«

»

POPP&ASOCIATII: Solutii pentru structuri sigure

Share

popp-asoc_logoGama de servicii pe care compania POPP & ASOCIATII le ofera vizeaza o mare parte a domeniilor de activitate din constructii. Pornind de la proiectarea structurilor, care reprezinta principala activitate a companiei, conti­nuand cu studii dintre cele mai diverse (intre care amintim doar studii de impact ale unei excavatii – influenta cladirilor noi asupra celor invecinate, studii privind influenta panzei freatice, in cazul cladirilor cu mai multe niveluri subterane, studii privind microzonarea seismica sau studii la vant etc.) si incheind cu domeniul consultantei si cel al managementului de proiecte, POPP & ASOCIATII si-a creat o pozitie de lider in piata construc­tiilor, prin diversitatea si calitatea fara compromis a serviciilor oferite. Fiind recunoscuta ca promotoare a tehnologiilor de varf, compania isi completeaza permanent portofoliul de servicii cu noi domenii, reprezentand un model pentru firmele concurente si partenere, un generator de tendinte in piata constructiilor.

 

PROIECTARE INTEGRATA

Provocarile cu care se confrunta sectorul construc­tiilor, acum si in viitor, sunt multe si variate: proiectele devin tot mai complexe, in timp ce bugetele si termenele de predare scad continuu.

Din ce in ce mai mult, participantii la proiect trebuie sa fie luati in considerare si inclusi in fluxul de lucru. Noile reglementari ce apar si cerintele suplimentare de lucru sunt provocari care fac si mai dificila activitatea de proiectare si constructie.

Managementul cladirilor, pe intreg ciclul de viata, este, de asemenea, o cerinta din ce in ce mai importanta si multi clienti pun un accent tot mai mare pe durabilitate.

Consecintele acestor evolutii sunt previzibile: calitate mai redusa in constructii, venituri mai mici, riscuri mai mari legate de cresterile ulterioare ale costurilor.

Solutia este utilizarea unui sistem BIM (Building Information Modeling), care asigura un flux informational eficient pe toata durata de proiectare, construire si exploatare a constructiei si care, in final, se traduce direct printr-o crestere semnificativa a performantei. Aceasta este si calea pe care a urmat-o POPP & ASOCIATII.

BIM poate fi considerat ca o tranzitie marcanta in practica proiectarii. Spre deosebire de CADD (Computer-Aided Design and Drafting), care, in esenta, doar automatizeaza aspectele traditionale ale producerii desenelor, BIM repre­zinta o schimbare fundamentala.

BIM ajuta arhitectii si inginerii sa raspunda celor mai recente provocari din sectorul AEC, reusind, astfel, intr-o piata extrem de competitiva. Folosind metoda BIM, utilizatorii beneficiaza de informatii digitale consistente in toate fazele de management al ciclului de viata al cladirii, fiind, astfel, capabili sa-si creasca profiturile.

In loc sa piarda timp pretios cu sarcini repetitive, gene­ratoare de erori, modul de lucru BIM permite ingine­rilor sa se concentreze, in mod creativ, asupra procesului de proiectare, generand si optimizand variante multiple de solutionare a problemelor complexe aparute in fluxul de proiectare. Proiectantii fac, astfel, fata cu succes unor proiecte ambitioase si complexe.

Un alt element, extrem de important in managementul unei companii care lucreaza in domeniul constructiilor, este gestionarea cu precizie a costurilor. Modul de lucru BIM face foarte simplu de realizat aceasta cerinta, orice modificare a proiectului, deci a modelului unic informa­tional, fiind direct si imediat evidentiata in costuri.

Respectarea termenelor este un alt atu important al acestui mod de lucru.

Industria constructiilor – constand din arhitecti, ingineri, antreprenori si investitori – lucra, in mod traditional, cu do­cumente tiparite si obisnuia sa transfere informatia prin mijloace manuale, cu ajutorul hartiei, telefonului, faxului, postei si prin utilizarea postei electronice. In prezent, cu ajutorul BIM, folosind EDI (Electronic Data Interchange), sunt create noi proceduri de afaceri, pentru a permite schimbul electronic de date intre toate partile interesate in proiect. Distantele geografice nu mai conteaza.

 

DEPARTAMENTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE

Departamentul de Cercetare – Dezvoltare al POPP & ASOCIATII reprezinta o experienta unica, la nivel national, in cadrul unei companii din domeniul proiectarii de structuri. Acesta are, ca principale atributii, implementarea, in cadrul companiei, a metodelor inovatoare de lucru, precum si transpunerea in activitatea cotidiana de calcul si proiectare a experientei acumulate de-a lungul anilor in cadrul companiei.

