«

»

Personalitati romanesti in constructii – Decebal ANASTASESCU

Share

RC_iunie_interior_Page_38_Image_0001S-a nascut la 27 iunie 1926 in Lugoj.

Dupa terminarea, in anul 1945, a Liceului C. Diaconovici Loga din Timisoara, a urmat cursurile Facultatii de Constructii – Institutul Politehnic Timisoara, pe care le-a absolvit, ca sef de promotie, in anul 1950.

Activitatea a inceput-o ca asistent la cursul de Rezistenta materialelor. A fost numit, totodata, asistent la cursurile de Mecanica teoretica si Statica Construc­tiilor. In anul 1955, a fost avansat sef de lucrari la Statica Constructiilor, unde a predat, pana in anul 1959, cand a fost indepartat din invatamant, de autoritatile de atunci, pe motive politice.

Activitatea tehnica, de proiectare, a inceput-o in anul 1951, in paralel cu cea didactica, la IPROMIN, Filiala din Timisoara, unde a proiectat: cladirea „Instalatiei de macinat huma”, Medgidia; silozurile funicularelor la Troita – Craciunesti, Lelese – Cerisor, Teliuc; hala compresoare de la intreprinderea din Teliuc; turn de extractie, Savarsin; cladirea „Filtrului cu saci”, intreprinderea Phoenix, Baia Mare; fundatia masinii de extractie, Teliuc.

Din anul 1956 a lucrat la Filiala IPCH Timisoara, proiectand lucrari hidrotehnice: subansamble la Statia de pompare Aranca – Cenad; Barajul Secu (STE + PT), Resita (H = 38 m).

Trecand la IRPT (DSAPCT, IPROTIM) incepand cu anul 1958 a proiectat, in colaborare, numeroase tipuri de structuri, dintre care se remarca: blocuri turn (S + P + 8E) la Moroasa, Resita (cadre – pereti structurali, de tip celular); poligon panouri mari, Resita; bloc (P + 6E), Piata Victoriei nr. 5, Timisoara; blocuri (S + P + 7E), str. N. Paulescu nr. 1 B, Timisoara; blocuri (S + P + 8E), bdul. G-ral. Dragalina nr. 2 si nr. 7-8, Timisoara; blocuri (S + P + 10E), calea Sagului si Circumvolutiunii, Timisoara, din beton usor de granulit (in premiera nationala); corpul inalt (P + 7E), Universitatea de Vest, Timisoara; hotelurile Central (S + P + 6E) si Continental (S + P + 15E), Timisoara; hotelul Hercules (S + P + 9E), Baile Herculane; castel de apa (500 mc – metoda de calcul originala, Lugoj); podul Michelangelo peste Bega – primul pod din beton precomprimat din Timisoara; podurile peste Bistra la Otelul Rosu si Voislova (infrastructura), peste Pogonis, la Valeapai (infrastructura); Spitalul Clinic Judetean (S + P + 9E), corpul central (C1), Timisoara; cladirea salii festive (consolidare) a Colegiului C. Diaconovici Loga, Timisoara.

In anul 1966 a devenit consilier la IPROTIM, contribuind la stabilirea solutiilor optime pentru structuri de rezistenta, iar intre anii 1966 – 1970 a fost consilier si la ISPE, Filiala din Timisoara, avizand proiectele centra­lelor termo tehnice.

Mentionam ca, prof. Decebal Anastasescu, in calitate de proiectant si consilier, a avut contributii importante tehnico-economice – unele inedite -, ceea ce i-a adus respectul inginerilor din Timisoara si chiar din tara.

Dupa seismul din 1977, a participat la elaborarea proiectelor de consolidare a doua cladiri din Bucuresti si la asistenta tehnica pe santierele acestora. De asemenea, a participat la elaborarea noilor normative privind protectia antiseismica a constructiilor civile si industriale (P100-78, P100-81). A propus elaborarea unui spectru seismic specific zonei Banatului (afectat de seisme crustale), diferit de cel caracteristic seismelor vrancene, introdus in normative, precum si microzonarea munici­piului Timisoara. A reusit (in colaborare cu prof. Angelu Gadea) includerea Timisoarei intr-o zona de intensitate 7 (fata de 6, cat era prevazut din anul 1963). Un factor decisiv in aprobarea modificarii l-a constituit introdu­cerea betonului usor cu granulit la realizarea structurilor din Timisoara, ceea ce a condus la economii de otel-beton care au compensat consumul suplimentar de otel-beton necesar majorarii gradului de protectie antiseismica.

Dupa seismele din Banat (1991) – cu focarele in zona Banloc-Voiteg -, a examinat numeroase cladiri avariate, propunand masuri de consolidare (exemplu: bisericile din Banloc si Livezile).

Prof. Decebal Anastasescu a continuat activitatea la IPROTIM pana in anul 1992, in acelasi stil de munca si cu aceleasi rezultate remarcabile. Dupa acest an si-a continuat activitatea in calitate de consultant, expert tehnic si verificator de proiecte la mai multe societati particulare de proiectare din Timisoara, in special la SC PATH’S ROUT SRL.

Dintre expertizele tehnice, amintim: in Timisoara: consolidare mansarda internat, str. Onesti; reamenajare cladire str. Rodnei nr. 8; amenajare, extindere, mansardare Sediu Soros; consolidari, modificari pavilionul 3, Leaganul de copii; consolidari pavilionul 4, Leaganul de copii; consolidare Muzeul de Arta; depozit de marfuri preambalate; amenajare Universitatea Banatul; mansardare sediu Grafoprint; amenajare Amfiteatru cardiologie; extindere sediu Temeco; modernizare hala montari ferme; cladire birouri si depozit SC Timpolis; consolidare sala festiva C. Diaconovici Loga; hala de productie SC Arthema; extindere Clinica BROL; renovare si extindere hala de productie C. Buziasului; extindere sediu SC Allianz-Tiriac; amenajare sediu Volksbank; sediu Eurobank si showroom Toyota; reamenajare sediu SC UMT SA si Centrul Crestin; extindere sala Olimpia si spatii comerciale SC NOVA-TIM; in afara orasului Timisoara: cladire Sanatoriul nr. 2, Rahitism, Eforie Sud; reamenajare Hotel Roman, Baile Herculane si maga­zinul Timis, Caransebes.

Precizam ca dr. ing. Decebal Anastasescu a elaborat, singur sau in colaborare, peste 160 de expertize tehnice (cele inserate mai sus fiind dintre cele mai importante) si peste 170 de verificari de proiecte.

In anul 2004, i s-a decernat Diploma si Medalia pentru OPERA OMNIA, din partea AICPS, ca o recunoas­tere a intregii sale activitati in domeniul proiectarii.

O parte insemnata a activitatii sale o reprezinta cer­cetarea stiintifica, axata in special pe studiul structurilor spatiale de tipul cadrelor (din 1954) si al cadrelor-pereti structurali (din 1966).

In studiul cadrelor spatiale in stadiul elastic si al reazemelor fixe, a adus contributii originale, apreciate de specialisti din Anglia, Franta, Germania, U.R.S.S. Rezultate originale a obtinut si din cercetarea cadrelor spatiale pe reazeme deplasabile (interactiunea structura – teren de fundare), incluzand si efectele reologice (curgerea lenta a betonului si consolidarea argilei). De asemenea, a elaborat o metoda de calcul originala privind calculul structurilor spatiale de tipul cadrelor-pereti structurali.

Ca o recunoastere a acestor rezultate stiintifice de valoare, a fost invitat de Council on Tall Buildings and Urban Habitat sa participe la Conferinta internationala de la Bethlehem (S.U.A., 1972), unde, pe langa rezultatele obtinute, a prezentat si raportul de sinteza General Review of Standards for Concrete Buildings in East European Countries — State of Art Report (in colaborare cu prof. Constantin Avram).

Mentionam ca este membru al Council on Tall Buildings and Urban Habitat din anul 1970, si a participat la elaborarea primei monografii referitoare la proiectarea cladirilor inalte Monograph on the Planning and Design of Tall Buildings – Concrete and Masonry Buildings (1978).

Rezultatele obtinute in cercetarile intreprinse au fost incluse in cartea „Structuri spatiale“ (coautor) aparuta la Editura Academiei Romane (1978), distinsa cu Premiul Aurel Vlaicu al Academiei si editata, intr-o versiune revizuita, sub titlul Space Structures, Editura Elsevier, Amsterdam – Oxford – New York – Tokyo (1984).

Prof. Decebal Anastasescu are si o insemnata activitate publicistica; in afara cartilor amintite a elaborat (autor sau coautor) peste 130 de lucrari, publicate in diferite reviste din tara sau strainatate, majoritatea prezentate si la diferite manifestari stiintifice – lucrari de continut, cu idei originale, facandu-se cunoscut in randul specialistilor din tara si, spre onoarea numelui sau, din strainatate.

Amintim ca este doctor inginer din anul 1973, prezentand teza „Calculul cadrelor spatiale din beton armat pe reazeme deplasabile”.

Prof. Decebal Anastasescu continua, si in prezent, sa activeze cu cercetari care se refera la interactiunea dintre structura si terenul de fundare, in special la cele referitoare la efectele factorului timp in calculul acestei interactiuni.

