«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: Contributia la edificarea sistemului hidroenergetic national (VIII). Barajul GURA RAULUI si CHEMP Cibin (Jud. Sibiu). Amenajarea RAULUI MARE – AVAL (Jud. Hunedoara)

Share

RC_iunie_interior_Page_02_Image_0002Continuam serialul privind lucrarile hidrotehnice prin care SC Hidroconstructia SA a contribuit la edificarea sistemului hidroenergetic national, prezentand, in episodul de fata, barajul Gura Raului si CHEMP Cibin si amenajarea Raului Mare – aval.

 

Barajul Gura Raului si CHEMP Cibin (Jud. Sibiu)

 

Acumularea Gura Raului constituie o prima etapa in amenajarea raului Cibin, in scopul asigurarii apei potabile pentru consumatorii din zona Sibiului. Acumularea asigura un debit de apa potabila de 1.440 l/s care impreuna cu alte surse existente satisface actualele nevoi ale zonei.

Ca folosinta secundara, acumularea a permis instalarea unei microuzine hidroelectrice la piciorul barajului cu o putere instalata de 3,70 MW.

In amplasamentul barajului, valea Cibinului prezinta o sectiune trapezoidala. Roca de baza este reprezentata aproape in totalitate prin gnaisuri cu rare intercalatii si intruziuni de pegmatite.

In zona albiei, pe o fasie de cca. 75 m au fost evidentiate o serie de falii cu un grad de alterare si fisurare foarte pronuntat. Acest aspect a impus ca la fundarea barajului pe aceasta zona sa se realizeze un radier continuu in zona ploturilor 10-16, precum si schimbarea pantei contrafortului.

Suprafata bazinului in sectiunea de captare este de 137 km2, iar debitul mediu al raului este de 2,34 m3/s.

 

Barajul: in faze preliminare solutia tehnica a pendulat intre baraj de anrocamente si baraj de beton cu contraforti-ciuperca. Tehnico-economic, s-a impus solutia a doua.

Barajul Gura Raului este a patra lucrare de acest tip din tara dupa Secu (40 m), Stramtori (52 m) si Poiana Uzului (80 m).

Barajul este alcatuit din 22 ploturi cu urmatoarele caracteristici: inaltimea maxima – 73,50 m, latimea plotului –  15,00 m, latimea contrafortului – 4,50-8,00 m, latimea la baza – max. 61,20 m, latimea la coronament – 4,00 m, coeficientul de evidare – 0,63, lungimea la coronament – 328,00 m, volumul barajului – 328.000 m3 beton, volumul acumularii – 15,50 mil.m3.

In albie, din cauza caracteristicilor mai slabe ale rocii, s-a adoptat o solutie cu radier continuu pe partea din aval de axa barajului si o largire a contrafortului de 4,00 m spre aval.

Intre ploturi etansarea s-a facut cu tabla de cupru si banda Sika M 35 iar in fundatie cu un voal alcatuit din doua siruri de foraje de injectii de 45 m si 40 m adancime. In aval de voalul de etansare s-a executat un sir de foraje de drenaj de 30 m adancime.

Pentru evacuarea debitelor mari, s-au prevazut 3 ploturi deversoare si cu contraciuperca pentru realizarea suprafetei deversante care poate evacua un debit de 800 m3/s. Pentru disiparea energiei apei deversate s-au construit doua bazine betonate de disipare cu dinti Rebok.

S-au prevazut 2 goliri de fund (in ploturile 13 si 15) cu Ř = 1.000 mm, de tip vertical, dotate cu cate doua vane plane in carcasa si batardou clopot. Impreuna pot evacua un debit de 32 m3/s.

In plotul 17 este prevazuta o conducta de by-pass cu Ř = 800 mm, cu priza directa in lac pentru asigurarea alimentarii cu apa a municipiului Sibiu in perioadele cand centrala este in revizie si care debuseaza in aval de lacul compensator, direct in camera de incarcare a conductei de aductiune.

 

CHEMP Cibin: Priza de apa pentru centrala hidroelectrica este realizata in plotul 19 printr-o conducta cu Ř = 1.600 mm prevazuta cu vana fluture si batardou la paramentul barajului.

Centrala este amplasata la baza versantului drept, sub nivelul terenului si este echipata cu o turbina Francis de 3,70 MW. La suprafata terenului nu este decat o cladire mica, cu aspect local, care adaposteste camera de comanda si activitati administrative. Productia de energie este de cca. 12,40 GWh/an. Functionarea centralei este subordonata regimului de asigurare a alimentarii cu apa a municipiului Sibiu. Canalul de fuga tranziteaza debitul turbinat pana la bazinul compensator, amplasat la cca 1 km in aval.

 

 

Amenajarea Raului Mare – aval (jud. Hunedoara)

 

Amenajarea hidroenergetica Raul Mare – aval este cuprinsa intre CHE Clopotiva si confluenta Raului Mare cu raul Strei si este localizata in depresiunea Hategului pe cursul inferior al Raului Mare, cotele extreme ale amenajarii fiind de la Clopotiva la Santamaria Orlea intre 490,00 si 295 mdM.

Amenajarea este compusa din trei noduri hidroenergetice (Ostrovul Mic, Paclisa si Hateg) cu lacuri de acumulare realizate la adapostul unor diguri perimetrale din materiale locale, cu baraj si centrala in front de retentie si sase centrale amplasate pe canale de derivatie (Ostrovul Mare, Carnesti I, Carnesti II, Totesti I, Totesti II si Orlea).

Tehnic, si centralele cu acumulare si cele pe canal de derivatie se bazeaza pe proiecte tipizate pentru fiecare solutie, diferentele dintre centralele sau barajele aceleiasi solutii tehnice fiind cotele de realizare si arhitectura interioara si exterioara.

Caracteristicile energetice principale cumulate ale amenajarii in cascada sunt: volum total acumulat – 29,14 mil.m3; caderea bruta totala – 170 m; debit instalat – 90 m3/sec;  puterea instalata – 134,3 MW; productia de energie – 175,3 Gwh/an.

Centralele de pe canalul de derivatie sunt de doua tipuri:

  • avand blocul camerei vanelor adiacent centralei, priza descarcandu-se direct in camera spirala a turbinelor fara conducta fortata (Candesti II si Orlea);
  • avand conducte fortate intre camera de incarcare – casa vanelor si cladirea centralei (Ostrovul Mare, Candesti I, Totesti I si II).

Ca grad de importanta in rezolvarea celor 9 noduri care formeaza amenajarea aval, mentionam ca toate amenajarile cu lac de acumulare de pe Raul Mare – aval sunt de clasa a II-a, iar toate centralele de pe canalul de derivatie din amenajarea Raului Mare – aval sunt de clasa a III-a.

Autor:
ing. Mihai Cojocar 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 115 – iunie 2015, pag. 4

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/06/01/hidroconstructia-sa-contributia-la-edificarea-sistemului-hidroenergetic-national-viii-barajul-gura-raului-si-chemp-cibin-jud-sibiu-amenajarea-raului-mare-aval-jud-hunedoara/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.