Contractele FIDIC sunt contracte standard in domeniul constructiilor si instalatiilor, utilizate drept modele de referinta pe plan international. Acestea au fost elaborate de Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti (de unde provine si acronimul FIDIC – Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils), fondata in anul 1915 de trei state europene (Belgia, Franta si Elvetia).
Cu referire la contractele de construire, scopul FIDIC a fost acela de a crea contracte-standard care pot fi utilizate la o varietate de proiecte pentru executia constructiilor si instalatiilor, avand in vedere, in esenta, ca proiectarea, oriunde in lume (lasand la o parte specificitatile de natura tehnico-geografica), are la baza aceleasi principii calauzitoare.
Aceste modele de contracte cumuleaza o experienta de decenii in cadrul proiectarii si reprezinta documente care iau in considerare, de o maniera echilibrata, interesele ambelor parti implicate.
In anul 1999, FIDIC a emis o serie de contracte-standard pentru constructii si instalatii, care pot fi utilizate in functie de specificitatile proiectului avut in vedere. Trei dintre cele mai cunoscute modele standard sunt FIDIC „rosu”, FIDIC „galben” si FIDIC „verde”, denumite astfel in functie de culoarea acordata copertii documentului sub care au fost publicate:
- FIDIC „rosu” [„Conditii de contract pentru constructia cladirilor si pentru lucrari ingineresti proiectate de beneficiar”] (contractul de construire), a carui prima editie a fost elaborata in anul 1956, este utilizat pentru lucrari la care proiectarea este asigurata (aproape in intregime) de catre beneficiar.
Riscurile asumate de parti sunt echilibrate, iar plata lucrarilor se realizeaza in functie de declaratiile lunare de cantitati sau pe baza unor sume forfetare stabilite in functie de tipurile de lucrari agreate.
- FIDIC „galben”[„Conditii de contract pentru echipamente si constructii, inclusiv proiectare pentru echipamente electrice si mecanice si pentru cladiri si lucrari ingineresti proiectate de catre antreprenor”] (contractul pentru echipamente si proiectare-construire).
Acest tip de contract este utilizat in cadrul lucrarilor in care proiectarea este asigurata de antreprenor, care isi asuma, totodata, un nivel crescut al riscurilor contractuale. Reprezinta un contract cu suma forfetara, in care platile sunt efectuate pe baza situatiilor de lucrari certificate de catre inginer (ca si in cazul FIDIC „rosu”, administrarea contractului este asigurata de inginer).
- FIDIC „verde”, utilizat, in general, pentru proiecte cu o valoare redusa (spre exemplu, sub 500.000 de dolari) sau desfasurate pe un interval de timp scurt (spre exemplu, sub 6 luni), indiferent daca proiectarea este realizata de antreprenor sau de beneficiar. In cazul acestui contract, nu exista inginer, iar platile sunt lunare.
In plus, pe langa aceste trei forme de contract mentionate mai sus, FIDIC a elaborat si alte standarde, in functie de diversele caracteristici care pot aparea in cadrul unui proiect de construire (spre exemplu, proiecte finantate de banci, proiecte predate „la cheie”, proiecte care implica nu numai construirea ci si operarea acestuia de catre antreprenor etc.).
In Romania, importanta unor astfel de contracte a fost inteleasa in 2008, atunci cand a fost introdusa in legislatie obligatia, pentru autoritatile contractante, de a utiliza modele de contracte-standard FIDIC „rosu”, „galben” si „verde” in proiecte de achizitie publica (O.G. nr. 34/2006). Din pacate, ordinul prin care aceste contracte au fost aprobate a fost abrogat in anul 2009.
Incepand cu anul 2011, modelele de contracte-standard FIDIC „rosu” si „galben” au fost reintroduse pentru investitii din domeniul infrastructurii de transport de interes national, finantate din fonduri publice, desfasurate de toate unitatile aflate in subordinea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si numai pentru proiectele cu o valoare de peste 5 milioane de Euro.
Ca orice model de contract, tine de profesionalismul si pregatirea consultantului juridic modul in care sunt particularizate aceste tipuri de contracte FIDIC (prin intermediul Conditiilor Contractuale Speciale), in functie de caracteristicile tehnice, comerciale si legislative ale proiectului, respectiv spatiului in care sunt utilizate.
Pe plan international, contractele FIDIC „rosu” reprezinta forma de contract cea mai des utilizata pentru proiectele de lucrari de construire si instalatii proiectate de beneficiar.
Autor:
drd. Daniel MOREANU
Cu o experienta de peste 9 ani in domeniul juridic, drd. Daniel MOREANU este avocat reprezentand, pe parcursul carierei, companii multinationale de top, precum Deutsche Bank, Millennium Bank, NBGI, Oracle, Ford etc. Totodata, este autor al mai multor articole/studii de specialitate publicate in cele mai reputate reviste de drept din Romania. Pentru mai multe detalii, a se vedea: www.moreanulaw.com.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 113 – aprilie 2015, pag. 44
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns