«

»

Inceput de nou secol pentru un constructor centenar: Panaite Mazilu

Share

mazilu aprilie foto 8Martie, luna martisorului si a inceputului „trezirii” la viata a tot ceea ce misca pe pamant, a consemnat in a doua parte a ei, mai precis pe 21, ziua echinoctiului de primavara, implinirea de catre prof. univ. emerit, academician Panaite Mazilu a unui secol de viata. O performanta care nu este la indemana oricui.

Laudabila aniversare performanta a fost din plin onorata de multi, foarte multi participanti, prezenti la evenimentul care a avut loc in Aula Bibliotecii Universitare bucurestene. In cadrul festivitatii care a avut loc, Centrul National pentru Inginerie Seismica si Vibratii din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, reprezentat de prof. univ. dr. ing. Ion VLAD, a facut cunoscute cateva dintre actiunile dedicate acestui moment aniversar:

  • realizarea aniversarului „Panaite Mazilu”;
  • lansarea premiului international anual „Panaite Mazilu”, incepand cu anul 2016;
  • realizarea medaliei aniversare „Panaite Mazilu la 100 de ani – 2015”.

Medalia aniversara a fost acordata atat sarbatoritului, cat si colaboratorilor apropiati, dr. ing. Horea Sandi, dr. ing. Mircea Mironescu si prof. univ. dr. ing. Ion Vlad.

Participantii la manifestare au primit aniversarul „Panaite Mazilu”.

Prezenta eminentului profesor universitar a starnit un interes deosebit in randul arhitectilor, pro­iectantilor, constructorilor, cadrelor didactice si studentilor, membri ai prestigioasei bresle a constructorilor.

Au fost evocate, la un asemenea prilej, pe langa datele personale ale sarbatoritului, bogatul sau palmares profesional si nu numai. Un bun prilej pentru toti cei din comunitatea constructorilor de a incerca sa-i urmeze performantele, performante care au determinat suficient de multe noutati, experiente si mai ales, reusite in toate situatiile carierei sale. Cand vorbim de un asemenea lucru nu ne gandim doar la numarul anilor parcursi pana acum, ci mai ales ca acesti ani – 100 – n-au fost traiti in van. Ei au insemnat o viata profesionala tumultuoasa pe santi­ere sau in aule universitare.

Suntem, deci, contemporani cu un constructor centenar, care poate fi usor remarcat (daca n-am observat sau n-am stiut pana acum) prin ceea ce a durat intr-o viata atat de indelungata. Iata doar cateva dintre reali­zarile sale mai importante:

  • Proiectele pentru Teatrul National, Sala Palatului, Palatul Parlamentului, Palatul Scanteii (azi Casa Presei), Aerogara Baneasa, Teatrul Municipal din Brasov, han­garul aeroportului Otopeni (azi „Henri Coanda”) si multe alte constructii de referinta;
  • In colaborare cu institute de proiectare si cercetare, in probleme de asistenta tehnico-stiintifica pentru calculul solicitarilor seismice: Hotelul Intercontinental din Bucuresti, Spita­lul Clinic Municipal tot din Capitala etc.;
  • Dupa seismul din 4 martie 1977 a coordonat, in cali­tate de expert, proiectele de consolidare ale Cazinoului din Sinaia, Castelului Peles, Tribunalului si Teatrului din Focsani, Complexului Bucur-Obor;
  • Dupa 1989, alaturi de apeciatul ing. Traian Popp, a contribuit la: transformarea structurii de rezistenta a hotelului Athénée Palace, verificarea cladirii de birouri cu 18 etaje din Piata Charles de Gaule, ambele din Bucuresti, consolidarea sediului BRD, a Catedralei Mitropolitane Iasi, a Palatului de Justitie din Capitala. Asadar, practic mai toate constructiile de importanta majora, in special din Bucuresti, au trecut prin filtrul profesionist al prof. Panaite Mazilu.

De remarcat ca o mare parte dintre proiectele la care a contribuit sunt strans legate de colaborarea profesionala deosebita cu ing. Petre Badea, distinsul manager al SC Aedificia Carpati.

Am inserat in randurile de mai inainte o scurta, foarte scurta referire la viata acestui mare si valoros constructor. Important, insa, este faptul ca suntem, iata, si martorii inceputului unui nou secol de viata pentru apreciatul profesor universitar. De mentionat ca domnia sa este, cred, cel mai longeviv profesor universitar din tara noastra in domeniul constructiilor.

Nu stim ce este in sufletul d-lui Panaite Mazilu la trecerea unui asemenea prag al vietii, intersectia a doua secole, dar, din toata inima, ii dorim in continuare o existenta la fel de laudabila, ca si centenarul pe care l-a atins pe 21 martie 2015.

Autor:
Ciprian Enache

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 113 – aprilie 2015, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/04/10/inceput-de-nou-secol-pentru-un-constructor-centenar-panaite-mazilu/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.