«

»

Podurile: bolti si arce (VIII). BOLTI CU TIMPANE PLINE

Share

(Continuare din numarul anterior)

  1. Podul peste raul Doftana, la Banesti

RC_iunie_interior_Page_60_Image_0004Drumul National 1 traverseaza raul Doftana, in zona localitatii Banesti din judetul Prahova, la km 89+313, de pe varianta Campina – Comarnic. Podul are patru des­chideri de 27,00 m, o lungime totala de 129,10 m cu parte carosabila de 7,00 m si trotuare de 1,00 m. Podul are bolti dublu incastrate, cu timpane pline; boltile au latimea de 8,10 m, gro­simea, la „nastere“ de 1,20 m, 0,80 m la cheie si raportul f/L = 1/4 – Foto 12.

Fundatiile podului sunt directe, racordarea cu terasamentele, cu ziduri intoarse si sferturi de con.

Podul este din beton si beton armat, cu timpanele protejate la exterior, cu zidarie din piatra prelucrata – Foto 13.

Podul este in aliniament, orizontal si a fost dat in exploatare in anul 1952.

 

  1. Podul peste raul Dambovita la Lunguletu, judetul Dambovita.

Drumul National 7, Bucuresti – Pitesti, traverseaza raul Dambovita, la km 40+513, pe un pod din beton armat cu trei deschideri, bolti dublu incastrate cu timpane pline – Foto 14.

Suprastructura podului este executata cu trei deschideri de cca. 15 m, raportul f/L = 1/3, grosimea la nastere de 1,15 m, la cheie de 0,55 m si latime de 9,20 pe normala; podul este in aliniament si oblic la 600.

Infrastructura este fundata direct in incinta de palplanse din lemn, racordarea cu terasamentele cu ziduri intoarse si sferturi de con – Foto 15.

Podul are o parte caro­sabila de 7,55 m, trotuare de 0,80 m si parapet pietonal masiv. A fost calculat probabil dupa circulara germa­na DIN 1072, la incarcari ce pot fi asimilate cu clasa l de incarcare A13S60.

Podul a fost construit in anul 1943 de catre „Grupul Roman de Antrepriza“, antreprenor ing. Gh. Panteli – Foto 16.

 

  1. Poduri peste Jiu pe DN 66, Bumbesti – Petrosani

Pentru traversarea raului Jiu au fost construite, in perioada 1909-1913, doua poduri defini­tive la km 115+657 si la km 120+360.

Podurile cu bolti dublu incastrate, cu platelaj si deschidere de 26,00 m au fost executate sub conducerea ing. Octav Alexandrini, din Serviciul de Studii si Constructii al Ministerului Lucrarilor Publice.

Podurile, executate din beton, au cea mai mare deschidere a podurilor de acest tip din tara noastra. La exterior boltile au fost executate din moloane de piatra cu timpanele din zidarie de piatra, opus incertum – Foto 17. In timpul razboiului, podul de la km 115+657 a fost distrus si refacut in aceeasi solutie, dar fara zidarie din piatra – Foto 18. Podul de la km 120+360 se afla si in prezent cu solutia si finisajele initiale.

Intre 1998 si 2000, s-au executat poduri noi peste raul Jiu, la km 115+657 si km 120+360. Podurile vechi au ramas fara stapan, ele fiind scoase din circulatie si lasate prada actiunii de degradare a mediului si a timpului.

 

  1. Podul peste Prahova, la Stan­cesti, pe DN 1A, km 54+970, cu 12 deschideri de 21,50 m si lungime de 268 m – Fig. 4, Foto 19 si 20 si parte carosabila de 5,00 m – Fig. 5.

Suprastructura are bolti dublu incastrate, cu latimea boltilor de 5,00 m si latimea totala la nivelul partii caro­sabile de 6,80 m.

Pentru siguranta in exploatare, infrastructurile podului sunt fundate direct, iar in zona centrala s-a executat o pila cu dimensiuni mai mari si cu un coeficient la rastur­nare mai mare, pentru a limita distrugerea podului in cazul in care o pila se degradeaza – Foto 21.

La reabilitarea podurilor din aceasta categorie, daca se mareste partea carosabila la 7,80 m si clasa de incarcare, se adopta solutia de executare a unei placi generale de prebetonare, care inglobeaza   intreaga latime a caii de rulare si a trotuarelor.

Latimea redusa a partii carosa­bile si aparitia unor degradari la timpan au determinat beneficiarul sa execute in amonte, pe o varianta de ocolire, un pod nou pentru cresterea traficului pe DN 1A. Podul vechi, construit in anul 1924, a fost dezafectat si a ramas fara stapan, cu posibilitati  nelimitate de degradare.

 

In aceeasi varianta de poduri se mai pot da si urmatoarele exemple:

  • Podul peste raul Targului, la Schitul Golesti, DN 73, Pitesti – Bran, km 35+843. Are patru deschideri, bolti dublu incastrate cu timpane pline de 16,00 m, cu grosime la nastere de 70 cm, 45 cm la cheie si latimea de 5,40 m – Foto 23.

Podul are fundatii directe, cu elevatiile pilelor din zidarie de piatra. A fost reabilitat pentru o cale de 7,80 m si clasa E de incarcare, cu o placa generala din beton armat si ziduri tot din beton armat pe coronamentul timpanelor – Foto 24.

 

Poduri in solutia „bolti dublu incastrate cu timpane pline s-au mai executat si pe DN 15, Borsec – Poiana Teiului, peste paraul Bistri­cioara, pe sectorul cuprins intre localitatile Bradu, km 230+378, si Grinties, km 233+960, in doua amplasamente.

Podurile aveau doua sau trei deschideri – Foto 25 si 26, cu parte carosabila de 5,00 m si latimea bol­tilor de 5,00 m, comparabil cu podu­rile cu parte carosabila de 7,00 m de la Poiana Teiului si Buhalnita, care s-au executat cu doua bolti gemene.

Podurile de pe DN 15, peste Bistricioara, au fost inlocuite cu poduri noi, cu suprastructura grinzii cu goluri, din beton armat precomprimat.

Aceeasi solutie, cu bolti dublu incastrate cu timpane pline, s-a adoptat si la podurile din zone de deal si campie, cu relieful putin accidentat.

 

  • Podul peste Boita, la Caineni, DN 7D, km 4+331, cu sase deschi­deri de 17 m, bolti dublu incastrate, lungime totala 107,00 m, parte carosabila de 5,00 m construit in anul 1890. Fundatii directe cu elevatiile pilelor din zidarie de piatra – Foto 27. La data constructiei podului, drumul era clasat ca Drum National pe o lungime de 12 km.

 

  • Podurile peste Prahova, la Floresti – Foto 28 si peste Prahova, la Cocorasti – Provita – Foto 29, cu 12 deschideri de 21 m, bolti dublu incastrate, cu parte carosabila de 5,00 m si bolta de 5,00 m latime, construite in perioada 1910-1914.

Podul peste Prahova, la Floresti, a fost reabilitat prin largirea caii la 7,80 m cu o placa generala din beton armat in conlucrare – Foto 31 si 32 si consolidarea fundatiilor de la pilele 1 si 2 mal drept – Foto 30.

Situate pe Drumul Judetean 720, Baicoi – Floresti – Moreni, podurile sunt din aceeasi clasa cu podul peste Prahova la Stancesti.

Poduri in solutia bolti dublu incastrate cu timpane pline s-au executat si in Bucuresti peste raul Dambovita.

 

In prezent ele sunt demolate si inlocuite cu poduri noi, executate in perioada de reamenajare a raului Dambovita:

  • Pod la intersectia Dambovitei cu Calea Victoriei – Foto 33 si 34.

In amonte la racordarea cu talu­zurile Dambovitei erau amenajate scari care asigurau accesul de pe splaiuri. De sarbatoarea Bobotezei, de pe aceste trepte, se arunca in Dambovita crucea.

In ansamblu, bolta, timpanele, parapetele si scarile de acces au fost executate din zidarie de piatra de talie – Foto 35 si 36.

 

  • Podul Ferdinand peste Dambovita, cu o tratare deosebita, ampla­sat in zona Eroilor – Stirbei Voda.

Podul avea o forma de maner de cos, cu obeliscuri la racordarile cu splaiurile, executate din zidarie de piatra – Foto 37. Pe pod circulau tramvaie pe linie dubla si existau cai rutiere.

Celelalte poduri, de la Izvor – Foto 38, Hasdeu si Tribunal erau cu bolti in plin cintru din beton, cu apareiaj de piatra si cu deschideri de cca. 20 m – Foto 39.

Podul de la Tribunal – Piata Unirii, avea, de asemenea, fata vazuta din zidarie de piatra de talie – Foto 40.

In prezent, peste Dambovita mai sunt doua poduri boltite in zona Caii Rahova si Serban Voda, sub planseul de beton armat din Piata Unirii. Podul din continuarea Caii Serban Voda este amplasat la limita din amonte a Pasajului Unirii, care a fost accesibil la executia pasajului.

Se impune o cercetare a starii de viabilitate a acestor lucrari, care au fost incarcate suplimentar la siste­matizarea Pietei Unirii.

Cu siguranta, pe reteaua de drumuri din Romania mai sunt si alte poduri in aceasta solutie. In prezent, poduri cu bolti dublu incastrate cu timpane se executa foarte rar, numai in cazuri speciale.

(Din vol. Podurile: Bolti si arce, autor Gh. Rudi Buzuloiu) 

(Va urma) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 115 – iunie 2015, pag. 62

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/06/01/podurile-bolti-si-arce-viii-bolti-cu-timpane-pline/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.