«

»

GEOSTUD: Utilaje noi, performante noi!

Share

RC_iunie_interior_Page_15_Image_0002Prin achizitia unei instalatii de foraj complet echipata pentru executarea de studii geotehnice si prin completarea aparaturii de laborator geotehnic cu noi aparate si componente performante, SC GEOSTUD SRL este in masura sa execute lucrari cu un grad ridicat de complexitate in domeniul infrastructurii.

 

Odata cu extinderea lucrarilor pentru autostrazi, cu reabilitarea linii­lor CF pentru viteze ale trenurilor de 160 km/h si cu inceperea lucrarilor la noi magistrale ale metroului bucu­restean, au aparut probleme in ceea ce priveste stabilizarea unor alune­cari de teren, executia tunelurilor pentru autostrazi si a liniilor de cale ferata reclamand efectuarea unor incercari complexe de teren si laborator. De aceea, a aparut ca esentiala necesitatea dotarii SC GEOSTUD SRL cu utilaje si aparatura moderna, performanta, care sa faca fata noilor abordari si sa alinieze societatea noastra la standardele calitative ale Uniunii Europene.

Astfel, prin accesarea fondurilor europene si alocarea de fonduri proprii, s-a reusit ca, intr-o perioada scurta de timp (anii 2011 – 2014), sa se doteze laboratorul geotehnic cu aparatura adaptata sa faca fata noilor cerinte tehnice (foto 1 si 2). De asemenea, s-a achizitionat o instalatie performanta pentru foraje geotehnice / piezometrice / inclinome­trice – Beretta T44 (an de fabricatie 2014) – capabila sa preleveze cu o mare acuratete probe netulburate (foto 3 si 4).

Cu dotarile din prezent (aparate de compresiune triaxiala si monoaxiala, aparate de forfecare, aparate pentru determinarea compresibi­litatii), dotate cu computer si soft, s-a reusit efectuarea unor incercari deosebite, cum sunt:

  • forfecarea directa reversibila, unde s-a vizualizat trasarea auto­mata a curbelor pentru evidentierea dilatantei (fig. 1);
  • determinarea valorii maxime a efortului tangential (curba a – fig. 2) si a valorilor reziduale, obtinute prin forfecare reversibila (curbele b si c – fig. 2);
  • incercarea in aparatul de compresiune triaxiala, pentru determi­narea valorii parametrilor rezistentei la forfecare pe drumuri de efort de descarcare, determinari specifice excavatiilor adanci in conditii de siguranta.

De altfel, in cadrul laboratorului geotehnic exista o preocupare permanenta pentru perfectionarea unor proceduri si crearea unor dispozitive cum sunt:

  • supunerea probelor la incercari ce depasesc valorile normate, care pot urmari sarcini de pana la 4.000 kPa;
  • crearea unor dispozitive de pre­levare, prin carotaj, a epruvetelor din pamanturi supraconsolidate;
  • dezvoltarea unei tehnici noi de saturare mai rapida a epruvetelor pentru triaxial, comparativ cu metoda obis­nuita, care reduce timpul necesar sa­turarii cu cel putin 40%, tehnica pre­zentata in cadrul Simpozionului de Cai Ferate – UTCB in octombrie 2014.

O astfel de dotare si abordare a facut posibil ca SC GEOSTUD SRL sa fie angrenata in gasirea unor solutii viabile pentru stabilizarea unor alunecari de teren sau fundare pe terenuri dificile, la Auto­strada Lugoj – Deva lot II si III, Autostrada Orastie – Sibiu – lot III, si in elaborarea de studii geoteh­nice pentru reabili­tarea liniei de cale ferata, coridorul IV.

In ceea ce priveste utilajul nou achizitionat, acesta se afla deja in exploatare, dovedindu-si din plin eficienta. S-au executat cu el pana in prezent circa 1.300 ml de foraje in carotaj continuu, cu prelevare de probe si SPT in foraje cu o viteza de 20-25 ml/zi in pamanturi coezive, necoezive si roci, la investitiile: Varianta Ocolitoare Tg. Jiu, Autostrada Lugoj – Deva lot 3, Autostrada Sebes – Turda – lot 1, reabilitarea liniei CF Coslariu – Vintu de Jos sau la stabilizarea unor alunecari de teren in judetele: Mures, Gorj, Constanta, Hunedoara etc.

Dotarea performanta existenta si gradul superior de calificare a personalului au facut posibila participarea noastra ca subproiectant de specialitate, alaturi de firme autoh­tone si straine mari, la licitatiile publice pentru noile lucrari de infrastructura.

Autori:
Petru Nicolae – director general
ing. Daniel Calin – sef de laborator analize si incercari in constructii
dr. ing. Aurel Barariu – consilier 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 115 – iunie 2015, pag. 16

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/06/01/geostud-utilaje-noi-performante-noi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.