«

»

DEDAL BAHAMAT: Istorie si constructii. Mausoleul eroilor de la Marasti

Share

Finantare: Programul operational regional Sud-Est REGIO
Beneficiar: Unitatea Administrativ Teritoriala a Judetului Vrancea
Executant: Asocierea – lider: SC DEDAL BAHAMAT SRL, – asociati: SC NS CONSART ’96 SRL, SC AG GRUPINSTAL SRL
Proiectant: Asocierea – SC ABRAL ARTPRODUCT SRL, SC LUDOCRIS SRL si SC INTERGROUP ENGINEERING SRL
Perioada derularii lucrarilor: iunie 2009 – noiembrie 2013

dedal aprilie foto 7Al treilea obiectiv din cadrul proiectului „Drumul de Glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial” a fost „Restaurare, consolidare si punere in valoare a cladirii Mausoleului eroilor de la Marasti si a incintei acestuia, amenajarea  zonei parcajului si consolidarea terenului de pe latura din dreapta a incintei”. 

Ansamblul mausoleului a fost construit pe un teren inalt, avand in dreapta o rapa de ╗50 m, iar in stanga un drum comunal. Cladirea mausoleului este construita subteran, pe doua niveluri suprapuse (doua subsoluri), deasupra solului realizandu-se doar cele doua case ale  scarilor de acces si peretele fundal, cu panourile care au inscripti­o­nate numele celor cazuti in lupte. Acest perete din marmura alba este marginit de doua ansambluri sculpturale din bronz, realizate de sculptorul Aurel Bordenache. Accesul in mausoleu se face prin doua intrari simetrice, cu usi metalice frumos ornamentate.

Mausoleul s-a ridicat la initiativa unor ofiteri si generali ai Armatei a 2-a Romane, care au infiintat „Societatea Marasti“. In ziua de 10 iunie 1928 s-a pus piatra fundamentala a mausoleului si s-a semnat si un “Act comemorativ” pentru construirea lui, Mausoleul fiind inaltat la cota 536, acolo unde s-au purtat luptele.

Criptele adapostesc osemintele celor cazuti pe aceste locuri in timpul bataliilor din vara anului 1917. In subsol se afla sarcofagele bogat ornamentate cu stucaturi, cu osemin­tele maresalului Alexandru Averescu si ale generalilor Arthur Vaitoianu si Alexandru Margineanu.

Structura mausoleului este din beton armat (stalpi, grinzi si placi), avand zidurile exterioare groase, din caramida, compartimentarile din zidarie de caramida, iar boltile din coji de beton armat.

Primul nivel subteran (subsolul 1), cu rol de expunere a materialului documentar si echipamentului militar din perioada razboiului, are inaltimea de doar 1,92 m, respectiv 1,77 m sub grinda. Iluminarea acestui spatiu se face prin luminatoarele din rotalit instalate in plafon.

Al doilea nivel subteran (subsolul 2) are o inaltime de 6,45 m in zona centrala si 3,77 m in axul boltilor la­terale. Pe conturul acestui spatiu sunt alveolele cu osemintele osta­silor romani si rusi cazuti pe campul de lupta.

Spatiul este decorat cu colonite neoromanesti, cu baza si capitelul bogat ornamentate.

Peste acestea se dezvolta arcele tipic neoroma­nesti, cu brau cu decoratie florala. Toate golurile de ventilare din acest spatiu sunt mascate de traforuri de­corative.

Incinta mausoleului este de forma dreptunghiulara, cu latura din spate arcuita.

Ansamblul, compus din constructii, terase si alei este perfect simetric fata de axul longitudinal. Poarta principala de acces are pe stalpul de piatra din stanga intrarii un vultur din bronz cu simbolurile regimentului sub gheare; celalalt vultur, de pe stalpul din dreapta, a fost imprumutat de o unitate militara din Focsani si nu a mai fost inapoiat.

In decursul timpului s-au facut o serie de interventii, in special pentru a rezolva problema infiltratiilor.

La momentul inceperii lucrarilor s-a constatat ca nivelul terasei de peste mausoleu crescuse substan­tial cu fiecare interventie de reparatii, inecand, practic, o treapta din cele doua, din fata peretelui fundal. Cu toate acestea nu se reusise  oprirea infiltratiilor apelor meteorice, deoa­rece umiditatea patrundea ingri­jo­ra­tor prin terase in interiorul mausoleului. Practic, se putea observa o picurare constanta in multe locuri, chiar si in perioade in care nu ploua.

In subsolul 2, la cota -6,28, -6,73, principala problema care a trebuit rezolvata a fost refacerea stucatu­rilor care impodobesc cavoul mare­salului Averescu si pe cele ale generalilor Vaitoianu si Margineanu, precum si a traforurilor decorative din axul boltilor de sub luminatoarele cu sticla tip Nevada, degradate de umiditatea excesiva.

Instalatia electrica de iluminat era compromisa. Se ajunsese sa se improvizeze o instalatie cu cablu aerian la un bec din mijlocul incaperii.

Ramele metalice (tamplaria), care sustin geamurile gravate in spatele carora se gasesc osuarele, erau ruginite.

