De multe ori, in Revista Constructiilor, am mentionat si exemplificat faptul ca, in economia de piata, concurenta este elementul esential, care asigura sau nu existenta unui participant la actul de productie, de servicii sau comercializare.
Criteriile de baza pentru o asemenea reusita sunt bine cunoscute: calitate, promptitudine si eficienta din toate punctele de vedere. In acest sens, manageriatul modern poate oferi si asigura idei si solutii viabile pentru orice gen de afacere.
Oprindu-ne asupra acestui termen de manageriat modern mentionam ca, in cadrul cunoscutei firme SC Romfracht din Bucuresti, un rol prioritar in activitate il reprezinta innoirea, ori de cate ori piata o cere, a produselor, tehnologiilor si serviciilor, tinand cont ca ele trebuie sa se integreze cat mai bine la beneficiar, pentru obtinerea de catre acesta a eficientei dorite.
In acest sens, din luna iunie a acestui an Romfracht a lansat pe piata un nou produs: Fibrele din polipropilena RoWhite.
Constructorii, principalii beneficiari ai unui asemenea produs, urmaresc, la randul lor, atunci cand au de realizat o investitie, ca noul produs sa le asigure productivitate, fiabilitate si eficienta.
Iata de ce, in cele ce urmeaza, va prezentam cateva dintre caracteristicile acestui nou produs, ce destinatie poate avea el si care sunt efectele economice in urma folosirii lui.
Asadar, ce sunt fibrele din polipropilena RoWhite?
In primul rand, ele au rolul de a elimina microfisurile prin controlul asupra contractiei initiale a betonului.
Sunt fibre monofilare, cu un numar foare mare de fire pe kg. De aceea, in momentul adaugarii lor in beton conduc la cresterea usoara a vascozitatii acestuia iar, in compensare, trebuie folosit un plastifiant si nu apa.
Pe langa rolul de eliminare a contractiei acest tip de fibre mai asigura alte cateva beneficii, cum ar fi: cresterea duritatii la suprafata betonului, cresterea duratei de viata, posibilitatea turnarii de elemente masive etc. Un exemplu elocvent este bordura frantuzeasca la care se poate efectua turnarea continua fara pericolul aparitiei unor fisuri.
In tarile care au traditie in folosirea fibrelor s-a ajuns la situatia in care nu se pune in opera niciun metru cub de beton fara acest tip de fibre. De mentionat ca fibrele din polipropilena RoWhite sunt ieftine si au efecte benefice asupra betonului, chiar daca acesta contine o armatura cu plasa sudata sau fier beton.
Este demn de retinut ca acest tip de fibre se comporta deosebit in mix cu fibrele metalice pentru armare structurala (RFC 45/50, RFC 80/60 sau RFO 1×50). Intr-un asemenea mix, dozajul de fibre monofilament RoWhite este de 600 g la metru cub. In mix cu fibre structurale de polipropilena Forta Ferro, aportul lor este, de asemenea, mai mare, deoarece se obtine o scadere usoara a dozajului iar cantitatea de fibre RoWhite, in acest caz, este de doar 300 g la 1 metru cub.
Romfracht furnizeaza beneficiarilor sai acest tip de fibre in trei lungimi: 6 mm pentru tencuieli (unde elimina fisurile la contractia rapida a tencuielii si armeaza usor stratul de tencuiala clasica sau decorativa); 12 mm pentru betoane cu agregate de maximum 16 mm si 18 mm pentru orice alt tip de beton.
Bineinteles ca dozajul sau lungimea se recomanda de catre tehnicienii Romfracht in functie de fiecare proiect ori de scopul in care se doreste folosirea lor. Informatiile necesare se pot obtine la adresa de email: tehnic@romfracht.com
De retinut ca unul dintre marile avantaje la folosirea acestor fibre este ca ele au proprietati antiexplozie in cazul incendierii betoanelor. Aceasta calitate a fibrelor din polipropilena RoWhite a facut ca, in lume, niciun tunel sa nu se mai construiasca fara folosirea lor.
Romfracht pune la dispozitia beneficiarilor fibrele RoWhite ambalate in pungi standard de 600 g, dar avem si posibilitatea sa ne adaptam la cerintele constructorilor care, in unele cazuri, solicita livrarea nu numai in saci mici ci si in cutii de 20 kg.
Pe langa fibrele metalice produse inca din 2010, Romfracht mai ofera cuarturi, folie pentru separatie, masticuri si sigilanti. In acelasi timp, suntem singurii producatori de fibre monofilament din estul Europei si dispunem, pentru aceasta, de o capacitate de 40 tone/luna.
Autor:
Florin Florian – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 116 – iulie 2015, pag. 6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns