«

»

GIP GRUP: Constructiile mereu la… „inaltime“!

Share

gip august foto 3Anghel Saligny, remarcabil inginer constructor, a proiectat si construit in anul 1888, in premiera mondiala, pe baza unei inventii proprii, in orasele Braila si Galati, silozuri. Silozurile sunt constructii din beton armat, formate din elemente verticale numite celule, care au rolul de a depozita, pe un timp relativ indelungat, materiale granulate si pulverulente (cereale, faina, ciment, minereuri, carbuni, cenuse etc.) oferind, in acelasi timp, posibilitatea optima de manipulare si conservare a acestora.

Multe dintre aceste constructii, cu inaltimi cuprinse intre 10 m si 70 m, au fost proiectate  in perioada 1900 – 1920 tinand cont doar de actiunea hidrostatica, fara a lua in calcul actiunea seismica asupra masei structurii sau fortele hidrodinamice exercitate de materialele inmagazinate. Presiunea verticala si orizontala a materialelor insilozate, fortele de frecare verticale dintre peretele silozului si material, incarcarile datorate greutatii proprii, sau cele din galeria superioara, incarcarile din vant, zapada, seism si variatiile de temperatura au contribuit, in timp, la degradarea avansata a acestor tipuri de structuri.

 

Dupa 1990, GIP GRUP a avut ca prioritate in activitatea sa consolidarea unor asemenea constructii industriale prin aplicarea de proiecte unicat si prin realizarea de lucrari de calitate.

Experienta in proiectare si consolidare / executie a societatii GIP GRUP fata de aceste tipuri de constructii a reprezentat un element decisiv in alegerea noastra ca proiectanti si executanti ai lucrarilor de reabilitare si consolidare a silozurilor din cadrul fabricilor de ciment din Romania.

Avand ca mentor iscusit pe regretatul ing. Laurentiu Naum, colectivul nostru a efectuat investigatii amanuntite ale structurilor avariate, expertizari si proiecte verificate si validate de profesori eminenti ai UTCB, ca prof. ing. Dumitrel Furis si prof. univ. Dan Cretu.

Va prezentam in continuare lucrarea de reabilitare si consolidare a ansamblului silozurilor de ciment din cadrul platformei Carpatcement Holding SA – Fabrica de ciment Fieni, alcatuit din 12 celule grupate in doua module a cate 4 celule unite si doua module a cate 2 celule unite.

O celula de siloz este alcatuita dupa cum urmeaza:

  • un radier sub forma unei placi cilindrice din beton armat, a carei grosime estimata este de cca. 2,00 m;
  • soclul silozului, alcatuit dintr-o placa curba cilindrica in grosime de 50 cm si o inaltime de 3,00 m avand raza interioara Ri = 4,25 m si raza exterioara Re = 4,75 m si 8 stalpi interiori cu diametrul  de 70 cm;
  • un planseu inferior la cota +0,90 m de forma unei placi circulare din beton armat cu o grosime estimata de cca. 80 cm;
  • o placa curba cilindrica din beton armat intre cota +0,90 si cota +29,50 m avand diametrul exterior 9,50 m si grosimea placii h = 0,25 m;
  • un planseu acoperis de forma unei placi circulare din beton armat.

Silozurile 25, 26, 29 si 30 au fost precomprimate partial cu inele de platbanda 50 mm x 8 mm, ampla­sate la cca. 80 cm distanta, pe inal­timea placii curbe cilindrice.

Etapele consolidarii au fost urmatoarele:

  • realizarea la fata exterioara a fundatiei a unui inel din beton armat, ancorat in radierul existent, baza de ancorare a armaturilor verticale din soclul silozului;
  • restabilirea continuitatii structurii din beton armat prin reparatii locale cu mortare aditivate si injectii;
  • consolidarea suplimentara a suprastructurii printr-o camasuiala armata din beton torcretat de 8 cm grosime, aflata in conlucrare cu structura existenta prin conectori mecanici.

Lucrarile de consolidare a primului grup de 4 silozuri au fost finalizate in 130 de zile.

In prezent, prin investitiile reali­zate de fabricile de ciment din Romania, s-a promovat si mentinut o politica de mediu benefica zonelor in comunitatile locale in care isi desfasoara activitatea.

„Romania constructiilor mereu la inaltime“ este, si va fi si in continuare pentru GIP GRUP si parte­nerii sai, o deviza de modernizare, dar si o responsa­bilitate sociala.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 117 – august 2015, pag. 22

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/08/01/gip-grup-constructiile-mereu-la-inaltime/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>