«

»

ROMFRACHT: Fibre pentru armarea dispersa a betoanelor

Share

RC_iunie_interior_Page_16_Image_0003Piata constructiilor din Romania a cunoscut, dupa 1990, prefaceri substantiale, pentru a se alinia performantelor europene si mondiale in ceea ce priveste productivitatea si mai ales, calitatea, ambele cerute de structurile si modalitatile unor investitii moderne. In acest sens, au aparut produse, tehnologii si solutii constructive care sa faca fata economiei private concurentiale.

Asa se face ca, in peisajul nostru industrial din sectorul constructiilor, „si-au facut loc” intreprinderi noi cu un profil care sa asigure produse la cel mai mai inalt standard.

Una dintre ele a devenit bine cunoscuta in ultimii ani si se numeste ROMFRACHT.

Inca din anul 2012 Romfracht a fabricat si lansat pe piata romaneasca, dar si la export, fibrele meta­lice si fibrele din polipropilena pentru armarea betoanelor. In prezent, firma a devenit cel mai mare producator de fibre metalice din Romania, cu o capacitate de 2.800 to lunar.

Pentru cei interesati vrem sa raspundem in continuare la intrebarea „de ce si, mai ales, cum sa folosim in constructii fibrele pentru armarea dispersa a betoanelor?”.

Primul argument este faptul ca folosirea fibrelor pentru armarea dispersa a betoanelor asigura cresterea calitatii armarii. Precizam acest lucru deoarece, in practica, constatam foarte dese cazuri de folosire haotica a fibrelor, ceea ce, uneori, poate crea probleme, din punct de vedere structural, betoanelor.

Romfracht, fiind o companie consacrata acestui domeniu – respectiv, armarea dispersa a betoanelor – nu vinde doar fibre, ci si intreaga tehnologie de utilizare a lor. In acest sens, firma noastra pune la dispozitia beneficiarilor un calcul de dozaj care are rolul de a elimina aspectele neplacute legate de folosirea incorecta a fibrelor.

Descrierea sumara a fibrelor structurale, dupa performanta lor

Fibrele metalice 

  1. Fibrele metalice RFC40/50 (1 mm x 50 mm) cu ciocuri sunt cele mai uzitate in Romania si aceasta nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. De retinut ca ele sunt fibre structurale cu dispersie foarte buna in beton.
  1. Fibrele metalice RFC 80/60 (0,75 mm x 60 mm) cu ciocuri reprezinta un produs des folosit, avand avantajul unui dozaj mai mic dar cu usoare probleme la dispersie. Pentru a elimina acest aspect trebuie avut grija la modul de punere a fibrelor in beton, deoarece e vorba de fibre mai lungi si mai subtiri, care au tendinta de a face gheme. Aceasta situatie apare atunci cand muncitorul goleste brusc tot sacul de fibre in beton. Corect este ca sa se presare fibrele in beton, incet – incet, cu putina rabdare, astfel incat dispersia lor sa se faca fara probleme in structura betoanelor.
  1. Fibrele RFO 1×50 sunt fibre ondulate, structurale, cu o buna dispersie in beton, fibre care se remarca prin gradul mare de preluare a contractiilor termice ale betonului.

 

Fibrele din polipropilena 

  1. Fibrele Forta Ferro 38 sau 54 sunt singurele fibre din polipropilena structurala certificate care asigura armarea betoanelor in raport de 1:10 comparativ cu fibrele metalice. Fiind o fibra des utilizata de constructori a devenit prioritar, pentru Romfracht, sa vina in intampinarea constructorilor cu un sumar de calcul de dozaj, pentru a facilita folosirea lor si a nu se gresi la dozare.

Cel mai des, fibrele Forta Ferro sunt puse direct in betoniera, pe santier. Pentru a avea o dispersie buna, pungile cu fibre trebuie aruncate in betoniera la viteza mica si fara a fi deschise. Contrar aparentelor, fibrele Forta Ferro se omogenizeaza mai bine daca sacul este aruncat intreg si inchis.

Precizam ca gama fibrelor din polipropilena este mult mai mare dar toate celelalte fibre sunt ori complementare cu alta armare, ori se utilizeaza la alte aplicatii, cum ar fi: sape, betoane amprentate, suprabetonari etc.

Trebuie, insa, sa fim atenti atunci cand alegem fibrele. Sunt foarte multe criterii care influenteaza alegerea tipului de fibre. Astfel, pe langa proprietatile fizico-mecanice ale fibrelor, sunt aspecte legate de domeniul de utilizare a pardoselilor. Respectiv, daca pardoselile sunt exterioare sau interioare, daca sunt executate cu temperatura controlata sau nu, daca in momentul turnarii este vant sau ploaie, ce sortiment de beton este folosit sau tipul de incarcare a pardoselii. Toate aceste aspecte determina alegerea unui sortiment de fibre sau mix de fibre. Este important acest lucru pentru a obtine o calitate impecabila a pardoselii cu costuri cat mai reduse. Nu uitati, pe pardoseala calcati zilnic, deci acordati atentie acestui aspect.

Pentru detalii tehnice referitoare la armarea dispersa a betoanelor, apelati la: tehnic@romfract.com sau tel. 021.256.12.08 int. 151.

In sfarsit, nu trebuie uitat faptul ca este riscanta folosirea fibrelor necertificate sau cu provenienta indoielnica. De aceea, pentru fibrele structurale cereti furnizorului “declaratie de performanta”, aceasta fiind obligatorie in Romania.

Autor:
Florin Florian – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 115 – iunie 2015, pag. 18

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/06/01/romfracht-fibre-pentru-armarea-dispersa-a-betoanelor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.