«

»

Alegeti ALUPROF pentru cele mai solicitante proiecte! SISTEME DIN ALUMINIU REZISTENTE LA FOC

Share

RC_iunie_interior_Page_36_Image_0002Datorita utilizarii sistemelor din aluminiu de tip EFEKT, cladirile din sticla sunt admirate si repede recunoscute. Structura solida a profilelor si sticla stralucitoare asigura un efect deosebit, cu atat mai mult atunci cand cladirea atrage atentia si printr-o arhitectura originala.

Compania Aluprof are in portofoliu constructii care atrag privirea trecatorilor prin aspectul atipic. In decursul unui an, in Polonia apar peste 250 de cladiri noi executate cu sisteme din aluminiu Aluprof. Cu ele se construiesc fatade de saloane auto, banci si hoteluri, facultati, spitale, parcuri tehnologice si incubatoare, opere, filarmonici, zgarie-nori, complexuri comerciale si de divertisment.

Compania Aluprof SA, parte din Grupa Kety, este unul dintre cei mai mari distribuitori europeni de sisteme din aluminiu. Datorita solutiilor unice, produsele Aluprof pot fi utilizate atat in constructii comerciale, cat si civile.

 

Aluminiul este un material folosit din ce in ce mai mult in constructiile contemporane. Aceasta tendinta este influentata in primul rand de proprietatile sale: rezistenta si plasticitatea deosebita, precum si durabilitatea care il face deosebit de rezistent la coroziune. 

Sistemele din aluminiu rezistente la foc Aluprof permit executia asa-numitelor zone de incendiu din cla­­diri, zone care asigura conditii cores­punzatoare de evacuare a persoa­nelor. Piata sistemelor antiincendiu este rela­tiv stabila din punctul de vedere al solutiilor tehnice: structurile bazate pe profile cu umpluturi ignifuge corespunzatoare si accesoriile suplimentare sunt cunoscute de peste zece ani.  Rezistenta la foc a acestui tip de structuri poate varia, in functie de necesitati, intre clasele EI15 si EI120 pentru structurile verticale, iar pentru acoperisuri, cel mai des, intre clasele RE30 si REI30.

Exigentele in privinta rezistentei la foc in constructii sunt intr-o permanenta crestere, iar aria sigurantei si protectiei persoanelor impo­triva efectelor focului si fumului este una dintre cerintele prioritare in arhi­­tectura contemporana. Astfel, piata sistemelor antiincendiu este mare, iar dinamica dezvoltarii sale este decisiv mai mare decat in cazul sistemelor de baza pentru usi, ferestre si pereti cortina, cedand numai in fata dinamicii cresterii vanzarilor celor mai noi solutii, cele care asigura econo­misirea energiei si realizarea construc­tiior pasive.

Sistemele rezistente la foc sunt modernizate si perfectio­nate continuu. Dezvoltarea lor consta atat in cres­terea rezistentei la foc, extinderea posibilitatilor structurale, aria umpluturilor, a feroneriei si accesoriilor suplimentare ce pot fi utilizate, cat si in eficientizarea proceselor tehnologice si reducerea consumului de manopera in productie si pe santier.

Peretii despartitori si usile antiincendiu se bazeaza, cel mai adesea, pe profile cu izolare termica. Acesta nu este elementul cheie care influenteaza rezistenta la foc. Totusi, utilizarea se­paratoarelor termice face ca acest sistem sa poata fi folosit nu numai la peretii separatori interiori ci si la exterior.

Exista sisteme de pereti si usi care nu au la baza proprietati ignifuge, insa datorita utilizarii de car­tuse ignifuge suplimentare, de accesorii si fero­nerie corespunzatoare, se obtin, in final, caracteristicile construc­tiilor antiincendiu. De regula, insa, solutiile care indeplinesc cerintele clasei EI se bazeaza pe profile special proiectate pentru indeplinirea acestor cerinte. Aceste profile sunt construite de regula simetric, ceea ce le ofera doua avantaje: o rezistenta identica la foc, indi­ferent din ce parte are loc incendiul, si, totodata, o structura optima din punctul de vedere al confectionarii profi­lelor, al prelucrarii lor ulterioare si al montajului.

Un exemplu de constructie sime­trica cu posibilitati tehnice mari, de fapt unul dintre cele mai populare sisteme de separatoare si usi antiincendiu de pe piata poloneza, este ALUPROF MB-78EI. Profilele lui au 3 camere, dintre care cea din mijloc este, totodata, zona de izolare termica. Acesta permite utiliza­rea a doua tipuri de cartuse ignifuge: tip GKF sau CI, care, in functie de pozi­tionarea si numarul de camere in care vor fi folosite, asigura obtinerea clasei de la EI15 pana la EI90. Totodata, structura este foarte rezistenta: permite executia de usi si pereti cu gabarit mare, este flexibila din punctul de vedere al tipului de feronerie, incuietori, autoincuietori si alte accesorii care se pot monta pe ea, avand, de asemenea, o gama larga de grosimi ale umpluturilor, care variaza intre 6 mm si 49 mm.

Impreuna cu MB-78EI se poate utiliza atat sticla singulara rezistenta la foc, cat si seturi complexe termoizolate, executate cu acest tip de sticla. Este posibila, totodata, renuntarea, in cadrul separatoarelor antiincendiu, la profilele verticale intre panourile de sticla, ceea ce da un efect vizual atractiv al peretilor fara despartitoare.

Solutiile de etanseizare a usilor permit obtinerea parametrilor corespun­zatori de rezistenta la infiltrarea apei si a aerului, cumulat cu etanseitatea la fum in clasa Sm, Sa.

Sistemul MB-78EI con­stituie, totodata, o baza pentru alte structuri inte­resante: usi glisante auto­mate MB-78EI DPA in clasele EI15 si EI30, precum si separatoare antiincendiu MB-118EI cu rezistenta la foc in clasa EI120. Aceasta ulti­ma structura se bazea­za pe profile cu 5 camere, in care fiecare camera este umpluta cu un car­tus ignifug, iar aria de vitrificare ajunge la 84 mm.

In gama sistemelor de fatada antiincendiu, putem exemplifica structurile ALUPROF MB-SR50 EI si MB-SR50N EI. Acestea se bazeaza pe sistemele de baza de stalpi si traverse, dotate cu cartuse ignifuge in interiorul profilelor si cu accesorii suplimentare care functioneaza in spatiul dintre umpluturi. Astfel, fatada antiincendiu nu difera vizual cu nimic fata de varianta sa de baza.

Sistemele MB-SR50 EI si MB-SR50N EI sunt, de asemenea, solutii universale: se pot utiliza atat sub forma de constructii exterioare, cat si sub forma de separatoare interioare inalte, din ele putand fi executate si geamuri pentru acoperisuri. Fatadele verticale sau cele inclinate fata de verticala cu un unghi de ±15° au o rezistenta la foc in clase de la EI15 la EI60, iar vitrificarile pentru acoperisuri, clasa RE30 / REI20. Desi indeplinesc criterii severe de siguranta la incendii, aceste sisteme ofera o mare libertate pentru conceperea unor corpuri arhitectonice deosebite: in structurile spatiale, segmentele fata­delor verticale pot fi imbinate la un unghi de ±7,5°, iar aco­perisurile pot fi plane sau inclinate la un unghi de 80°, formand structuri cu una sau doua diferente de nivel. Acestea pot fi imbinate estetic cu fatade verticale.

O trasatura importanta a separatoarelor antiincendiu este posibilitatea de imbinare a diverselor structuri cu pastrarea clasei corespunzatoare de rezistenta la foc. Un exemplu in acest sens il reprezinta usile sistemului MB-78EI construite in fatada. Toata structura executata astfel poate avea clasa EI30 sau EI60. O posibilitate si­milara de constructie a usilor MB-78EI exista si in sistemul de pereti MB-118EI. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 115 – iunie 2015, pag. 38

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/06/01/alegeti-aluprof-pentru-cele-mai-solicitante-proiecte-sisteme-din-aluminiu-rezistente-la-foc/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.