Apa este elementul cel mai distructiv pentru structurile din beton, zidarie, lemn, piatra naturala etc., motiv pentru care hidroizolatiile reprezinta componente de importanta critica la orice tip de constructie. Potentialul distructiv al apei poate depasi efectul distructiv al dezastrelor naturale, razboaielor sau incendiilor. De asemenea, apa si umiditatea excesiva sunt responsabile de formarea mucegaiului si implicit de efectele acestuia asupra sanatatii oamenilor.
Cunoscutul specialist Michael T. Kubal enunta in lucrarea sa “Construction Waterproofing Handbook” doua principii de baza ale hidroizolatiilor:
Principiul unu (90%/1%): 90 la suta din problemele de infiltratii apar pe 1% din suprafata exterioara a cladirii.
Principiul 99%: Aproximativ 99 de procente din infiltratii sunt atribuite altor cauze decat defectelor de material sau de sistem.
Combinand cele doua principii se poate prezuma ca problemele de neetanseitate ale hidroizolatiilor vor aparea pe 1% din suprafata exterioara a unei cladiri si ca 99% din probleme vor avea alte cauze decat defectele de material.”
Daca la cele de mai sus se adauga un executant neexperimentat, cu management defectuos, cu echipamente neadecvate, cu personal slab calificat, rezultatul final devine usor de anticipat. De altfel, erorile de executie reprezinta de departe principala cauza a hidroizolatiilor nereusite.
Nereusita lucrarilor de hidroizolatii incepe de multe ori chiar de la investitor, care poate impune de la inceput un buget limitat, bazat doar pe considerente financiare si nu pe studii de fezabilitate consistente. E adevarat ca reducerea costurilor este justificata si necesara, dar numai pana la limita la care stabilitatea structurala si etanseitatea la apa si umiditate nu sunt afectate. O abordare extrem de economica conduce la achizitionarea celor mai ieftine servicii si materiale, ceea ce se transpune de cele mai multe ori in rezultate nesatisfacatoare, riscand ca, in final, cheltuielile de mentenanta si alte pierderi financiare asociate sa depaseasca semnificativ pretul unui sistem de hidroizolatie adecvat si durabil. De asemenea, un studiu geotehnic superficial si nerelevant se propaga negativ in toate fazele constructiei: proiectare, construire, exploatare, comportament in timp, durata de viata. O proiectare neatenta, indiferent de cauze, nu asigura o stabilitatate structurala corespunzatoare, conditia majora pentru realizarea unei hidroizolatii performante. Selectia materialelor si alcatuirea sistemelor de hidroizolatii pe criteriul pretului cel mai mic reprezinta alta eroare frecventa, cel mai adesea asumata, desi ponderea in costul final al structurii e redusa, ignorand faptul ca produsele alese si instalate au o durabilitate limitata ce trebuie corelata cu durabilitatea structurii si ca in final trebuie sa functioneze impreuna pe tot ciclul de viata al cladirii. Privitor la materiale, in marea majoritate a cazurilor, pe intreg fluxul tehnologic se instituie controale de calitate si teste si, de aceea, este putin probabil ca acestea sa cedeze, desi producatorii constientizeaza ca respectarea normelor de calitate impuse de standarde nu se coreleaza obligatoriu si cu o executie reusita.
Iata cateva erori tipice care se fac la executia unei lucrari de hidroizolatii:
- planificare defectuoasa, monitorizare si controlul calitatii ineficiente
- nerespectarea cerintelor si procedurilor impuse de producator privind modul de pregatire a suprafetelor
- nerespectarea tehnologiilor si procedurilor de instalare a produselor si sistemelor
- tratarea superficiala a detaliilor critice de tipul penetratiilor, rosturilor de dilatare, rosturilor de turnare, terminatiilor, imbinarilor intre diferite componente ale sistemului
- nerespectarea regulilor de buna practica in constructii
- corelare si colaborare neadecvata cu ceilalti subcontractanti
- utilizarea personalului slab calificat, fara experienta, fara disciplina muncii
- lipsa de instruire si de constientizare a personalului
- lipsa unor masuri preventive de protectie a materialelor instalate impotriva deteriorarilor accidentale produse de alte activitati de santier, in cazul conditiilor atmosferice nefavorabile sau pe durata intreruperii temporare a lucrarilor
- realizarea betoanelor subvibrate, cu segregari, netratate corect la intarire sau cu fisuri peste limitele proiectate
- solicitarea inlocuirii/reducerea consumurilor/eliminarea unor materiale din sistem in vederea reducerii costurilor
O hidroizolatie ratata este intotdeauna rezultatul unui cumul de factori si de aceea o abordare corecta, selectia sistemelor adecvate si achizitionarea unor servicii de proiectare si executie profesionale pot reduce sau chiar elimina riscurile de nereusita.
Bibliografie:
– Construction Waterproofing Handbook: Michael T. Kubal
– Hoffmann Architects Journal – Waterproofing Challenges: Richard P. Kadlubowski, AIA and Dean W. Yates, AIA
– The Manual of Below-Grade Waterproofing Systems: Justin Henshell, C.W. Griffin
Autor:
ing. Cristian Tanase – Iridex Group Plastic
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 115 – iunie 2015, pag. 22
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns