«

»

TERRE ARMÉE: Succese in domeniul pamanturilor armate

Share

terre-armee-logo
Sunt astazi peste 50 de ani plini de succese, in domeniul pamanturilor armate, datorita muncii constante si ideii vizionare a lui Henri Vidal.

Nascut in luna februarie 1924, in Draguignan, regiunea Var – Franta, Henri Vidal intra la Scoala Politehnica in 1944, continuandu-si studiile la „École Nationale des Ponts et Chaussées”, scoala de inginerie pentru drumuri si poduri, pe care a absolvit-o, in 1949, cu o formare solida ca inginer. Cu visul de a deveni arhitect, se inscrie intr-un atelier coordonat de scoala de Arte Plastice „École des Beaux-Arts” din Paris, in timp ce continua sa lucreze, ca inginer, in cadrul departamentului de intretinere al diviziei hidraulice de productie, la uzina electrica EDF.

Dupa ce a absolvit arhitectura in 1961, Henri Vidal a infiintat, in acelasi an, o firma de arhitectura, mentinandu-si si un post de inginer in orasul Fougerolles, Franta. El si-a castigat recunoasterea in domeniul constructiilor civile printr-o serie de solutii inteligente de construire. Ca arhitect, a lucrat, alaturi de Yves Bayard, la proiectarea cladirilor pentru muzeul de arta contemporana din Nisa. Dupa cinci ani de stabilire a teoriei pentru procedee si de experimente pe modele la scara redusa, a depus brevetul pentru Pamant Armat (Terre Armée – Reinforced Earth®) in 1963.

 

Scurta istorie

1963 – Henri Vidal, inginer francez, inventeaza principiul Terre Armée – primul patent pentru pamant armat.

1968 – Fondarea Companiei Terre Armée si primele structuri construite pe autostrada A53, in Franta.

1970 – Depunerea de brevete pentru panoul din beton in forma de cruce (TerraClass®).

1971 – Fondarea Companiei Reinforced Earth® in SUA (parte a Terre Armée International).

1972 – Fondarea Companiei Tierra Armada in Spania.

1976 – Peste 100.000 metri patrati de ziduri din pamant armat, tip Terre Armée, au fost construiti in lume.

1977 – Prima structura industriala de stocare (SUA).

1979 – Publicarea, in Franta, a recomandarilor si standardului de practici pentru structurile din pamant armat (SETRA).

1988 – Lansarea sistemului cu plasa galvanizata si parament mine­ral la fata vazuta (TerraTrel®).

1989 – Lansarea sistemului arce prefabricate tip TechSpan® din beton armat (in Spania si Canada).

1993 – Peste 10 milioane de metri patrati de ziduri din Terre Armée au fost construite in lume.

1998 – Terre Armée International a devenit parte a grupului Freyssinet si, astfel, largeste gama produselor sale cu sistemul Freyssisol®.

2006 – Se atinge cifra de 30 mili­oane de metri patrati de Pamant Armat construiti in lume.

2006 – Se introduce conexiunea GeoMega® (conexiune sintetica), asociata cu armatura GeoStrap-5TM.

2007 – Fondarea Companiei Terre Armée Romania.

2009 – Soletanche Freyssinet se creeaza, cu statut de Companie support, pentru Grupul Soletanche Bachy, Freyssinet, Terre Armée, Menard si Nuvia.

2013 – Terre Armée celebreaza 50 de ani de la aparitia patentului Terre Armée – pamant armat.

2014 – Compania sparge bariera de 50 milioane de metri patrati de pamant armat, tip Terre Armée, construiti in toata lumea.

 

Terre Armée este un procedeu original de ranforsare a pamantului, prin includerea de armaturi sintetice in rambleu (umplutura), conectate la panouri din beton prefabricat (sau plasa galvanizata si parament mine­ral) care constituie suprafata vazuta.

Originalitatea sistemului consta in utilizarea armaturilor compozite sintetice, care ofera, in toate situatiile, caracteristici mecanice foarte bune, durabilitate si usurinta la punerea in opera. Mai mult, prin natura lor, armaturile nu sunt supuse la coroziune, indiferent de natura chimica a pamantului (si in medii cu PH>10).

Sistemul de ziduri din beton prefabricat, fixate prin intermediul armaturilor in terasament, asigura o foarte buna comportare la seism (fiind un sistem flexibil).

Aplicatiile sistemului de pamant armat cu ziduri prefabricate (sau plasa galvanizata) sunt diverse, de la infrastructura rutiera si de cale ferata (ramblee, rampe, culee), la domenii industriale (sprijiniri de platforme industriale, bazine de retinere pentru rezervoare de gaz lichefiat si produse periculoase) sau aplicatii hidrotehnice (pereti pentru cheuri, reabilitarea barajelor existente).

Terre Armée Romania (firma de proiectare si furnizoare de materiale pentru sistemele Terre Armée) apartine Companiei Terre Armée Franta, avand agrementate produsele sale in Romania.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 116 – iulie 2015, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/07/04/terre-armee-succese-in-domeniul-pamanturilor-armate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.