului si parametrii de aplicare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 44

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/14/sachsische-bau-metoda-de-etansare-rapida-cu-argila-modificata/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.