Principalele lucrari executate la acest mausoleu, in afara de cele de rezistenta a constructiei (injectari etc), au fost:

  • Lucrari privind refacerea integrala a teraselor de peste mausoleu si din jurul lui;
  • Refacerea capacelor celor patru casute luminator cu rol de ventilare;
  • Refacerea acoperisurilor din piatra ale caselor scarilor, cu placi din granit rezistent la intemperii;
  • Lucrari de pietrarie exterioara: pavimente, inlocuiri placaje, curatiri, biocidari, hidrofobizari, demontari si remontari elemente ale constructiei din piatra, rostuiri. Inainte de aplicarea fiecarui tratament s-a facut analiza de specialitate a caracteristicilor pietrelor la momentul respectiv;
  • Referitor la sistemul de ventilare, cu rol foarte important in elimi­narea exceselor de umiditate si de uscare a elementelor constructive, s-a urmarit ca toate canalele de ventilare naturala sa fie desfundate;
  • Lucrari interioare, privind repa­ratiile tencuielilor in urma lucrarilor de injectari fisuri si de instalatii electrice;
  • Spalari, curatiri, chituiri tencuieli speciale;
  • Reparatii (restaurare) pardoseli mozaicate (dale si trepte);
  • Repararea, vopsirea tamplariei metalice si inlocuirea geamurilor gravate crapate, cu altele executate identic.

Situandu-ne in zona climatica cu diferente mari de temperatura intre vara si iarna, noapte si zi, materialul hidroizolatiilor nu poate rezista mult timp in aceste conditii. Astfel, pentru a mari durata de viata a hidroizolatiei, s-a mers pe principiul teraselor inverse, in care termoizolatia este montata peste hidroizolatii. Ideea este ca apa ce patrunde prin rosturile dalelor terasei sa se scurga rapid pe panta hidroizolatiei. In acest scop, s-a asternut peste termiozolatie un strat drenant din pietris cu granulatie mica spre suprafata de montare a dalelor pavimentului.

La fiecare luminator din mijlocul terasei s-au executat contrapante pentru directionarea apei in late­ralele luminatoarelor. Peste amorsa s-a montat hidroizolatia cu membrana dubla tip Pluvitec. Termoizolatia s-a executat din placi de sticla celulara, de 6 cm grosime, montate prin lipire cu adezivi bituminosi pe hidroizolatie, astfel incat intre placi sa ramana rosturi de scurgere. Apoi, s-a montat un strat de geotextil si stratul drenant din pietris.

In felul acesta s-a realizat un sistem de scurgere rapida a apelor meteorice, evitandu-se deformatiile pavimentului, iar acum se poate interveni la nivelul hidroizolatiei prin demontarea usoara a pavimentului.

S-a folosit un mortar modificat cu polimeri, furnizat de laboratoare specializate (Remmers), cu proprietati de etanseizare si aderenta foarte buna in lateral.

Ulterior, s-a executat impermeabilizarea cu solutie tip Kiesol.

In spatele mausoleului a fost refacuta terasa care duce pana la o rigola betonata cu scurgeri laterale stanga si dreapta prin zidurile de piatra, pentru a evacua apele meteorice cat mai departe de constructia subterana a mausoleului.

Placile (moloanele) din piatra ca si elementele spatiale cioplite in piatra (consolele) care aveau degradari majore au fost extrase si inlocuite cu altele din acelasi material.

In interior, la nivelul primului subsol (cota -2,08), a fost spalata intreaga zugraveala cu huma a peretilor.

Toate traforurile degradate din cheia boltilor de sub luminatoarele de tip Nevada, ca si cel mare din mijloc, au fost refacute intocmai din mortar modificat cu poliesteri (rasini) si praf de marmura, astfel incat sa reziste in conditii de umiditate.

Intreaga stucatura deteriorata de la cavourile bogat ornamentate ale maresalului Averescu si genera­lilor Vaitoianu si Margineanu a fost refacuta de specialistii in restaurare piatra ai MCC. Dupa uscarea integrala a stucaturilor respective s-a aplicat tratamentul de consolidare si hidrofobizare.

La intrarea in complex a fost amplasat un punct de informare si de vanzari bilete si pliante, dupa modelul folosit si la celelalte mausolee.

La exterior s-a amenajat spatiul verde, s-a refacut instalatia de iluminat exterior si de punere in valoare a fatadelor, precum si parcarea, gardul de incinta si poarta. Prin interventiile constructorului, cu sprijinul Consiliului Judetean si al reprezentantilor Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Vrancea, vulturul instrainat a fost recuperat si a fost montat pe stalpul portii.

Cea mai mare problema la lucrarile exterioare a fost cea a stabilizarii versantului din estul incintei. Aceasta s-a rezolvat cu o baterie din piloti, pe o lungime de aproximativ 100 m si o latime de 4 m, rigidizata la partea superioara cu o saiba orizontala, iar la baza versantului cu un zid de sprijin in lungul drumului comunal, ancorat in baterii de piloti forati.

La acest obiectiv, lucrarile de constructii au fost executate de antrepriza NS CONSART’96 S.R.L. condusa de ing. Vasile Soare, iar lucrarile de instalatii electrice de antrepriza S.C. AG GRUPINSTAL S.R.L.

Datorita unei bune colaborari dintre beneficiar, proiectant si executant s-au putut gasi solutii pentru readu­cerea acestui obiectiv la valoarea si frumusetea lui initiala.

Autor:
Dumitru Bahamat – director DEDAL BAHAMAT Galati 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 113 – aprilie 2015, pag. 62

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/04/10/dedal-bahamat-istorie-si-constructii-mausoleul-eroilor-de-la-marasti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.