«

»

IASICON SA: Centru de Management Integrat al Deseurilor – CMID – Rosiesti, judetul Vaslui

Share

Constructiile realizate de SC IASICON SA cuprind o gama diversificata de lucrari, de la cele noi, la consolidari si modernizari de monumente istorice si cultural-administrative. Intre lucrarile pe care societatea ieseana le-a abordat cu succes, de la infiintare pana in prezent, se afla si cele de infrastructura. In acest domeniu se inscrie si obiectivul pe care il prezentam astazi. Este vorba de o investitie care are ca destinatie recuperarea unor resurse considerate, pana nu de mult timp, deseuri.

Aceasta bogata paleta de lucrari a fost si este posibila deoarece SC Iasicon SA dispune de un potential tehnic si uman care ii permite sa execute orice gen de constructii.

 

aquaproiect foto 3Beneficiar: Consiliul Judetean Vaslui
Contractant: Asocierea SC IASICON SA – SC COMCONSTRUCT SRL – SC AQUAPROIECT SA Bucuresti
Amplasament: Teren cu o suprafata de 20 ha, in extravilanul comunei Rosiesti, aflat in proprietatea Consiliului Judetean Vaslui, cu acces la DN 24 pe DJ 244A si drumul comunal DC 52 care duce la satul Gura Idrici.

 

In luna octombrie 2014 au fost definitivate cu succes lucrarile proiectului “Constructia Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID), inclusiv a statiei de sortare si a statiei de tratare a levigatului, la Rosiesti, judetul Vaslui”. Proiectul are o importanta regionala, avand ca obiectiv principal gestionarea dese­urilor produse  in judetul Vaslui.

Parte integranta a “Sistemului integrat de management al dese­urilor solide in judetul Vaslui”, proiectul a fost elaborat in cadrul Programului de asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte in domeniul deseurilor solide – ISPA, investitiile prioritare fiind realizate din Fonduri Structurale POS Mediu – Axa prioritara 2, Programul Ope­rational Sectorial “Mediu “ si din alte fonduri.

Depozitul ecologic din localitatea Rosiesti va deservi intreaga zona a judetului Vaslui, aici fiind transportate toate deseurile menajere de la statiile de transfer din judet, precum si cele colectate direct din comunele limitrofe: Deleni, Costesti, Albesti, Bogdanesti, Vutcani, Rosi­esti, Vetrisoaia, Viisoara, Dodesti, Gara Banca, Gagesti, Berezeni, Suletea si Falciu.

Proiectarea centrului a avut in vedere evitarea oricaror riscuri pentru populatie. Nu vorbim despre amenajarea unei gropi de gunoi, ci despre o baza centrala de gestionare a deseurilor. Aici se vor aduce deseurile de la populatie, separate pe categorii reciclabile (hartie/carton, plastic/metal) si deseurile menajere. Deseurile reciclabile vor fi introduse in statia de sortare, fiind pregatite pentru reciclare. Deseurile menajere se transporta direct la depozitul ecologic de deseuri.

Este important de mentionat ca depozitul de la Rosiesti este un depozit de deseuri nepericuloase de tip menajer.

Nu sunt acceptate deseuri animaliere, deseuri lichide, deseuri periculoase din activitati medicale sau cu caracter inflamabil, exploziv, coroziv etc. Aceste tipuri de deseuri respecta “Criteriile pentru accep­tarea deseurilor in depozitele nepericuloase” din Ordinul nr. 95/2005. De aceea, la intrarea in depozit dese­urile sunt aduse de transportori autorizati, sunt cantarite si verificate.

In vederea realizarii acestui important obiectiv investitional au fost executate, in principal, urmatoarele lucrari:

  • Poarta de acces si sistem de paza si supraveghere, inclusiv imprejmuiri ale incintelor cu plasa bordurata galvanizata la cald, pe stalpi metalici galvanizati.
  • Depozitul de deseuri este realizat etapizat: prima celula este proiectata cu o capacitate de 1.380.000 mc (97.000 mp), avand ca an de inchidere 2025, iar a doua celula, cu o capacitate de 2.370.000 mc (57.700 mp), depozit ce se va realiza in 2026, avand ca an de inchidere 2037.
  • Echipament de cantarire, pod-bascula.
  • Cladire administrativa, Ac = 415 mp, cu o structura din zidarie de caramida ceramica cu grinzi, stalpi si plansee din beton armat, cuprin­zand: laboratoare, vestiare, sala de mese cu chicineta, birouri, camera control cantar si grupuri sanitare.
  • Cladire statie de sortare dese­uri, Ac = 1.753,2 mp, cu o structura metalica cu inchideri perimetrale din panouri sandwich, cuprinzand: hala primire si depozitare deseuri (S = 531,80 mp), hala sortare si presare: (S = 551,0 mp) si hala depozitare materiale rezultate (S = 526,50 mp). Capacitatea maxima de sortare este de 28.500 tone pe an. Linia de sortare lucreaza alternativ: pentru hartie si carton, cu o capacitate de 14.500 tone pe an, iar pentru plastic si doze de metal usoare, cu o capa­citate de 14.000 tone pe an.
  • Bazin tampon, Ac = 433,45 mp, cladire cu infrastructura tip cuva b.a. si suprastructura metalica deschisa, cu invelitoare din tabla cutata zincata galvanizata la cald.
  • Sistem de colectare levigat si statie de tratare levigat care cuprinde: cladire paturi uscare namol Ac = 222,50 mp; cladire ansamblu bazine SBR, Ac = 220,10 mp, containere tehnologice Ac = 92,0 mp. Cladirile au o infrastructura tip cuva b.a. si suprastructura metalica deschisa, cu invelitoare din tabla cutata zincata galvanizata la cald.
  • Cladire grup electrogen, Ac = 23,85 mp, cu o structura din zidarie de caramida ceramica cu grinzi, stalpi si plansee din beton armat, generator si bazin incendiu.

Realizarea CMID, prin lucrari de buna calitate, are drept rezultat un management al deseurilor in judetul Vaslui conform cerintelor Uniunii Europene, precum si o imbunatatire a calitatii mediului.

Autor:
ing. Minerva NANU – AQUAPROIECT SA 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 113 – aprilie 2015, pag. 8

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/04/10/iasicon-sa-centru-de-management-integrat-al-deseurilor-cmid-rosiesti-judetul-vaslui/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.