«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: Contributia la edificarea sistemului hidroenergetic national (IX). Amenajarea raului Siret

Share

hidro iulie foto 1Incheiem serialul in care am prezentat principalele lucrari hidrotehnice prin care SC Hidroconstructia SA a contribuit la edificarea sistemului hidroenergetic national, prin prezentarea, in acest numar al revistei, a amenajarii raului Siret.

Bazinul raului Siret este unul dintre cele mai mari de pe teritoriul Romaniei, avand o suprafata de 42.274 km2 si incluzand cele mai variate forme de relief. Forma bazinului este alungita si primeste majoritatea afluentilor sai pe dreapta, acestia coborand de pe versantii estici ai Carpatilor Orientali. Debitul mediu multianual in sectiunea aval la confluenta cu raul Trotus este de 163 m3/s cu variatii masurate de la 92,3 m3/s (1943) la 303 m3/s (1970).

Amenajarea in cascada a raului Siret a fost proiectata in doua etape, prima intre varsarea raului Bistrita si amplasamentul CHE Calimanesti, pusa in functiune intre 1983 si 1993 cu un numar de 4 noduri in cascada, si etapa a doua inceputa in 1991 cu nodurile Cosmesti si Movileni, sistata o perioada de timp si reluata pentru a doua treapta. Amenajarea raului Siret continua salba de lucrari de pe Bistrita, fiind in stransa dependenta de functionare.

 

CHE Movileni pe raul Siret (jud. Vrancea)

Pe malul stang al raului Siret se ridica o terasa a carei diferenta de nivel fata de talveg este de 20 m – 40 m. Pe malul drept s-au dezvoltat lunca raului si terase in trepte pe o latime de 3 – 4 km. Aceasta configuratie a terenului a permis proiectarea treptelor intr-un stil asemanator, toate cu lac de acumulare. In frontul de retentie s-au amplasat barajul de beton tip stavilar, centrala si un baraj de pamant pentru inchidere in malul stang, iar  la malul drept s-a prevazut un dig longitudinal care inchide acumularea.

Barajul: Solutia adoptata este de tipul deversor cu prag lat, cu 7 campuri. Echiparea deversoarelor este urmatoarea: 4 campuri cu stavile segment de 16 m x 10 m si 3 campuri cu stavile segment cu clapeta de 16 x (8+2) m. Cate 2 deschideri au stavilele incalzite, iar alte 2 deschideri au incalzite numai clapetele.

Schema statica pentru barajele deversoare este cu ploturi independente, partea deversoare fiind un radier din beton  armat. Disiparea debitului evacuat prin deversor se face intr-un disipator continuat cu o rizberma fixa si una mobila.

Caracteristicile barajului sunt urmatoarele: inaltimea – 21,50 m, lungimea la coronament -142,00 m, volumul barajului – 101.000 m3 beton, volumul acumularii – 63,60 mil.m3.

Digurile: Inchiderea in versantul stang al frontului de retentie, limitarea lacului la malul drept si apararea unor localitati se realizeaza prin diguri. Digurile sunt de tip omogen, spre amonte cu masca de etansare din pereu de beton armat si etansate in adancime cu ecran din beton, iar spre aval, un prism din balast drenant la piciorul taluzului si o rigola pereata cu beton pentru colectarea apelor de infiltratie. Materialul de umplutura pentru diguri este balast extras din cuveta lacului. Acolo unde in fundatia digurilor s-au gasit nisipuri fine, acestea s-au inlocuit cu balast, daca au avut grosime mica, iar daca au avut grosime mare s-au executat pinteni drenanti din balast la piciorul taluzelor amonte si aval. Coronamentul este circulabil auto si protejat contra valurilor de o grinda sparge val. Lungimea totala a digurilor – 14.260 m; volumul digu­rilor – 8,25 mil. mc.

Centrala este amplasata in frontul de retentie, adiacenta barajului. Solutia pentru centrala a fost determinata de considerente tehnologice (conditiile impuse de echipament), alinierea cu barajul (acelasi aliniament pentru pod si macaraua capra), de conditiile dificile de fundare (pe argile) si de seismicitatea ridicata a amplasamentului.

Ca urmare, centrala s-a proiectat ca monobloc. Blocul de montaj este amplasat lateral, spre mal. In aval de centrala se afla bazinul de linistire racordat intr-o curba pronuntata cu albia aval regularizata. Aceasta solutie a dus la o puternica eroziune a albiei.

Din considerente de asigurare permanenta a unui debit suficient pentru alimentarile cu apa a localitatilor riverane din aval, la Movileni s-au prevazut 4 agregate, dintre care 2 cu debitul instalat de 165 m3/s si 2 cu 20 m3/s. Debitul total instalat este de 370 m3/s, puterea instalata de 36 MW, iar productia de energie de 67 GWh/an. Functionarea centralei depinde de debitul raului Siret si de consumul public de apa bruta.

Acestea au fost cateva exemple de lucrari executate de Hidroconstructia pe parcursul activitatii de executie a amenajarilor hidroenergetice.

Ca urmare a conjuncturii economice de dupa 1989 si a diminuarii investitiilor de stat in hidroenergie, societatea s-a adaptat pentru executia tuturor genurilor de lucrari si s-a implicat activ pe piata constructiilor in domeniul public sau privat, castigand peste 700 de licitatii pe care le-a contractat si realizat in 39 din cele 41 de judete ale tarii, precum si alte contracte in strainatate.

Chiar daca pe moment constatam o evolutie, mult peste necesitati, a investitiilor in parcuri eoliene si fotovoltaice, in echipamente cu durata de viata scurta – pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, speram ca odata cu trecerea timpului, acest boom artificial sa se diminueze si sa iasa din moda, iar investitional sa revenim la solutia clasica a hidroenergiei, care, pe teritoriul tarii, detine inca suficient de multe amplasamente rentabil amenajabile, iar experienta si dotarea umana si materiala a societatii ar urma sa fie din nou folosita la intreaga capacitate de care a dat dovada.

Autor:
ing. Mihai Cojocar

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 116 – iulie 2015, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/07/04/hidroconstructia-sa-contributia-la-edificarea-sistemului-hidroenergetic-national-ix-amenajarea-raului-siret/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.