«

»

CNCisC: Investigarea interdisciplinara a efectelor seismelor asupra mediului construit

Share

cncisc siglaCa si in iarna lui 2013 spre 2014, roiuri de cutremure mici ne aduc aminte ca Miorita s-a nascut la intersectia a trei placi tectonice… Poate ca marile cutremure de Vrancea, care au intervale clasice de recurenta de cateva decenii, nu sunt prea departe, dar asta este o alta poveste… Oricum, pentru membrii CNCisC nu este un secret ca, atunci cand se produc, aceste miscari au caracteristici practic unice in lume, iar aria afectata este deosebit de mare.

Dupa decenii de confe­rinte privind comportarea constructiilor, ar fi ideal ca fiecare membru CNCisC sa isi cunoasca structura casei in care locuieste si unde ar fi niste locuri care nu prezinta pericole la o miscare mai puternica. Sa zicem ca trec cu bine de marele seism si se felicita ca sunt ingineri sau specialisti in domenii tehnice inrudite, profesii care vor fi la mare cautare, mai ales dupa o secventa „tare de Vrancea“. Curiozitatea tehnica de a sti cum s-au comportat constructiile sau alte categorii de lucrari si retele ii va conduce pe teren, mai intai la constructiile la care au participat in diferite etape.

Acum un an am prezentat „Metodologia privind investigarea de urgenta a sigurantei post-seism a cladirilor si stabilirea solutiilor-cadru de interventie“, indicativ ME-003-2007. Dar, in mediul construit sunt si alte cerinte. La nivel national investigatia tehnico-stiintifica a tuturor efectelor impune un efort deosebit iar pierderea unor date privind efectele ar fi irecupe­rabila. In concluzie, Romania si autoritatile tehnice nu isi pot permite sa piarda datele de observatie de pe teren pe care trebuie sa le putem corela cu cele din inregistrarile instrumentale si cu reglementarile tehnice. In acest scop, de mai multi ani, la INCERC s-a conceput un sistem de investigare interdisciplinara, pe teren si cu tehnici informationale avansate, a efectelor asupra constructiilor cu diferite functiuni, dupa cutremure puternice.

Structura teritoriala ar fi alcatuita din cateva Centre Regionale si personal din Sucursalele INCD URBAN-INCERC, Inspectoratul de Stat in Constructii, Prefecturi/Primarii, M.A.I. – lnspectoratele pentru Situatii de Urgenta, Centre Universitare, Institute si birouri de proiectare, ARIS, CNCisC, AICR, AICPS etc. Nucleul sistemului ar fi reprezentat de Sucursala INCERC Bucuresti a INCD URBAN-INCERC, care va coordona si colaborarea la sistem a sucursalelor INCD URBAN-INCERC din teritoriu (Iasi, Timisoara si Cluj), ca niste centre regionale care vor conlucra cu Inspectoratul de Stat in Constructii si cu Centrele Universitare. Avand in vedere aria extinsa care va fi afectata in urma unui cutremur de Vrancea, se va urmari crearea unor centre regionale si in municipiile Brasov si Constanta, acolo unde exista facultati in domeniul constructiilor.

Echipele pentru inspectia pe teren vor fi formate in colaborare cu aceste institutii si trebuie sa acopere, in mare masura, toate domeniile implicate. De aceea, este necesara instruirea si reinstruirea periodica a unui numar de colaboratori, prin cursuri de pregatire la fiecare din cele cinci centre regionale. In perioada care urmeaza, ar trebui incheiate niste protocoale de colaborare si identificate resursele financiare, logistice si umane disponibile. Comisia noastra ar putea fi un pionier in acest sens, prin implicarea membrilor in structurarea sistemului propus.

Autor:
ing. Emil-Sever GEORGESCU – vicepresedinte Constructii CNCisC, Cercetator Stiintific I – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila – URBAN-INCERC

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 114 – mai 2015, pag. 57

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/05/09/cncisc-investigarea-interdisciplinara-a-efectelor-seismelor-asupra-mediului-construit/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.