«

»

Pacaleli si… primaveri!

Share

aprilieO zi a pacalelilor si a… pacalitilor!

Asta, in general vorbind, pentru ca in realitate lucrurile nu stau chiar asa.

De ce? Pentru ca si intr-o asemenea zi, ca in toate celelalte, viata isi vede de drumul ei, indiferent de prejudecati.

Deci, si de 1 aprilie se bucura de viata nou-nascutii, se realizeaza lucruri bune si performante in multe domenii; au loc descoperiri stiintifice, se sting sau se aprind conflicte, se schimba sau se formuleaza noi optiuni politice, se ridica importante investitii in diversitatea economica a tarii, se creaza opere de cultura si arta, se restructureaza sisteme si managemente pentru cresterea functionalitatii si eficientei activitatii economico-sociale, se…, se…

Ei bine, intr-o asemenea zi, mai precis pe 1 aprilie 1948, desi nu-i o cifra rotunda, in urma cu 67 de ani, a cunoscut lumina zilei un om care, pana in prezent, a insemnat si inseamna un castig, din multe din puncte de vedere, pentru semenii sai.

Omul la care ne referim si revenim in acest numar al publicatiei noastre se numeste ing. Petre Badea si este, de ani buni, directorul general al prestigioasei firme de constructii AEDIFICIA CARPATI.

petre_badeaSimpla asociere a numelui cu o asemenea firma performanta ne scuteste de multe, foarte multe comentarii, pentru ca aceasta simbioza a dus la ridicarea numeroaselor edificii din mai tot spectrul constructiilor din tara noastra, cu precadere in Bucuresti, cladiri care poarta amprenta firmei si a managerului ei.

Desi, cum spuneam, 67 de primaveri, numarul anilor impliniti la inceputul acestei luni de ing. Petre Badea, nu este unul rotund, el cuprinde, insa, o multitudine de impliniri personale, care isi rasfrang efectele benefice din punct de vedere material si spiritual asupra noastra, a tuturor celor care avem, direct sau indirect, tangenta cu numeroasele de constructii la care valorosul inginer a contribuit din plin cu personalitatea si profesionalismul sau.

Pe scurt, cine este si ce lasa in urma prodigioasei sale cariere ing. Petre Badea?

Asadar, este nascut la 1 aprilie 1948, la Negresti, judetul Arges si a absolvit cursurile liceului din Mozaceni, iar dupa bacalaureat a urmat Facultatea de Constructii Civile si Industriale a Institutului de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1970.

Activitatea de inginer constructor o incepe ca sef de punct de lucru la realizarea Complexului Hotelier Saturn si Cap Auroradin judetul Constanta, apoi, lucreaza ca sef de lot la constructia  cladirii noii Ambasade Chineze si ca sef de santier la lucrarile de consolidare si finisaje speciale ale Palatului Snagov.

Intre anii 1980-1984, a fost inginer-sef la Grupul de Santiere Bucuresti Sud, realizand lucrarile de consolidare, finisaje speciale si restaurare la Palatul Cotroceni. Apoi, a contribuit la punerea in opera a o serie de imobile din Drumul Taberei, a contribuit, de asemenea, la realizarea structurilor metalice sau din beton armat si instalatiile speciale de la Institutul de Fizica Atomica, consolidarea Spitalului Panduri, structuri din beton si finisaje la Casa Pionierilor din Capitala.

Intre anii 1984-1989, ca director al Antreprizei Bucuresti – Trustul de Constructii Carpati, a coordonat executarea finisajelor speciale si a restaurarilor la Palatul Cotroceni, Palatul Snagov, Palatul Foisor Sinaia, Castelul Peles, Complexul Olanesti, Casa Lido, toate monumente de arhitectura, precum si a lucrarilor noi, de structura si finisaje speciale, de la Casa Republicii, Opera Romana si Teatrul National Bucuresti.

badea_4

badea_5

badea_2

badea_3

Intre anii 1990-1992, a fost director al Directiei I din RA Constructii Carpati iar din anul 1992 si pana in prezent, inginerul Petre Badea este presedinte si director general al SC AEDIFICIA CARPATI SA.

Firma pe care o conduce este o societate de constructii civile si industriale de prestigiu, cunoscuta si prin marile proiecte de restaurare ale unor monumente istorice emblematice din tezaurul arhitecturii romanesti.

Anul 1993 a marcat privatizarea integrala a fostei societati dinainte de 1990.

Aedificia Carpati, recunoscuta in lumea constructorilor si a restauratorilor de monumente istorice pentru calitatea deosebita a lucrarilor executate, se identifica cu personalitatea inginerului Petre Badea, atat datorita talentului acestuia de a mentine spiritul de echipa, cat si prin parteneriatele de incredere stabilite in afaceri cu o serie de colaboratori stabili.

Iata cateva dintre lucrarile de referinta mai recente realizate de SC Aedificia Carpati SA sun conducerea ing. Petre Badea: consolidare Teatrul National Bucuresti, restaurare Ateneul Roman, restaurare Muzeul National de Arta al Romaniei si a Bibliotecii Nationale a Romaniei, restaurarea cladirii Fundatiei Universitare Carol I – fosta Biblioteca Centrala Universitara, a Bibliotecii Tehnice a Universitatii Politehnice Bucuresti, a Bisericii “Sf. Grigore Palama” din Campusul Universitatii Politehnice Bucuresti – ctitorita de SC Aedificia Carpati SA, consolidarea si modernizarea sediului Bancii Nationale a Romaniei, restaurarea si consolidarea Palatului Cotroceni, reconstructia Bisericii Cotroceni si a Catedralei Voluntari, consolidarea sediului Guvernului Romaniei si a Complexului Tei Toboc – ROMSILVA, lucrari de structura si finisaje la Palatul Parlamentului.

badea_1

badea_7

badea_6

 

Pentru calitatea lucrarilor executate, SC Aedificia Carpati SA a obtinut distinctii acordate de asociatii profesionale si guvernamentale: trofee ale calitatii, diplome de merit, locuri fruntase in topul firmelor de constructii.

Pentru intreaga sa cariera ing. Petre Badea a primit numeroase si importante distinctii: Ordinul National Serviciu Credincios in grad de “Cavaler” – acordat de Presedintele Romaniei Emil Constantinescu, Ordinul National Serviciu Credincios in grad de “Ofiter” – acordat de Presedintele Romaniei Ion Iliescu, Medalia “Cotroceni la 100 de ani”, Crucea Patriarhala – acordata de P.F. Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Titlul de “Arhonte al Ortodoxiei” – acordat de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului si Patriarh Ecumenic.

Aceste inalte aprecieri sunt o consecinta directa a unor calitati deosebite care il caracterizeaza: energie, optimism, atitudine pozitiva, spirit practic, putere de convingere, spirit de echipa.

In final, putem sublinia fara de tagada ca ing. Petre Badea, asa cum spuneam la inceputul acestor randuri, a fost si este un castig ca om si personalitate pentru breasla constructorilor romani si nu numai.

La multi ani si pe mai departe pe „baricade” cu aceeasi energie si reusite ca si pana la inceputul celei de-a 68-a aniversare!

Autor
Ciprian Enache

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/31/pacaleli-si-primaveri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.