Compactarea dinamica este o metoda de crestere a densitatii solului. Solul compresibil este compactat prin caderea repetata, pe suprafata acestuia, de la o inaltime prestabilita, a unor greutati foarte mari. Energia cinetica degajata, care este transmisa in straturi mai profunde, forteaza particulele solului sa se rearanjeze spre o stare de crestere a compactarii.
Gradul de compactare depinde de marimea greutatii, de inaltimea de la care aceasta este lansata si de natura solului ce urmeaza a fi imbunatatit.
Desfasurarea procesului
O greutate foarte mare este lasata sa cada de cateva ori, in una, doua si adesea, in trei etape. Prima etapa, care realizeaza compactarea la adancime, foloseste cea mai mare greutate, lansata de la cea mai mare inaltime. A doua si a treia etapa au ca scop compactarea in straturile medii si superficiale. Procesul este finalizat printr-o ultima compactare a stratului de la suprafata peste compactarile anterioare.
Adancimea tipica de imbunatatire a solului prin compactare este de 3 m ÷ 10 m. Adancimea efectiva, necesara pentru o imbunatatire eficienta a solului, poate fi estimata folosind urmatoarea formula:
Adancime [m] = a x (W x H) 0,5
unde:
a = coeficientul de sol 0,3 … 1,5;
W = greutatea in tone,
H = inaltimea de lansare in metri.
Echipamentul
Cel mai indicat utilaj purtator pentru executarea compactarii dinamice este o macara mare, pe senile, proiectata special pentru cicluri de lucru foarte grele.
Macaralele BAUER din seria MC sunt ideale pentru aceasta metoda de imbunatatire a solului. Astfel, macaraua BAUER MC 128 de 170 t poate lansa greutati de 40 t de la o inaltime de 30 m.
Greutatile sunt din metal sau beton, de forme patrate sau rotunde.
Greutatea lor normala este de 6 pana la 40 tone, in functie de adancimea de imbunatatire a solului. Inaltimea standard de lansare a greutatii este de 10 m ÷ 30 m.
Procesul BDC este folosit, in principal, pentru:
- Reducerea marimii fundatiilor;
- Cresterea capacitatii portante a solului;
- Prevenirea scurgerilor in timpul cutremurelor;
- Cresterea densitatii solului in terenurile de imbunatatiri funciare si umplerea completa si indesarea depozitelor de deseuri.
Tehnologia BDC este cea mai eficienta pentru:
- sol granular necoeziv;
- sol afanat cu un continut scazut de particule fine;
- depozite de deseuri (vechi sau recente);
- moloz si reziduuri de la constructii;
- formatiuni de sol cu goluri mari (carstice).
Procesul de comanda si control
- In functie de marimea macaralei si a troliului, sunt posibile diferite configurari pentru inaltimile de lansare si marimea greutatilor.
- Comanda troliului este complet automata in timpul ciclului de lucru.
- Sunt posibile doua moduri de lucru: cu un singur cablu sau cu cablu dublu.
- Este posibila setarea numarului de cicluri de lucru si/sau a criteriilor de compactare.
- Are oprire automata in cazul in care este depasita sarcina admisibila; in aceasta situatie, greutatea este blocata la sol.
- Setarea conditiilor de lucru si introducerea parametrilor doriti se face foarte simplu, prin deschiderea unor ferestre de dialog pe monitorul sistemului B-Tronic din cabina. Parametrii de densificare sunt afisati pe ecran pe parcursul ciclului de lucru.
Toate datele procesului de compactare sunt memorate si stocate si pot fi prelucrate ulterior, folosind un software dedicat, denumit ”B-Report”.
Nivelul de performanta atins si inaltul grad de automatizare al procesului de compactare au fost posibile datorita constructiei speciale a macaralelor BAUER din seria MC.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 40
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns