«

»

ZUBLIN: Piloti CFA (Continuous Flight Augering)

Share

Compania Züblin are o experienta de peste 15 ani pe piata din Romania, in domeniul lucrarilor speciale de fundare. De-a lungul acestei perioade au fost executate lucrari de pereti mulati, barete, ancore, ancore autoforante, palplanse, minipiloti, piloti executati in sistem uscat, tubat, sub protectia bentonitei si piloti CFA (continuous flight augering), in traducere piloti cu snec continuu, lucrari de batere palplanse si executie piloti de pe ponton plutitor. 

zublin martie foto 2Executia pilotilor CFA

In acest sistem, forarea pilotilor se executa complet diferit fata de pilotii in uscat, tubat sau bentonita, acolo  unde forajul se executa prin introducerea succesiva a uneltei de foraj aflata in capul unei tije telescopice, pana la atingerea cotei din proiect. In schimb, la snec continuu, asa cum ii spune si numele, forajul se executa prin introducerea unui snec cu lungimea egala cu cea a pilotului final. Daca la pilotii clasici, evacuarea materialului se face treptat, odata cu avansarea forajului, in cazul snecului continuu evacuarea materialului se face in acelasi timp cu retragerea acestuia si introdu­cerea betonului in gaura de foraj.

Executia pilotilor CFA se face cu respectarea normativului in vigoare pentru piloti SR EN 1536 – 2011.

Etape de executie

Pilotii CFA incep a fi executati prin pozitionarea utilajului si a snecului continuu pe pozitia viitorului pilot si introducerea, prin rotirea in sensul de infigere, a acestuia, treptat si fara evacuare de material, pana la atingerea cotei din proiect, respectiv lungimea din proiect a pilotului (etapa a din figura 1). Dupa ce s-a atins adancimea de infigere din proiect, urmatoarea etapa din executia pilotilor CFA este pomparea betonului prin conducta aflata in centrul snecului, concomitent cu extragerea acestuia, cu o viteza corelata astfel incat sa nu se produca goluri in corpul pilotului, dar nici ca betonul sa urce pe aripile snecului. Operatia de betonare si extragere a snecului continua pana la scoaterea completa a snecului din gaura de foraj (etapa b din figura 1).

Finaliza­rea pilo­tu­lui se considera dupa introducerea prin vibrare a carcasei de armatura (eta­pa c si d din figura 1).

Caracteristici

Pilotii executati de Züblin Romania au diametre de la 600 mm pana la 1.200 mm iar lungi­mea lor poate ajun­ge pana la maximum 22.00 m. Testele efec­tuate pe pilotii CFA au demonstrat ca acestia au avut un comportament foarte bun, chiar si la o incarcare de 250 de tone, depla­sarile fiind de ordinul a cativa mm. 

Avantaje

Folosirea pilotilor CFA a permis executia fundatiilor, pentru diverse obiective, intr-un timp, in medie, de cinci ori mai scurt decat la solutiile clasice de executie a pilotilor. Bineinteles ca solutia de executie a pilotilor  in sistem CFA este recomandata proiectelor cu un numar mare de piloti (peste 100) de acelasi fel, cu aceeasi lungime si aflati condensat intr-o zona relativ restransa de lucru, pentru a evita mutari dese ale utilajului si anexelor de lucru ale acestuia.

Dezavantaje

Pilotii CFA sunt foarte dependenti de conditiile geotehnice locale, astfel ca volumul de beton suplimentar poate varia intre 10% – 25%, ajun­gand chiar la 60% in cazul in care terenul prezinta schimbari semnificative ale stratificatiei.

Tehnologia de executie a pilotilor in sistem CFA nu se preteaza la obiective cu numar redus de piloti sau grupuri de piloti aflati la distante mari, care necesita mutarea utilajului si a anexelor lui, deoarece aceste operatii presupun un mare consum de timp pentru demontarea si mon­tarea echipamentelor.

Concluzie

Folosind tehnologii moderne, dar numai dupa studierea temeinica a conditiilor locale, se pot obtine eco­nomii si se pot   optimiza proiectele de constructii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 46

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/14/zublin-piloti-cfa-continuous-flight-augering/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.