Printre domeniile de activitate ale departamentului se pot enumera:

 • Colaborari de cercetare in domeniul sistemelor constructive si solutiilor tehnice de ultima ora;
 • Actualizarea permanenta a metodelor si progra­melor de modelare, analiza si calcul la nivel european si mondial;
 • Dezvoltarea de programe si solutii de calcul proprii;
 • Participarea activa la dezvoltarea si revizuirea codu­rilor de proiectare;
 • Dezvoltarea si aplicarea unor tehnologii si solutii tehnice de avangarda, majoritatea dintre ele in premiera nationala;
 • Desfasurarea mai multor programe de validare experi­mentala a solutiilor tehnice dezvoltate in cadrul companiei;
 • Participarea, in calitate de parteneri, in cadrul mai multor programe de cercetare nationale si internationale;
 • Publicarea de articole privitoare la solutiile tehnice adoptate si aplicate, obiectivele proiectate si rezultatele cercetarilor efectuate;
 • Participarea activa la conferintele nationale si internationale de profil;
 • Dezvoltarea si imbunatatirea permanenta a procesului de proiectare din cadrul companiei.

 

PROIECTARE STRUCTURI

Domeniul principal de activitate al companiei este cel de proiectare si consultanta in constructii, in prezent, POPP & ASOCIATII fiind o societate de top pe acest segment de activitate. Compania a cunoscut o ascen­siune continua, impunandu-se pe piata treptat, prin seriozitate si profesionalism, dovedind permanent ingeniozitate, inventivitate si creativitate. Portofoliul sau de proiecte este extrem de divers, cuprinzand lucrari cu grad inalt de dificultate, precum infrastructuri de foarte mare adancime, de pana la 6 subsoluri sau structuri dintre cele mai inalte, de pana la 35 de etaje supraterane. Cresterea numarului de angajati a permis abordarea unor lucrari tot mai complexe, dar si dezvoltarea si consolidarea departamentelor sale: proiectare structuri (proiectare, expertizare, verificari tehnice, consultanta), inginerie geotehnica si management in constructii.

 

PROJECT MANAGEMENT

Departamentul de Project Management al POPP & ASOCIATII ofera solutii atat pentru managementul proiectelor, cat si pentru managementul lucrarilor de constructie. Actiunile departamentului au la baza conceptul BIM in 5 dimensiuni. In afara celor 3 dimensiuni spatiale, mai intervin: timpul de realizare si resursele implicate (specialisti, logistica, resurse financiare etc.).

O alta directie distincta a acestui departament este asistarea clientilor sai in activitatile de ofertare si contractare si de urmarire a lucrarilor de dezvoltare. Acest lucru se realizeaza prin solutii si specialisti dedicati pentru aceste activitati cum ar fi diriginte de santier, responsabili tehnici cu executia, cu asigurarea calitatii, cu sanatatea si siguranta ocupationala, cu controlul costurilor, sau responsabili cu achizitiile.

 

INGINERIE GEOTEHNICA

In calitatea sa de proiectant si consultant pe specialitatea pentru domeniul ingineriei geotehnice, POPP & ASOCIATII isi concentreaza eforturile in furnizarea informatiilor complete necesare unei proiectari de specia­litate sigure si economice, aliniata timpurilor moderne. Au fost, astfel, preluate, cu succes, responsabilitatea investigatiilor de teren, proiectarea si verificarea lucra­rilor pentru multe proiecte de anvergura din Romania.

Realizarea corespunzatoare a Studiului Geotehnic, prin investigatii de teren si laborator cat mai si­gure si de incredere, executate intr-o maniera eficienta, precum si prin analizarea atenta a diferitelor solutii care apar in cadrul proiectului, duce la obtinerea unor informatii cu grad ridicat de utilitate, si a unor date obiective si complete. Aceasta face posibila reducerea coeficientilor de siguranta in procesul de calcul si proiectare si implicit, reducerea costului executiei excavatiei si al sistemului de fundare.

Pentru realizarea lucrarilor de investigare de teren, POPP & ASOCIATII raspunde cerintelor proiectului ferm, intr-un timp redus, bazandu-se pe personal specializat. Compania utilizeaza specialisti instruiti pentru tipul de lucrari pe care il executa, fiind permanent coordonati de ingineri cu experienta.

Pentru obtinerea informatiilor sunt utilizate tehno­logii performante: utilaje si tehnologii avansate, eficiente si adaptate conditiilor diferite din teren, res­pectandu-se cerintele proiectului.

Echipa de proiectare geotehnica din cadrul POPP & ASOCIATII analizeaza datele obtinute in urma investiga­tiilor si, prin multiple corelatii si interpretari actuale, furni­zeaza parametrii geotehnici optimi pentru situatia analizata in teren, in concordanta cu cerintele Beneficiarului, ale autoritatilor si cu cerintele de proiectare.

Compania se bazeaza, in analizele realizate si solu­tiile propuse pentru excavatii si fundatii, pe un calcul avansat, prin utilizarea de programe performante, programe care au la baza metoda elementului finit. Solutiile propuse sunt analizate atat din punctul de vedere al rezistentei si sigurantei constructiei, cat si din punct de vedere economic si tehnologic.

