«

»

SOLDATA: Solutii de monitorizare pentru managementul riscului pe durata constructiei infrastructurilor subterane

Share

soldata martie fig 1Riscurile legate de constructia sau de exploatarea anumitor santiere pot fi rezultatul mai multor factori: • Influenta metodelor alese pentru constructie; • Prezenta unei mase mari de apa de suprafata si / sau de adancime; • Prezenta cladirilor si structurilor din imprejurimi; • Prezenta utilitatilor (conductelor) in subteran; • Conditii geologice (tipuri de sol, saturatie de apa etc.); • Impact asupra mediului (zgomot, vibratie, praf etc.).

Factorii mentionati mai sus trebuie evaluati strict pentru a stabili un sistem adecvat de monitorizare, luand in considerare urmatoarele aspecte: • Accesul la datele corespunzatoare pentru analiza riscurilor privind procesele de constructie si orice schimbare in mediul natural si in imprejurimi; • Impactul lucrarilor de constructie asupra cladirilor, cailor ferate, drumurilor etc. din imprejurimi asupra mediului.

In etapa preliminara a unei constructii, metodele de detectare si monitorizare joaca un rol cheie in evaluarea unor asemenea riscuri de catre partile interesate.

SOLUTII DE MONITORIZARE

In Romania, in domeniul instrumentarii si monitorizarii, sunt disponibile si utilizate tehnologii traditionale si dintre cele mai recente, precum:

  • Sistemul CENTAUR pentru moni­torizarea 3D a deformarii declivitatilor, cladirilor, structurilor si pentru monito­rizarea automata a drumurilor din interiorul Zonei de Influenta. Avantajele unui sistem Centaur sunt multiple:

– Nu exista eroare umana sau risc din cauza traficului;

– Nu este necesar niciun punct de instalare;

– Monitorizarea este continua;

– Calitate inalta si cantitate mare de date (acuratete mai mare de 1 mm);

– Posibilitatea de avertizare in timp real.

  • Instrumente geotehnice:

– Inclinometre / Extensometre pentru monitorizarea deplasarilor verticale si orizontale ale straturilor terenului;

– Fisurometre pentru masurarea fisurilor in cladiri si / sau structurile existente;

– Piezometre pentru monitorizarea nivelului apei si a presiunii interstitiale subterane;

– Marci tensiometrice pentru monitorizarea tensiunii in structurile de sprijin (otel/beton).

Cand este solicitata monitorizarea automata in timp real, senzorii sunt conectati la un sistem de data logging, care colecteaza, stocheaza si transmit datele la o baza de date centralizata.

  • ATLAS: Solutie inovatoare, bazata pe tehnologia interferometrie radar, pentru monitorizarea prin satelit. Acuratetea medie a rezultatelor este mai mare de 3 mm.

Centralizarea informatiilor este o problema-cheie pentru investitori, antreprenori si consultanti, iar pentru a lua decizii adecvate trebuie analizate in integralitatea lor.

Soldata a dezvoltat GEOSCOPE, un soft puternic, care permite achizitia, depozitarea, accesul mai multor utilizatori de la distanta, vizualizarea datelor si alarme automate.

Beneficiile GEOSCOPE ca instrument de management:

– Un instrument dovedit puternic si de incredere;

– O interfata intuitiva, usor de folosit, care filtreaza si ana­lizeaza datele, in timp real, pe harta santierului;

– Un nivel inalt, dovedit, de siguranta si de confidentialitate, cu posibi­litatea de a imparti datele cu mai multi utilizatori in mod simultan.

CONCLUZII

Managementul riscului incepe in faza de proiectare, prin punerea la dispozitie a unor solutii care sa identifice riscurile potentiale cu privire la sol, la conditiile existente de mediu si de structura.

Cea mai buna abordare pentru reducerea riscurilor este o gama completa de solutii traditionale (nivelare manuala, relevee manuale cu inclinometrul etc.),  imbinate cu cele inovatoare (monitorizare 3D automatizata etc.).

Autor:
Nicolas Poitrineau, director general Europa Centrala si Orientala, SOLDATA, Bucuresti, Romania 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/14/soldata-solutii-de-monitorizare-pentru-managementul-riscului-pe-durata-constructiei-infrastructurilor-subterane-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.