«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Centrul Multifunctional Craiova – Pavilionul Central

Share

recon araco foto 7Antreprenor: Asocierea SC RECON SA, SC ROMELECTRO SA, SC MITLIV SRL
Beneficiar: MUNICIPIUL CRAIOVA
Proiectant general: SC PROIECT BUCURESTI SA
Subcontractant: SC ENERGOMONTAJ SA, POPECI UTILAJ GREU SA, SC MIR2000 SERVICE SRL, SC NEI GUARD SRL, SC DATASOFT SRL, SC ERPIA SA, SC X-TAL SRL, SC GAZ CONSTRUCT SRL
Diriginte de santier: SC PROJECT-THC SRL 

Centrul Multifunctional Craiova ofera firmelor expozante toate faci­litatile necesare, cladirea dispunand de instalatii moderne de functionare, aparatura si echipamente electrice si electronice de ultima generatie.

Valoarea intregii investitii se ridica la suma de 64.250.000 lei, aproximativ 14.275.000 Euro.

Lucrarile aferente proiectului „Centrul Multifunctional Craiova” au inceput la data de 15.06.2011, fiind prevazute sa se intinda pe o durata de 30 de luni si jumatate, insa, in urma unui efort sustinut si a unei echipe competitive, S.C. RECON S.A. a reusit sa finalizeze proiectul cu un avans de 3 luni. In toata aceasta perioada, pe santier au lucrat, in medie, cate 200 de muncitori.

Din punct de vedere arhitectural, Pavilionul Central este o cladire ampla cu un regim S+P+2E si o inaltime de 27 m. Forma circulara, cu diametru de 80 de metri, este completata de terasele si rampele inconjuratoare, care au rol de legatura intre nivele. Etajele 1 si 2 sunt concepute sub forma de inele, prin retrageri succesive in raport cu parterul, dand astfel nastere unui atrium central acoperit de o cupola placata cu sticla.

Cladirea Centrul Multifunctional Craiova, cu o suprafata construita la sol de 4.760 mp si una utila de 12.600 mp adaposteste:

 • spatii de birouri cu suprafete intre 50 mp si 95 mp;
 • spatii expozitionale interioare si exterioare;
 • 4 sali de conferinte, cu o suprafata de 105 mp si capacitate de 125 persoane fiecare;
 • Centru de presa, cu o suprafata de 59 mp;
 • Bursa de contacte, compusa din doua sali cu o suprafata de 33 mp fiecare;
 • Foyere pentru discutii libere, dotate cu masute si fotolii, cu capa­citate totala de 80 de locuri.

Cladirea este echipata cu sisteme de ventilatie si climatizare moderne, centrala termica, instalatie de stingere a incendiului cu sprinklere, instalatie TV, instalatie de sonorizare. Salile de conferinte sunt dotate cu echipamente IT, sisteme de sonorizare, sisteme video si audio iar una dintre ele, suplimentar cu cabina pentru traduceri simultane.

La subsolul cladirii se regaseste un adapost de protectie civila, cu o suprafata de 139 mp si o capacitate de 138 de persoane.

Circulatia personalului si a vizitatorilor in interiorul cladirii este asigurata de 6 scari principale si 4 lifturi panoramice, personalul administrativ si clientii folosind doua lifturi cu capacitatea de 8 persoane fiecare, patru scari secundare si doua lif­turi de marfa, cu capacitatea de 2 tone/lift.

Fatada cladirii are o suprafata cilindrica de 3.250 m2,  din care:

 • 650 m2 suprafata vitrata – perete cortina;
 • 2.600 m2 suprafata opaca – fatada ventilata Trespa si ceramica.

Cupola, care formeaza acoperi­sul cladirii, executata din 375 tone metal, realizata de societatea Popeci Utilaj Greu SA, are o suprafata a invelitorii de 3.650 m2, din care 1.550 m2 suprafata din sticla.

La constructia cladirii s-au folosit:

 • 13.000 metri cubi de beton;
 • 1.500 tone armatura din otel beton;
 • 84 tone de armatura rigida din profile metalice (BAR).

Pentru buna functionare si desfa­surare a activitatilor, in jurul cladirii s-au amenajat:

 • spatii expozitionale: 2.860 metri patrati;
 • spatii de parcare: 330 locuri in zona sud si 34 locuri in zona nord;
 • spatii verzi: 11.000 metri patrati;
 • alei carosabile si pietonale de acces in incinta si in cladire.

Centrul Multifunctional Craiova a fost predat la cheie oficialitatilor locale, pe 10 octombrie 2013, dupa 27 de luni de activitate intensa.

Buna executie a acestui proiect si a altor proiecte insemnate a permis societatii RECON Craiova SA sa ajunga pe locul 43 in „TOPUL 100 ANTRPRENORI GENERALI IN CONSTRUCTII 2013”.

Facand o comparatie intre Centrul Multifunctional Craiova si Centrul Romexpo obtinem urmatoarele date: Centrul Romexpo are un diametru de 130 de metri si o suprafata expozitionala interioara de 14.000 metri patrati, iar Centrul Multifunctional Craiova are un diametru de 80 de metri si o suprafata expo­zitionala interioara de 11.000 metri patrati, suprafata expozitionala totala interioara si exterioara fiind egala la ambele centre.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 113 – aprilie 2015, pag. 32

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/04/10/trofeul-calitatii-araco-centrul-multifunctional-craiova-pavilionul-central/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.