Referitor la acest subiect, autorul considera ansamblul structural spatial din figura 1, constituit din substructurile A (cadrul spatial de beton aramat) si B (fundatii izolate si terenul de fundare). In acest mod este posibila analizarea, in timp, a efectelor celor doua tipuri de actiuni (forte exterioare si deplasari impuse) si aplicarea, totodata, a computerelor de mica sau medie capacitate, cu o memorie suficienta pentru operatiile numerice nece­sare. Terenul de fundare poate fi inclus prin discretizarea acestuia in elemente finite tridimensionale sau simplificat prin elemente monodimensionale sau de tipul unor reazeme elastice, pe baza unor ipoteze practic acceptabile.

Sistemul ecuatiilor de echilibru, in metoda depla­sarilor, este:

Rezolvand acest sistem de ecuatii in doua etape, reazeme fixe (I), respectiv deplasarile (II), se obtin deplasarile finale ale nodurilor substructurii A:

unde:

si in functie de DA, eforturile finale ale acestei substructuri:

In cazul general al terenurilor neomogene (stratificate), eforturile intr-o sectiune s, a a cadrului spatial in etapa II se obtin utilizand relatia:

reprezinta efortul in sectiunea s, in sistemul de coordonate local (a = 1, 2, 3), datorita cresterii deplasarilor terenului de fundare necoeziv (nisipos), cauzata de relaxarea eforturilor substructurii A:

In calitate de coordonator stiintific la INCERC, Filiala Timisoara, in perioada 1996 – 2004, a fost presedintele Comisiei de avizare a lucrarilor de proiectare specifice.

Pentru activitatea  didactica si stiintifica de exceptie, in anul 1966 i s-a conferit titlul academic de profesor onorific de catre Universitatea Politehnica Timisoara.

Prof. Decebal Anastasescu a fost si membru in: Consiliul tehnico-economic al Comitetului executiv al Consiliului Popular al judetului Timis; Comisia de structuri – inginerie seismica a ICCPDS, Bucuresti; Comisia de structuri a CNIT (vicepresedinte); Consiliul de conducere al revistei Constructii; Comisia Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice pentru Banat-Crisana; Comisiile pentru atestarea expertilor tehnici si verificatorilor de proiecte etc. si este membru in Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timisoarei si vicepresedinte al Asociatiei Astra Romana pentru Banat si Portile de Fier si romanii de pretutindeni.

Cunoscandu-i-se situatia sa politica de dinainte de anul 1989, dar si meritele in activitatea profesionala, a fost ales prefect al judetului Timis, in perioada fe­bruarie – iulie 1990. A renuntat, dupa alegerile din acelasi an, datorita preocuparilor tehnice si stiintifice.

Inginer proiectant de valoare, om de stiinta recunoscut si pedagog desavarsit, prof. Decebal Anastasescu este o exceptie printre constructorii din Romania.

Pe scurt, reluam cateva dintre remarcabilele sale realizari de-a lungul timpului:

  • calculul turnului de sustinere, in cadre spatiale, al castelului de apa, Lugoj (metoda originala);
  • cercetari stiintifice privind cadre spatiale, cadre spatiale-pereti structurali – deosebit de apreciate in strainatate;
  • publicarea cartii „Space Structures” in editura Elsevier, Amsterdam – Oxford – New York – Tokyo (1984);
  • invitat la Conferinta Internationala de la Bethlehem (SUA) sa prezinte raportul de sinteza General Review of Standards for Concrete Buildings in East European Countries – State of Art Report ( 1972);
  • participarea la elaborare primei monografii privind proiectarea cladirilor inalte: Monograph on the Planning and Design of Tall Buildings – Concrete and Masonry Buildings (1978) etc.
  • in proiectare, dupa cum declara: „Am simtit satisfactia creatiei, transpunerii in realitate a unor idei si concepte personale”.

Intrunind asemenea calitati si performante, prof. Decebal Anastasescu este o personalitate remarcabila, care a adus onoare numelui sau si tarii.

Specialistul la care ne referim este deosebit de inteligent, cult, dornic de a cunoaste si crea, pasionat al lucrului bine facut, cu spirit de observatie, cu capacitate de analiza si de sinteza, intransigent dar uman, dornic de a ajuta semenii si extrem de modest. In acest sens, remarcam cuvintele sale: „Analizand, in mod critic, rezultatele intregii mele activitati, trebuie sa constat cat de putin am obtinut din ceea ce mi-am propus”.

„Model de abnegatie, intransigenta morala si experienta profesionala!” (Asa il caracteri­zeaza unul dintre colegii sai, dr. ing. Radu Marinov).

Iubit de colaboratori pentru stiinta si virtutile sale, este, pentru cei care il cunosc direct, un fel de rara avis!

Acesta este inginerul, profesorul si omul de stiinta Decebal Anastasescu – intrat in mod meri­tuos in istoria stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 115 – iunie 2015, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/06/01/personalitati-romanesti-in-constructii-decebal-anastasescu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.