Beneficiar: Consiliul Judetean Dolj
Constructor: Asocierea SC Romconstruct Holding Grup SA & SC Coral SRL
Diriginte de santier: SC Project-Thc SRL
Monument de arhitectura – clasat in grupa A, de valoare nationala si universala –, Palatul Jean Mihail, care gazduieste in prezent Muzeul de Arta din Craiova, a fost construit intre anii 1900 si 1907, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, la cererea lui Constantin Mihail, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania acelor vremuri. Din punct de vedere arhitectural, Palatul Jean Mihail inglobeaza elemente care apartin barocului tarziu, unicitatea sa fiind determinata de bogata arhitectura ornamentala interioara si exterioara, de materialele de calitate exceptionala folosite la amenajare, cat si de dotarile avangardiste pentru acea perioada.
Valoros atat datorita colectiilor de importanta nationala si universala pe care le adaposteste, cat si din punct de vedere arhitectural, Muzeul de Arta din Craiova – Palatul Jean Mihail s-a numarat printre primele obiective cultural-turistice ale zonei care a beneficiat de fonduri structurale pentru reabilitare odata cu aderarea Romaniei la UE.
Aerul de eleganta si gust rafinat i-a fost redat printr-un amplu proiect de restaurare-consolidare, demarat in urma cu cativa ani. Muzeul a fost inchis publicului de la sfarsitul lunii august 2010, contractul de finantare nerambursabila fiind incheiat in luna a zecea a anului 2009, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (Autoritate de Management POR) si Consiliul Judetean Dolj si avand o perioada de implementare de 57 de luni.
Sursa de finantare a proiectului, Fondul European de Dezvoltare Regionala – Fonduri structurale alocate prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, a adus aproximativ 8 milioane de euro, la care s-a adaugat contributia Bugetului National si a celui Local. Fondurile au fost directionate catre lucrari de rezistenta, lucrari de restaurare si arhitectura, lucrari de instalatii – electrice, de ventilatie (la subsol), sanitare si incalzire. De asemenea, a fost realizat un nou sistem integrat, corespunzator standardelor in vigoare, cuprinzand sisteme antiefractie, detectie si stingerea incendiului, supraveghere video, control acces si voce date, iar in spatiile protejate impotriva incendiilor, cu substante de tip FM 200. De asemenea, a fost necesara proiectarea si executia unei instalatii de exhaustare si evacuare a fumului si gazelor fierbinti, cat si instalarea de lifturi pentru persoanele cu dizabilitati si pentru transportul obiectelor de patrimoniu.
S-a intervenit asupra structurii cladirii, prin consolidarea peretilor, refacerea planseelor din lemn de la parter si etaj, acestea fiind inlocuite cu grinzi metalice. Cat priveste lucrarile de arhitectura, care ridica, de obicei, cele mai mari probleme la o astfel de lucrare, s-au restaurat elementele decorative interioare si exterioare, obloanele, tamplaria, balustradele, treptele din holul de onoare, ornamentele metalice si pardoselile, care acum arata impecabil.
In urma lucrarilor de restaurare, consolidare si arhitectura s-a procedat la curatarea si restaurarea luminatoarelor, a ornamentelor si decoratiilor interioare si exterioare si la refacerea pardoselilor, zugravelilor si tencuielilor, la refacerea sau inlocuirea elementelor de tamplarie si feronerie degradate si a candelabrelor si la hidroizolarea demisolului.
Lucrari de refacere si restaurare (finisaje interioare, pardoseli, decoratiuni si instalatii) au fost efectuate si la imprejmuire, reparatii ale tencuielilor, curatirea vegetatiilor de pe elementele din beton, curatirea si vopsirea confectiilor metalice; la portile de acces din strada Unirii – curatirea si vopsirea confectiilor metalice, refacerea tocului cadru al portii sudice de pe latura vestica a incintei; la stalpul de iluminat din curtea interioara, fatada vestica – dezasamblarea, curatirea, restaurarea si vopsirea, iar pentru unul dintre stalpi a fost necesara inlocuirea, instalatia electrica fiind refacuta in totalitate; la statuia Theodor Aman – curatirea bustului din bronz, refacerea fundatiilor, inclusiv a soclului, a placajului din travertin; la paviment – restaurarea si completarea pavajului actual, inclusiv rigolele si bordurile; la scarile exterioara vest, exterioara est, exterioara nord si interioara nord – desfacerea tuturor elementelor care intra in compunerea scarii, inlocuirea celor degradate cu altele identice din acelasi material si curatirea pietrei precum si completari de trepte, chituiri locale, curatirea si revopsirea balustradei din fier forjat si a mainii curente.
Au fost montate materiale hidroizolante acolo unde a fost necesar, a fost curatat, cu ajutorul substantelor decapante, stratul de vopsea invechit; la decoratiunile exterioare au fost refacute ornamentele (replica dupa modele originale din rasini sau din ipsos compozit); la ornamentele metalice – grilaje, parapet balcoane – s-au completat partile lipsa, s-a curatat cu peria si substante decapante si s-a revopsit.
La loggia etaj fatada est – refacerea tencuielilor, a ornamentelor si a zugravelilor; – refacerea, in intregime, a cornisei; la burlane – au fost refacute aparent din tabla inox pe vechile trasee; la pardoseli parchet – refacerea dupa modelele originale; la sala studio – curatirea, restaurarea intregii ornamentatii (completari, tiviri de rosturi si revopsirea in culorile originale); la tamplarie – curatirea stratului de vopsea cu ajutorul substantelor decapante sau prin ardere si reparatii, acolo unde a fost cazul; la luminatoare – refacera panourilor transparente din acelasi material – sticla; la lucarne – completarea elementelor lipsa si restaurarea (curatirea) elementelor existente; la plansee – inlocuirea elementelor din lemn degradate (grinzi-podina), schimbarea stratului termoizolant de caramida cu vata minerala; la statuete – refacerea conform cu orginalele din beton armat sau rasini poliesterice rezistente la factorii atmosferici; la invelitoarea din tabla – refacerea cu tabla din zinc; la elemente decorative ale invelitorii – refacerea elementelor lipsa conform cu cele originale, restaurarea celor deteriorate; la invelitoarea din ardezie – inlocuirea placutelor de ardezie lipsa; la luminatoarele de pe acoperis – montarea geamurilor si chituire.
De asemenea, s-a procedat la: inlocuirea peretilor actuali din zidarie de la etaj; redimensionarea unor incaperi (care au atras dupa sine desfacerea si remontarea ornamentelor tavanelor); refacerea tamplariei de stejar, conform cu cea originala; revizuirea si inlocuirea jgheaburilor si burlanelor pentru asigurarea scurgerii apelor; montarea unui lift pentru persoanele cu handicap locomotor in spatiile proiectate in acest sens; construirea unei rampe mobile de acces pentru persoanele cu handicap la intrarea de pe latura de vest.
Au fost restaurate toate elementele decorative interioare, in conformitate cu cele originale; a fost restaurata toata tamplaria originala (curatata, reconditionata, vopsita), atat la usi, cat si la ferestre, inclusiv obloanele si feroneria aferenta; ornamentele metalice au fost curatate, revopsite si in unele locuri, completate partile lipsa; pardoselile din parchet au fost inlocuite cu un parchet nou din stejar, dupa modelul original; in holul de acces principal a fost completat si restaurat mozaicul; la holul de onoare au fost reparate si chituite treptele degradate, balustrada a fost curatata si vopsita; luminatoarele au fost curatate si restaurate; au fost restaurate toate elementele decorative de pe fatadele exterioare.
Totodata, au fost refacute, in proportie de suta la suta, instalatiile electrice, sanitare, termice, asigurand modernizarea cladirii. Instalatia de iluminat arhitectural este compusa acum din 58 de proiectoare care evidentiaza arhitectura fatadelor, curtea interioara, aleile, montandu-se si stalpi de iluminat.
Palatul a fost acoperit cu ardezie si dotat, inca de la inceput, cu instalatie electrica si incalzire centrala.
Pretuit pentru valoarea sa artistica, el a figurat inca din anul 1947 ca unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura civila de la inceputul secolului al XX-lea.
Lucrarile realizate au constat si in amenajari exterioare, intervenindu-se si asupra zonelor verzi, a aleilor, scarilor exterioare, balustradelor, la refacerea bustului lui Theodor Aman si a portii de acces – si ea o opera de arta.
Fiind vorba de o cladire inscrisa in lista monumentelor de patrimoniu, lucrarile de restaurare au fost facute in asa fel incat sa pastreze elementele si materialele originale. Astfel, publicul vizitator va (re)descoperi valoroasa stucatura, in parte aurita, luminatoarele, oglinzile venetiene, plafoanele si cartusele pictate, candelabrele cu ornamente din cristal de Murano, coloanele, scarile din marmura de Carrara, peretii tapisati cu matase de Lyon, lambriurile, mobilierul stil, feroneria, toate dand incaperilor un aer de eleganta si gust rafinat.
Recunoscandu-l ca un simbol al judetului Dolj si al regiunii Oltenia, din punct de vedere cultural-istoric, si considerandu-l o carte de vizita a zonei, Muzeul de Arta Craiova nu este doar o capodopera de arhitectura. El este si o resedinta permanenta a artei europene, dar mai ales a celei romanesti si care, incepand cu data de 20 martie 2015, si-a redeschis portile pentru publicul local si nu numai, adept al artelor frumoase.
Autor:
Simona-Gabriela Croitoru, consultant HR – PROJECT-THC SRL
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 114 – mai 2015, pag. 48
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns