«

»

FREYROM: Inlocuirea hobanelor la podul peste Canalul Dunare – Marea Neagra pe DN 39 km 8+988

Share

freyrom iulie foto 7Podul peste Canalul Dunare – Marea Neagra, amplasat pe DN 39 la km 8+988, la intrarea in localitatea Agigea,  are o lungime a suprastructurii de 269,50 m.

Suprastructura podului este compusa din doua parti distincte, separate intre ele printr-un rost de dilatatie, si anume:

  • O structura hobanata, care acopera trei deschideri de 44,00 m, 40,50 m si 162,00 m;
  • O structura independenta, spre Mangalia, cu lungimea de 23,00 m, care asigura traversarea peste drumul de pe malul drept al canalului.

Calea pe pod are partea carosabila de 14,80 m cu patru benzi de circulatie, doua trotuare pietonale, cu latimea utila de 1,50 m si doua spatii de cate 1,30 m latime, intre partea carosabila si trotuare, pentru prinderea hobanelor de tablier.

Hobanele pentru sustinerea tablierului au fost realizate din pachete de cabluri avand 48 de sarme SBP I cu diametrul de 5 mm. Ancorajele active au fost de tip BBR cu bulbi, iar cele pasive de tip inel-con. Pachetele de cabluri sunt protejate de teci alcatuite din tevi, pe care sunt prevazute, din loc in loc, puncte pentru injectarea cu derivate petroliere pentru protectie anticoroziva.

 

Alcatuirea hobanelor este urmatoarea:

  • Hobanele I, care leaga capatul tablierului metalic dinspre Constanta de pilonul de sustinere, sunt alcatuite din cate 24 de cabluri;
  • Hobanele II, care leaga mijlocul tablierului dinspre Constanta de pilonul de sustinere, sunt alcatuite din cate 10 cabluri;
  • Hobanele III, care leaga tabli­erul dinspre Mangalia la ¼ din deschidere de pilonul de sustinere, sunt alcatuite din cate 10 cabluri;
  • Hobanele IV, care leaga tabli­erul dinspre Mangalia la mijlocul deschiderii, sunt alcatuite din cate 16 cabluri;
  • Hobanele V, care leaga tablierul dinspre Mangalia la ¾ din des­chidere de pilon, sunt alcatuite din cate 20 de cabluri.

Pilonul podului are forma literei A, cu elevatia alcatuita din doi stalpi casetati din beton armat cu sectiune variabila, uniti la capatul superior al pilonului.

Fiind supus unui proces de rea­bilitare, in timpul executiei lucrarilor, la revizia hobanelor s-a constatat un proces accentuat de degradare a sarmelor din SBP ce intra in alcatuirea lor. Urmare a celor constatate s-au efectuat mai multe expertize tehnice, inclusiv analize metalogra­fice ale sarmelor SBP care alcatuiesc hobanele. Concluziile exper­tizelor si analizelor metalografice au condus la necesitatea inlocuirii sistemului existent de hobane cu unul nou, performant.

 

FREYROM SA, filiala din Romania a grupului FREYSSINET – lider mondial in domeniul sistemelor  de hobane pentru poduri, detinator al mai multor recorduri in acest domeniu, a fost desemnata de antreprenorul general sa furni­zeze si sa instaleze noul sistem.

Dorinta clientului final a fost pastrarea actualului aspect arhitectural al podului. Pentru realizarea acestui deziderat, FREYROM, impreuna cu colegii din Departamentul Tehnic al FREYSSINET, au proiectat un sistem de hobane modern alcatuit din:

  • Toroane cu diametrul de 15,7 mm – 1.860 MPa cu tripla protectie impotriva coroziunii, alcatuit din: toron supus unui tratament de galvanizare, teaca continua de HDPE si o ceara speciala intre teaca HDPE si toron;
  • Ancoraje reglabile si ancoraje pasive cu 7 si 12 cabluri. Numarul de toroane per ancoraj a fost ales in functie de eforturile care trebuiau preluate de cabluri. Atat ancorajele active, cat si cele pasive au necesitat adaptarea la situatia existenta. Prin urmare, au fost proiectate ancoraje avand gabaritele adaptate la dimensiunile din teren. Scaunele de asezare ale acestora au fost proiectate individual tinandu-se cont de planeitatea suprafetelor pe care trebuiau asezate. Totodata, alegerea ancorajului folosit la tensionarea cablului s-a facut luand in conside­rare spatiul tehnologic necesar acestei operatii;
  • Teaca exterioara de protectie din HDPE, cu dublu strat, cel interior asigurand rezistenta tecii, iar cel exterior avand aspect estetic si o rezistenta ridicata la degradarile cauzate de radiatiile UV. La acest proiect clientul a ales culoarea alba pentru teaca. Fixarea tecilor pe pilonul de sustinere s-a realizat prin montarea unor flanse la iesirea cablurilor din acesta.
  • Deviatori in zonele de intrare si de iesire a cablurilor din structura – al caror rol este de a evita deviatiile bruste ale traiectoriei toroanelor ce alcatu­iesc cablurile. Acestia au fost proiectati individual, pentru fiecare tip de cablu;
  • Distantieri – al caror rol este de a im­piedica vibratia necon­trolata a cablurilor ce alcatuiesc hobanele. Acestia sunt montati prin intermediul unor gulere intercalate in teaca exterioara a cablurilor;
  • Tuburi antivandalism care impie­dica deteriorarea voita a cablu­rilor ce alcatuiesc hobanele.

Operatia de inlocuire a hobanelor vechi s-a facut dupa un algoritm bine definit, facandu-se, in prealabil, multiple simulari pe computer privind comportamentul structurii in diferite stadii de incarcare. Astfel, inlocuirea unei hobane existente s-a facut in doua sau trei etape, in functie de numarul de cabluri ce o alcatuiau.

Inlocuirea hobanelor vechi s-a facut sub traficul permis doar pe jumatate din carosabil. Inchiderea totala a traficului pe pod a fost necesara, din motive de securitate, numai la taierea si demontarea tecilor de protectie a cablurilor vechi.

Proiectul este in desfasurare, ramanand de inlocuit ultimele doua hobane scurte.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 116 – iulie 2015, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/07/04/freyrom-inlocuirea-hobanelor-la-podul-peste-canalul-dunare-marea-neagra-pe-dn-39-km-8988/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.