 

MONITORIZAREA CONSTRUCTIILOR IN EXECUTIE SI IN EXPLOATARE

Dispunand de o logistica moderna, un departament din cadrul grupului are ca obiect de activitatea urmarirea in timp a constructiilor (monitorizare topografica, monitorizare geotehnica, monitorizare seismica), activitate obligatorie in conformitate cu normativele in vigoare. Pe perioada executiei constructiei sunt vizate atat urmarirea constructiei noi cat si monitorizarea influentei executiei asupra vecinatatilor (constructii, drumuri, retele). Este o metoda moderna de analiza si control si in acelasi timp furnizeaza informatii obiective pentru calibrarea parametrilor de calcul prin procedee de tip back-analysis. In acelasi timp, este o metoda indispensabila pentru identificarea unor potentiale situatii de atentie sau de avarie, stand la baza interventiilor rapide in situatiile critice.

 

CONSULTANTA

Bazandu-se pe experienta globala dobandita, pe know-how-ul profesional individual, pe rezultatele acti­vi­tatii Departamentului de Cercetare – Dezvoltare, POPP & ASOCIATII ofera solutii rapide si eficiente, atat din punct de vedere tehnic, cat si economic, privind feza­bilitatea proiectelor propuse. Compania ofera, pentru fiecare situatie analizata, solutii alternative, solutii practice, permitand, in final, alegerea variantei optime.

Intelegand ca fezabilitatea unui proiect implica costuri si timp de concept, costuri si timp de executie si costuri de interventie „post-event”, POPP & ASOCIATII furnizeaza solutii optimizate complete, pornind de la investigatiile preliminare (cercetarea terenului de fundare, ridicari topografice, relevee, teste si incercari distructive si nedistructive privind materialele etc.), continuand cu analize comparative pe mai multe solutii propuse din care sa se aleaga varianta cea mai potrivita si ajungand, in final, la supervizarea lucrarilor de executie, conceperea proiectelor, proiectarea, implemen­tarea si analiza rezultatelor programelor de monitorizare care vegheaza la sanatatea constructiei, a solutiilor pentru building mana­gement si facility management, la analize de risc pe termen mediu si lung.

 

CONSOLIDARI

POPP & ASOCIATII ofera solutii pentru aducerea constructiilor la un nivel de performanta contemporan, utilizand metode bazate pe performanta si consecinte.

Lucrarile de consolidare sunt abordate prin tehnici si solutii adecvate caracterului si tipului constructiei in functie de:

 • importanta si destinatia constructiei (existenta si cea viitoare);
 • modul si perioada in care a fost realizata constructia (monumente istorice);
 • zona geografica in care se afla constructia (hazard natural);
 • implicatiile tehnico-economice pe care le atrage exercitiul consolidarii.

Pornind de la caracterul constructiei si de la scopul urmarit, compania noastra propune solutii de consolidare cu:

 • materiale traditionale (lemn, zidarie);
 • materiale moderne pe baza de beton (beton armat, beton precomprimat, beton armat cu armatura rigida, beton armat cu fibre disperse, beton prefabricat) sau otel (solutii cu profile laminate la cald, profile laminate la rece, structuri reticulare, structuri pe cabluri etc.)
 • materiale si solutii de ultima generatie: fibre de carbon, fibre de sticla, mase plastice, izolatori seismici, amortizori de vibratie si multe altele.

 

TESTE PE MATERIALE IN SITU SI IN LABORATOR

In cadrul grupului, o echipa cu o experienta profesionala deosebita este dedicata incercarilor in teren si in laborator pentru determinarea caracteristicilor fizico-mecanice ale materialelor. Sunt acoperite doua directii principale: i) incercari distructive si nedistructive pentru confirmarea materialelor puse in opera la constructiile noi (incercari pe epruvete de beton, incercari pentru armatura-beton, metalografie etc); ii) incercari nedistructive si prelevarea de probe din constructiile existente, activitate deosebit de importanta in vederea evaluarii corespunzatoare a constructiilor existente si indicarea unor solutii de reabiltare / consolidare eficiente.

 

EXPERTIZE TEHNICE

In vederea intocmirii expertizelor tehnice se are in vedere: evaluarea starii in care se gasesc constructiile existente, gasirea solutiilor pentru aducerea structurilor la un nivel de performanta vizat, gasirea solutiilor pentru interventii de extindere, suprainaltare, modificari functionale, investigarea cauzelor si mecanismelor prin care s-a produs degradarea constructiilor in urma actiunilor naturale sau a unor accidente (forensic engineering), estimarea tehnico-financiara a implicatiilor rezultate in urma proceselor de evaluare si a solutiilor de interventie; analize de risc.

 

FORENSIC ENGINEERING

Aceasta activitate s-a dezvoltat ca urmare a tot mai multor solicitari primite din partea firmelor de asigurare / reasi­gurare de a investiga accidente din domeniul constructiilor, accidente determinate de diversi factori (incendii, alunecari de teren, cedarea unor elemente de structura din cauza acumularii de zapada sau a varia­tiilor de temperatura etc).

Activitatea de investigare este dublata de o munca de cercetare pentru determinarea cauzelor care au condus la producerea unui eveniment.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 113 – aprilie 2015, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/04/10/poppasociatii-solutii-pentru-structuri-sigure/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.